Van de week kregen wij het bericht dat de vergadering van de commissie Brede Heroverweging van 13 januari niet doorgaat. Met als reden dat de stukken niet op tijd klaar zouden zijn voor verzending. Daags daarna kregen wij een persbericht en uitnodiging voor een informatieavond op 19 januari. Over dezelfde brede heroverweging. Echter nu voor alle inwoners, bedrijven en instellingen. Een openbare avond over de voorstellen van het college zonder eerst de raadscommissie te consulteren.
Ik vond de eerste avond al bijzonder en vooral de kennisachterstand van de raad schokkend, maar dit slaat alles. Het college wil blijkbaar geen discussie met de raad of überhaupt consultatie en meedenken. Deze wijze vind ik (en dat zeg ik in eerste instantie op persoonlijke titel) uitermate schofferend.
Verder weet ik inmiddels dat het college eerst met de fractievoorzitters wil gaan praten en wordt de commissie dus ook weer overgeslagen. De hele commissie brede heroverweging is op deze manier een wassen neus. Ik weet niet wat er aan de hand is met dit college, maar mijn onderbuik krijgt ineens hele andere heroverwegingsgevoelens.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!
donderdag 30 december 2010
dinsdag 28 december 2010
Color me Katie

Gisteravond al surfend over het internet, kwam ik op de blog van Katie Sokoler. Een New Yorkse fotografe en straatartiest. Prachtig en heel apart hoe zij fotografeert en dingen bedenkt. Spontaan en erg kleurrijk.
maandag 27 december 2010
Speksnijder

Nu Speksnijder is verhuist van de hoek Bevrijdingslaan en Prins Bernhardlaan naar Brouwerpoort, is het gebiedje aldaar vrij om te ontwikkelen. Natuurlijk, de Ouderenwinkel heeft haar intrek genomen in het voormalige kledingpand, maar dat is slechts voor twee jaar.
Met de verhuizing van Speksnijder, verhuist ook de bestemming detailhandel mee. Want vanwege het beruchte DPO kan de verplaatsing van Speksnijder niet leiden tot extra winkelvloeroppervlak. En dus moet er een andere bestemming op komen. En zeker binnen de Centrumring ligt woningbouw dan op de loer, want het is een prachtig stukje voor inbreiding.
Volgens de ingekomen stukken voor commissie RO van 10 januari aanstaande is er groen licht gegeven voor het oprichten van 36 woningen. Aan de kant van de Bevrijdingslaan 4 bouwlagen met kap, op de hoek 7 bouwlagen en daarachter (kant Schoolstraat) 6 stadswoningen van drie lagen. Vooral de hoektoren moet een markant punt worden als toegang tot het centrum vanaf die kant. En alles valt binnen de grenzen die wij als raad hebben bepaald voor de Centrumvisie. Dus wij, als raad, kunnen er eigenlijk niets meer over zeggen.
En dat laatste is toch raar vind ik. Vooral die 7 bouwlagen zal wel op enige weerstand kunnen rekenen, vermoed ik. Maar misschien ook niet. Ieder die daar woont weet dat het gebied binnen de centrumring ligt en dat dit dus mogelijk is.
Ben benieuwd naar de eerste ontwerpen, want die hoektoren kan ik straks vanuit m'n eigen huis zien.
zondag 26 december 2010
Foto's Wintertocht

Eindelijk zijn ze gepubliceerd en wereldkundig gemaakt! De foto's van de Wintertocht 2010 van Amerpoort. Helaas is de fotograaf niet bij het startpunt geweest, want de wandelende klokken zijn niet voor eeuwig op het digitale raster vastgelegd. Maar je kan niet alles hebben als klok.
Bekijk de foto's op www.wintertocht.nl.
dinsdag 21 december 2010
Veenwoude of Rensendaal?
Al langer heeft de gemeente Veenendaal bestuurlijk een relatie met Renswoude. Natuurlijk ook met andere gemeenten, maar met Renswoude toch wel in het bijzonder. Na ooit diverse uitspraken van de raad jaren terug, het referendum in Renswoude en het gekrakeel omtrent de RSW-gemeente in wording, ligt er nu een officiële samenwerkingsovereenkomst. Dat blijkt uit het zojuist verschenen persbericht.
De gemeente Renswoude en Veenendaal gaan intensiever samenwerken en daar waar Renswoude kennis of kracht te kort komt, zal Veenendaal bijspringen. Maar ik zie zelf ook veel meer mogelijkheden om zaken samen te gaan doen en daarbij (financieel) voordeel te behalen. Ook richting provincie kunnen beide gemeenten optrekken.
Al met al een logische stap voorwaarts in de lange geschiedenis tussen Renswoude en Veenendaal. Wie weet brengt het in de toekomst wel een nieuwe gemeente Veenwoude of Rensendaal voort.
maandag 20 december 2010
Verontreinigde grond
Verontreinigde grond geen belemmering voor volkstuinen
maandag 20 december 2010 10:01VEENENDAAL - De geringe vervuiling van de grond aan de Grebbeweg, waar de volkstuindersvereniging Veenendaal en de bijenvereniging De Immenhof komend voorjaar naar hopen te verhuizen, is geen belemmering om gewassen te telen, ook geschikt voor menselijke consumptie. Dat zei wethouder Arianne Hollander tegen de gemeenteraad. De grond wordt opgehoogd. ,,We hebben als gemeente een zorgplicht en we hebben absoluut de verwachting dat op deze plek veilig kan worden getuinierd.”
Lokaal Veenendaal had zich dat eerder in de discussie afgevraagd. ,,We praten wel over tuinliefhebbers die verbouwen voor eigen consumptie”, aldus Thierry Haasbroek.
Het gewijzigde bestemmingsplan volkstuinen Grebbeweg werd vervolgens vastgesteld. De volkstuinders en bijenhouders komen van het complex aan de 1ste Melmseweg, dat volgend jaar geschikt wordt gemaakt als uitbreiding van de begraafplaats.
(bron: digitale versie Veenendaalse Krant)
maandag 20 december 2010 10:01VEENENDAAL - De geringe vervuiling van de grond aan de Grebbeweg, waar de volkstuindersvereniging Veenendaal en de bijenvereniging De Immenhof komend voorjaar naar hopen te verhuizen, is geen belemmering om gewassen te telen, ook geschikt voor menselijke consumptie. Dat zei wethouder Arianne Hollander tegen de gemeenteraad. De grond wordt opgehoogd. ,,We hebben als gemeente een zorgplicht en we hebben absoluut de verwachting dat op deze plek veilig kan worden getuinierd.”
Lokaal Veenendaal had zich dat eerder in de discussie afgevraagd. ,,We praten wel over tuinliefhebbers die verbouwen voor eigen consumptie”, aldus Thierry Haasbroek.
Het gewijzigde bestemmingsplan volkstuinen Grebbeweg werd vervolgens vastgesteld. De volkstuinders en bijenhouders komen van het complex aan de 1ste Melmseweg, dat volgend jaar geschikt wordt gemaakt als uitbreiding van de begraafplaats.
(bron: digitale versie Veenendaalse Krant)
donderdag 16 december 2010
Groeneveldseraad
Eindelijk is het dan zo ver. Eindelijk kunnen we de westzijde van de Groeneveldselaan ontwikkelen. Nadat eerst in september 2009 het bestemmingsplan was open gehouden, viel gisteravond in de raad eindelijk de beslissing om ook aan de westzijde PDV toe te staan.
Ondanks mogelijk juridische tegenslag, ben ik blij met deze beslissing. Heb al vaker over de laan geschreven met aan de ene kant een volledig woon/doe-het-zelfboulevard en aan de andere kant een verpauperde, slecht uitziende, jaren 70 gebouwencomplex. Voor het hele gebied gewoonweg geen visitekaartje en niet uitnodigend.
Nu aan de westzijde ook PDV wordt toegestaan is het mogelijk om beide zijden compleet te maken en elkaar te versterken door aantrekkelijke bedrijven waardoor onze regionale winkelfunctie nog meer een boost zal krijgen.
Natuurlijk is er kritiek omdat de westzijde bijna compleet in handen is van 1 eigenaar. Maar die wil toch maar even die hele kant ontwikkelen en herbebouwen voor nieuw gebruik. En of dat nu een grote campeerwinkel wordt, een Hornbach of dat Seats and Sofas wordt verplaatst is mij om het even. Ondanks dat het maar 1 eigenaar betreft is hij wel degene die zijn nek wil en durft uit te steken om in de westzijde te investeren en dat moeten wij juist toejuichen.
dinsdag 14 december 2010
Verstrooide poll VK
Vandaag staat op de Veenendaalse Krant weer een poll of enquête. Ditmaal gaat deze over het strooien en de gladheid. Qua thema natuurlijk erg actueel en dan ook logisch. Echter..


Ik vind de poll en vooral de vraagstelling suggestief. De vraagstelling is "Ik ben eigenlijk wel tevreden over hoe er in Veenendaal gestrooid is". Je weet van te voren wat het antwoord van de gemiddelde bewoner in 't Veen zal zijn, namelijk "niet goed" en dus zal "nee" het meest vaak genoemde antwoord worden.
Waarom "nee" als meeste genoemde uitslag? Omdat men deze vraag relateert aan de eigen straat, woonwijk en buurt. En nee, daar wordt niet automatisch gestrooid.
Een korte uitleg: Het strooien van wegen etc. zit in de overeenkomst met ACV (Afvalcombinatie de Vallei). ACV is de gemeenschappelijke vuil- en reinigingsdienst van Ede, Renkum, Wageningen en Veenendaal. Daarin is afgesproken dat bij sneeuw en gladheid alle doorgaande wegen bestrooid worden en zo goed en snel als mogelijk begaanbaar gemaakt worden in barre tijden zoals nu. Deze en de vele andere afspraken rondom de vuilverwerking worden betaald uit de afvalstoffenheffing. En deze heffing wordt weer opgebracht door ons allemaal.
Als wij als Veenendaal nu willen dat alle straten en wegen bestrooid worden, dan past dat niet meer in de huidige heffing. Kortom, de heffing zal dan omhoog gaan en daar zal een poll ook weer "nee" op geven als gevraagd zou worden of men hier dan meer voor zou willen betalen.
Het voorstel van college om een ieder de gelegenheid te bieden strooizout af te halen is al een stapje richting de verantwoordelijke samenleving. Samen verantwoordelijk en dus samen in de straat waar niet automatisch gestrooid wordt, zelf strooien. Net zo goed als dat mijn buurmannen en ik op Nieuwjaarsdag samen de straat schoonvegen van vuurwerkafval.
Als suggestie richting college is het misschien aan te raden om in de woonbuurten strooizoutbakken te plaatsen in de winter zodat men wat makkelijker aan strooizout komt. Voor velen is het alleen overdag kunnen afhalen bij de Gemeentewerf een ondoenlijke zaak.
donderdag 9 december 2010
Wintertocht

Volgende week woensdag en donderdag is het zover! De Amerpoort Wintertocht 2010. Helaas heb ik woensdag een raadsvergadering, maar anders had ik rondgelopen als wandelende klok. Dan maar hopen dat we donderdag niet terug hoeven te komen voor de raad en dat ik, samen met dochter Nicole, de tijd kan aangeven voor de Wintertocht.
Eens in de zoveel jaar wordt de Wintertocht georganiseerd en ook dit jaar weer onder de bezielende leiding en inspiratie van Gert-Jan Flik. Het wordt weer een prachtig schouwspel. Voor een impressie zie het filmpje op YouTube.
Voor wie zin heeft, geïnteresseerd is, of zich gewoon wil laten overvallen door fantasie en verhaal: kom langs en geniet!
woensdag 8 december 2010
Twitterdetwitter(fiets)
Collega Karin Luidens gaf mij vanochtend na ons werkoverleg de fietstoss. Op het oog in eerste instantie een metalen winkelwagenmuntje en dus altijd handig in gebruik, maar wel eentje met een achterliggende gedachte. Op de voorkant staat een pictogram van een auto en op de achterkant (wat eigenlijk ook weer een voorkant is, maar dat ter zijde) een pictogram van een fiets. Bedoeling is duidelijk: gooi de toss aan het begin van een rit of dag omhoog en na daling en landing weet je of je gaat fietsen of dat je de auto mag pakken.
In mijn geval is het leuk tossen, maar zinloos. Heb noch een fiets, laat staan een auto. Heb een motor, maar die staat nu werkloos te wachten op dooi.
Maar goed de fietstoss is onderdeel van de landelijke actie van de Fietsersbond om heel Nederland weer in beweging te krijgen en dan natuurlijk met de fiets. En om heel modern te zijn, is er ook de Twitterfiets. De wat? Ja een Twitterfiets. Dus ik meteen denken dat je daar al peddelende door het nederlandse polderlandschap mee kunt twitteren...niet dus. Het is een oranje opoefiets die elke week door een andere twitteraar wordt befietst. Door bekende en minder bekende of nog niet bekende twitteraars.
In mijn geval is het leuk tossen, maar zinloos. Heb noch een fiets, laat staan een auto. Heb een motor, maar die staat nu werkloos te wachten op dooi.

Nou zou zo'n twitterfiets ook wat voor mij kunnen zijn. 's Ochtends pak ik de bus naar het station en dat kan, met een beetje goede wil, ook op de fiets. Dan de treinen pakken en vanaf station Hilversum met de ov-fiets (tip van Karin). Maar stiekum hoop ik op dooi, want m'n motor in stilstand is erg treurig.
maandag 6 december 2010
Brede heroverweging
Na meer dan een maand niets te hebben geschreven in mijn weblog, pakken we nu weer de draad op. De begroting van Amerpoort is klaar en dat was een hele puzzel, maar na vele uren harde arbeid is er een mooie definitieve versie voor 2011.
Vorige week donderdag was ook de aftrap van de commissie Brede Heroverweging. De heroverweging van het gehele gemeentelijke beleid om de toekomstige tegenvallers (lees bezuinigingen) vanuit het Rijk weerstand te kunnen bieden.
Een presentatie van wethouder Verloop en een lijvig informatiedossier vormden het begin voor ons als raad. Het college heeft de eerste verkenning en inventarisatiefase al achter de rug en presenteert het alsof het een feit is. Dat het college eerst inventariseert is prima, maar had toch graag gezien dat de raad ook in dat traject was betrokken. En dan met name over het kwadranten. Ik vind het gebruik van zo'n stelsel prima om te visualiseren, maar dan moet de basis goed zijn. En het jammere is nu dat dit maar heel summier wordt uitgelegd. Blijkbaar wil het college daar geen discussie over. Jammer, want of je een programma nu laag, midden of hoog plaatst in een kwadrant is toch wel een verschil voor de gewenste richting daarna.
Zal voor u en mijzelf het kwadrant eens uitwerken en hier plaatsen om te laten zien wat nu de bedoeling is. Verder worstel ik mijzelf nu door het informatiepakket en hierop kom ik snel terug.
vrijdag 29 oktober 2010
Stationskwartier
Gisteravond was het dan zo ver. De dialoogavond over het Stationskwartier. En het was volle bak. Ruim 100 mensen hadden zich van te voren aangemeld en ongeveer 20 mensen kwamen nog aangewaaid. Organisatie was over het algemeen goed geregeld, maar ik vond de centrale presentatie lastig te volgen. Enerzijds omdat de getoonde sheets verhoudingsgewijs erg klein waren en omdat de dame van het architectenbureau Nederlands sprak met een enorme Finse tongval. Voor velen was het lastig te volgen zo heb ik begrepen na afloop.
Doel van de avond was om zoveel mogelijk input en ideeën te krijgen over de ontwikkeling van het Stationskwartier. Dat er ontwikkelt moet worden is voor iedereen helder en duidelijk en grotendeels ook erg gewenst. In drie verschillende thema's (jong of oud, wonen of werken, dorps of stads) werden stellingen aan de mensen voorgelegd. Op zich ook goed, zo ontstaat discussie en interactie.
Maar het voor mij opvallendste was mijn gesprek met bewoners van het gebied na afloop van de avond. En daar stak de beruchte kloof tussen politiek en bevolking weer de kop op. Er werd erg sceptisch gedaan of alle genoemde zaken wel meegenomen zouden worden. "Want de politiek doet toch maar wat". Lastig om hierin mensen te overtuigen, zeker met alleen woorden. Dat overtuigen zal dus moeten met daden. Collega Ronald van de Weerd en ik gaan alvast naar een aantal zaken in het plan en huidige situatie kijken, zo hebben we afgesproken.
En met de meneer van de Pelikaanstraat ik heb afgesproken hem op de hoogte te houden van de vorderingen. En die afspraak staat!
woensdag 20 oktober 2010
Begroting 2011
Gisteravond hadden we een extra fractieoverleg om de begroting 2011 door te nemen. De begroting is de uiteindelijke financiele vertaling van de Kadernota die in juli is aangenomen.
Waar in de Kadernota de raad haar kaders stelt, zo stellen wij met de begroting de budgetten vast. Als 2011 voorbij is en de jaarrekening wordt opgeleverd, kunnen wij onze derde taak, de controlerende, uitvoeren.
De begroting overziend is de Kadernota goed uitgewerkt en zijn de twee aangenomen amendementen goed verwerkt. Ook de aangenomen moties worden genoemd. Ik zeg specifiek 'genoemd' want er staat niets anders dan dat er naar gekeken gaat worden. Moties vind ik één van de minst aansprekende raadsmiddelen. Je roept er wat mee op, hoopt dan maar dat het wordt opgepakt en je kan er niks mee afdwingen. Dit in tegenstelling tot het amendement. Die wijzigt echt een beslissing. Nee moties hebben veelal te maken met Emoties is mijn mening.
Ik ben nog aan het stoeien met het resulaat wat naar de algemene reserve gaat. Heb hier nog wat ideeën over in het licht van toekomstige beslissingen, maar daar moet ik nog eerst wat onderzoek naar doen. Verder wil ik, ook in relatie tot de verkeersongevallenanalyse, wat opmerkingen gaan plaatsen over het verkeersstructuurplan.
Eén zaak blijft ons steken in de begroting/kadernota/collegeprogramma en dat is het profijtbeginsel. Een vorm van profijtbeginsel is helemaal niet erg en maatschappelijk goed te verantwoorden. Maar mijn en onze vrees is dat die 50% dekking straks ook gaat over de kapitaallasten en dan zijn sportverenigingen ten dode opgeschreven, want dat is niet op te brengen. Zal daar al m'n (financiële) creativiteit moeten aanwenden om goede alternatieven te bedenken. Veel zal in dat kader ook afhangen van de Brede Heroverweging. En daar heb ik ook wat suggesties voor.
Kortom een politiek boeiende tijd komt er aan met de Heroverweging, Stationskwartier, Bezuiningen, A12 enzovoort!
Waar in de Kadernota de raad haar kaders stelt, zo stellen wij met de begroting de budgetten vast. Als 2011 voorbij is en de jaarrekening wordt opgeleverd, kunnen wij onze derde taak, de controlerende, uitvoeren.
De begroting overziend is de Kadernota goed uitgewerkt en zijn de twee aangenomen amendementen goed verwerkt. Ook de aangenomen moties worden genoemd. Ik zeg specifiek 'genoemd' want er staat niets anders dan dat er naar gekeken gaat worden. Moties vind ik één van de minst aansprekende raadsmiddelen. Je roept er wat mee op, hoopt dan maar dat het wordt opgepakt en je kan er niks mee afdwingen. Dit in tegenstelling tot het amendement. Die wijzigt echt een beslissing. Nee moties hebben veelal te maken met Emoties is mijn mening.
Ik ben nog aan het stoeien met het resulaat wat naar de algemene reserve gaat. Heb hier nog wat ideeën over in het licht van toekomstige beslissingen, maar daar moet ik nog eerst wat onderzoek naar doen. Verder wil ik, ook in relatie tot de verkeersongevallenanalyse, wat opmerkingen gaan plaatsen over het verkeersstructuurplan.
Eén zaak blijft ons steken in de begroting/kadernota/collegeprogramma en dat is het profijtbeginsel. Een vorm van profijtbeginsel is helemaal niet erg en maatschappelijk goed te verantwoorden. Maar mijn en onze vrees is dat die 50% dekking straks ook gaat over de kapitaallasten en dan zijn sportverenigingen ten dode opgeschreven, want dat is niet op te brengen. Zal daar al m'n (financiële) creativiteit moeten aanwenden om goede alternatieven te bedenken. Veel zal in dat kader ook afhangen van de Brede Heroverweging. En daar heb ik ook wat suggesties voor.
Kortom een politiek boeiende tijd komt er aan met de Heroverweging, Stationskwartier, Bezuiningen, A12 enzovoort!
maandag 18 oktober 2010
Afgelopen week
Afgelopen week stond bij mij in het teken van de begroting bij Amerpoort. Dinsdagavond wel fractie op locatie gehad, maar voor de rest van de tijd was het zzp's, herallocatie, normatieve kosten, clientaantallen wat de klok sloeg.
Maar vrijdagmiddag rond een uurtje of vier: het eerste concept begroting 2011 Amerpoort klaar. Nu is het aan het MT om te bepalen hoe nu verder en welke verfijningen er aangebracht of uitgewerkt dienen te worden. Ik vind dat wij met z'n allen weer een grote klus hebben geklaard: medio oktober de eerste begroting presenteren.
Naast de genoemde fractievergadering in SamSam, had ik woensdagavond nog bezoek van een betrokken inwoner. Gesproken over de verkeersongevallenanalyse, de situatie op de Veense wegen en vele andere zaken. Morgenavond hebben we een extra fractie over de begroting (maar dan van de gemeente). Rest van de avonden ga ik gebruiken om alle aantekeningen uit te werken en de commissie voor te bereiden.
Maar vrijdagmiddag rond een uurtje of vier: het eerste concept begroting 2011 Amerpoort klaar. Nu is het aan het MT om te bepalen hoe nu verder en welke verfijningen er aangebracht of uitgewerkt dienen te worden. Ik vind dat wij met z'n allen weer een grote klus hebben geklaard: medio oktober de eerste begroting presenteren.
Naast de genoemde fractievergadering in SamSam, had ik woensdagavond nog bezoek van een betrokken inwoner. Gesproken over de verkeersongevallenanalyse, de situatie op de Veense wegen en vele andere zaken. Morgenavond hebben we een extra fractie over de begroting (maar dan van de gemeente). Rest van de avonden ga ik gebruiken om alle aantekeningen uit te werken en de commissie voor te bereiden.
zondag 10 oktober 2010
Commissie RO 25/10
Vanwege de herfstvakantie straks is de fractievergadering ter voorbereiding op de commissieronde van 25 oktober al aanstaande dinsdag: 7 A-stukken en 2 B-stukken staan op het programma. En ditmaal maar 364 pagina's.
Tweede bestuursrapportage en begroting 2011 zijn echt onderwerpen voor behandeling in de raad en zal, behoudens wellicht wat technische vragen, hier in de commissie niks over zeggen.
Dan staan verder de volgende A-punten op de rol:
- Parkeerverordening 2010
- Stedenbouwkundigplan Balkon Zuid
- Bestemmingsplan De Batterijen
- VROM-starterslening
- Bestemmingsplan Centrum
Ja inderdaad, bestemmingsplan Centrum voor de zoveelste maal terug in de commissie.
Daarnaast staat er in de ingekomen stukken de Analyse Verkeersongevallen 2007-2009. Als ingekomen stuk dus en dan is het geen agendapunt. Zal het snel moeten lezen om er alsnog een agendapunt van te maken, anders kan ik er geen vragen over stellen.
zaterdag 9 oktober 2010
Kees Stipplein
Eindelijk, eindelijk en nog eens eindelijk is het zo ver. Het cultuurplein is een feit. Vernoemd naar Veens grootste dichter Kees Stip.

Uiteraard was er eerst een samenkomst voor genodigden met de traditionele lange en helaas weinig inspirerende voordrachten. (Oud)raadsleden, (oud)wethouders, bouwers, architecten, financiers en bewoners/gebruikers van het plein kwamen tezamen om dit heugelijke feit te vieren.
Om twee uur was de officiële opening bij het Cultuurhuis. Ook hier helaas een slecht verstaanbaar en langdradig verhaal om al die wachtende kinderen eindelijk naar binnen te kunnen laten gaan. Jammer, je zou, zeker tegenwoordig, meer creativiteit verwachten bij zulke openingen.
Na wat geploeter boven op het dak kwam onder een lawine van gouden snippers de naam van het gebouw te voorschijn: De Cultuurfabriek. Met dus een duidelijke verwijzing naar het oorspronkelijke gebouw de Wolfabriek.

Ik ben nog niet binnen geweest (dat doe ik wel als het rustiger is) maar ben wel rond het hele gebouw gelopen en ik vind het prachtig hoe alles op elkaar aansluit en vooral de gevel van de Wolfabriek gerestaureerd is. Ook de binnenplaats is schitterend met de schoorsteen als enorme blikvanger.
Al met al is er een prachtig plein in ontwikkeling en ben natuurlijk blij voor het museum, de kunstuitleen en bibliotheek maar ben vooral blij voor de Historische Vereniging Oud-Veenendaal. Na jaren en jaren van "vechten" heeft deze cultuurbewaker van ons erfgoed eindelijk een eigen plek. En waar beter dan op het Kees Stipplein!
maandag 4 oktober 2010
Uitgangspunt
Als een stelletje kleine verwende kinderen werd er vanavond discussie gevoerd over onder andere de brede heroverweging. De oppositie ziet zich graag als slachtoffer en doet er alles aan om ook die "slachtofferrol" te houden en te cultiveren. Aan de andere kant zijn de collegepartijen weer minder toegeeflijk dan ik persoonlijk zou willen. En ja, ik maak zelf onderdeel uit van die collegepartijen en die rol is mij niet altijd op het lijf geschreven.
De langste discussie ging over de uitgangspunten welke als onderlegger voor de brede heroverweging (zie stukken raad, agendapunt 12) gelden. De definitie van uitgangspunt is:
de aannames en veronderstellingen waar men vanuit gaatJuist ja, aannames en veronderstellingen. Die hoeven, nee sterker, kunnen dus niet in betonblokken gegoten zijn. Volgens de oppositie is meepraten over de heroverweging onmogelijk als de uitgangspunten gelden. Mijns inziens klopt dat al grammaticaal niet. Als blijkt dat uit de heroverweging bepaalde veronderstellingen of aannames niet kloppen dan gaan die overboord of worden op z'n minst gewijzigd. Anders is het houden van een brede heroverweging zinloos.
Maar nee, de dames en heren woordvoerders van alle partijen buitelden over elkaar heen met veel retoriek, argwaan, woordelijke agressie, ongeloof, wantrouwen en rancune.
Bah, wat is dit een vervelende, niet professionele en kinderachtige raad.
zondag 3 oktober 2010
Ongevallenanalyse II
Ja hoor, de verkeersongevallenanalyse is beschikbaar en helaas moest ik dat vernemen uit de besluitenlijst. Dit terwijl ik hier in de commissie expliciet om gevraagd had. Jammer.
Maar goed, volgens de besluitenlijst is de analyse beschikbaar en wordt deze ter kennisgeving aangeboden aan de commissie. Ik wil die analyse eerst zien en met onder andere een reageerder doornemen alsvorens er hier in de commissie een agendapunt van te maken.
Zal de griffie vragen mij zo spoedig mogelijk een exemplaar te sturen. Wordt vervolgd dus.
Maar goed, volgens de besluitenlijst is de analyse beschikbaar en wordt deze ter kennisgeving aangeboden aan de commissie. Ik wil die analyse eerst zien en met onder andere een reageerder doornemen alsvorens er hier in de commissie een agendapunt van te maken.
Zal de griffie vragen mij zo spoedig mogelijk een exemplaar te sturen. Wordt vervolgd dus.
zaterdag 2 oktober 2010
Raadsvervolg
Voor het eerst sinds lange tijd is de raad afgelopen donderdag rond half twaalf 's avonds geschorst. We gaan maandagavond om half acht verder met de overgebleven agendapunten.
Terecht, want enerzijds verdienen de agendapunten een goede inhoudelijke behandeling en anderzijds zijn er ook raadsleden die vrijdagochtend alweer vroeg op moesten staan voor hun reguliere werk.
Ik doe het raadswerk naast mijn fulltime baan. Zou graag een dag minder werken om meer, vooral overdag, met m'n raadswerk bezig te kunnen zijn. Maar de vergoeding compenseert een dag minder werk bij lange na niet. En dus is het goed dat er paal en perk wordt gesteld aan het tot diep in de nacht vergaderen.
Terug naar de vergadering. Vooral het agendapunt over het krediet van de fietsenstalling zal me lang bijblijven. Mede omdat ik hier in de commissie al voor was, heb ik tijdens de raad publiekelijk trendbreuk moeten maken over de dekking. En dat zit me toch niet lekker. Natuurlijk is het eenmalig, is het slechts het restant wat duurder is uitgevallen, maar het blijft een trendbreuk. Een beleidsbreuk is het eigenlijk meer. Repareren kan ik het niet meer, maar zal in het vervolg wat minder stelling gaan nemen in de commissie en mij meer op de vlakte houden. Mijn overige twee punten gingen op zich probleemloos alhoewel Bestemming: Centrum terug is verwezen naar de commissie.
Maandagavond is Cees aan de beurt want dan staat de Brede Heroverweging en de vier Programmaplannen op het programma. Dit is echt een discussie voor de fractievoorzitters. Alhoewel ik wel graag deel zou nemen in de aparte commissie brede heroverweging, maar dat terzijde.
Terecht, want enerzijds verdienen de agendapunten een goede inhoudelijke behandeling en anderzijds zijn er ook raadsleden die vrijdagochtend alweer vroeg op moesten staan voor hun reguliere werk.
Ik doe het raadswerk naast mijn fulltime baan. Zou graag een dag minder werken om meer, vooral overdag, met m'n raadswerk bezig te kunnen zijn. Maar de vergoeding compenseert een dag minder werk bij lange na niet. En dus is het goed dat er paal en perk wordt gesteld aan het tot diep in de nacht vergaderen.
Terug naar de vergadering. Vooral het agendapunt over het krediet van de fietsenstalling zal me lang bijblijven. Mede omdat ik hier in de commissie al voor was, heb ik tijdens de raad publiekelijk trendbreuk moeten maken over de dekking. En dat zit me toch niet lekker. Natuurlijk is het eenmalig, is het slechts het restant wat duurder is uitgevallen, maar het blijft een trendbreuk. Een beleidsbreuk is het eigenlijk meer. Repareren kan ik het niet meer, maar zal in het vervolg wat minder stelling gaan nemen in de commissie en mij meer op de vlakte houden. Mijn overige twee punten gingen op zich probleemloos alhoewel Bestemming: Centrum terug is verwezen naar de commissie.
Maandagavond is Cees aan de beurt want dan staat de Brede Heroverweging en de vier Programmaplannen op het programma. Dit is echt een discussie voor de fractievoorzitters. Alhoewel ik wel graag deel zou nemen in de aparte commissie brede heroverweging, maar dat terzijde.
dinsdag 28 september 2010
Fractie-overleg
Vanavond fractieoverleg gehad en alle agendapunten voor aanstaande donderdag zijn de revue gepasseerd. Langste agendapunt qua bespreking: het krediet voor de fietsenstalling in het Gemeentehuis en Tricotage (http://iturl.nl/sn9L24).
Had het gevoel dat ik niet namens de fractie had gesproken in de commissie door te stellen dat het restant van het krediet van 272.000 euro voor deze keer uit de algemene reserve betaald kon worden. Dat is namelijk een trendbreuk. Maar in dit geval vind ik, en nu gelukkig ook de fractie, dat wij dat aan onszelf als raad te danken hebben. De raad heeft ooit een amendement aangenomen om het college te verzoeken voor maximaal 450.000 euro de fietsenstalling te realiseren. Bijkans een ondoenlijke opdracht. Wij waren tegen dit amendement, maar een meerderheid wel en dus dienen we het te volgen.
Het college stelt nu voor om die 450.000 euro uit de parkeervoorziening te halen (conform het amendement) en het restant (omdat het gewoonweg duurder is uitgevallen) uit de algemene reserve. Zal morgenavond mijn argumenten op papier zetten, waarom wij hier dit keer wel mee eens zijn. De oppositie zal vast over me heen gaan vallen, maar dat zij dan maar zo.
zondag 26 september 2010
Fietsend Veenendaal
Veenendaal en fietsen gaan hand in hand samen. Ooit Fietsstad nummer 1 van het land. Het uitgebreide fietsnetwerk wordt nog steeds intensief gebruikt en vooral richting het centrum is de roep om parkeervoorzieningen voor de fiets aldaar een logisch gevolg.
Donderdag besluit de gemeenteraad of er voor de fietser 300 nieuwe parkeerplekken bijkomen. Tweehonderd in de nieuwe vleugel van het gemeentehuis en 100 extra plaatsen in de Tricotage. Beiden op loopafstand van de ingang van de Corridor (V&D-zijde).
Of en hoe deze voorzieningen in de toekomst gebruikt gaan worden is de grote vraag. Vooral het winkelend publiek wil graag met de fiets tot aan de toonbank in de winkel komen, want dat is zo “gemakkelijk”. Zullen ook zij de parkeerplekken gaan gebruiken die straks her en der gebouwd én bewaakt gaan worden?
Om ons winkelhart optimaal toegankelijk en bereikbaar te houden, zal ook “de fietser” zijn of haar fiets op de juiste plek moeten parkeren.
(Bijdrage Gemeentepagina week 39)
zondag 19 september 2010
Info-avonden
Komende week zijn er twee informatie avonden.
De eerste is dinsdag over het Ontmoetingshuis in Veenendaal-oost. Al een paar keer vooruit geschoven in het MIP, maar nu binnenkort de eerste bewoners hun sleutel krijgen (2 oktober) is het wel zaak dat het ontmoetingshuis er gaat komen. Want dit huis wordt een MFA, oftewel een Multifunctionele Accommodatie. Voor onderwijs, kinderopvang, sporten, kerk en wijkcentrum.
Wat blijkt namelijk? Het ooit toegekende budget van voor 2007 is ontoereikend om een MFA te bouwen op basis van de kaders die in 2007 zijn gegeven. Het college komt nu met twee varianten: een budgetmodel (of te wel MFA bouwen binnen de financiele kaders die er nu zijn en met minder kwaliteit genoegen nemen) en een ambitiemodel (een MFA die wel voldoet aan de kwaliteit en duurzaamheid die nodig is, alleen veel meer kost dan wat er nu voor gebudgetteerd is). De informatie avond is om de twee modellen toe te lichten. Ik kan uit de stukken niet ontwaren of de avond publiekelijk of besloten is.
Dat laatste is wel de tweede avond. Een besloten info-avond over Veenendaal-oost. Eens in de zoveel tijd wordt de politieke reflectiegroep gevraagd naar het I-Centrum te komen. Dan worden wij geïnformeerd over de bouw, ontwikkeling en exploitatie van de wijk. Naar verluidt begint de markt wel weer een beetje aan te trekken en hoop dat ook bevestigd te krijgen donderdag.
Het wordt dus een informatief weekje.
zaterdag 18 september 2010
Zelfreflectie
Zo lekker als commissie RO ging (goed voorbereid, alles gezegd wat ik wilde zeggen), zo slecht ging commissie B&M. Had van te voren alle stukken gelezen, steekwoorden opgetekend en voor mijzelf een reactie geformuleerd. Maar staande de vergadering, bakte ik er niks van. Stamelde over m'n woorden, wist geen reactie te geven op het nog met van woede vervulde betoog van PvdA en CDA, voelde me niet een met de agendastukken. Kortom, mijn reactie namens LV was beneden de maat.
Ik moet trouwens oppassen met LV en voortaan gewoon Lokaal Veenendaal schrijven, want we hebben natuurlijk inmiddels ook Liberaal Veenendaal (ook LV) en in de krant was ik ineens van Leefbaar Veenendaal (ook LV).
Nee, zo lekker als commissie RO loopt, zo liep het woensdagavond niet en daar baal ik van. Spontaan en ad hoc zaken overnemen moet voor mij toch inmiddels geen probleem meer mogen zijn na 8 jaar gemeenteraad. Tijd voor zelfreflectie en bij mijzelf te rade gaan hoe ik dat had moeten voorkomen.
dinsdag 14 september 2010
(Her)overwegen
Woensdagavond mag ik Cees vervangen in de commissie Bestuur & Middelen. Hoofdpunten zijn de vier programmaplannen en het plan over de brede heroverweging.
Allereerst de aanpak voor de programmaplannen. Via enquêtes, bijeenkomsten, brainstomsessies en, jawel, versnellingskamers (group decision room of brainbox) zal uitvoerig geïnventariseerd worden hoe de vier programma's (veiligheid, jeugd, economie en wijkzaken) aangepakt gaan worden de komende jaren. De planopzet is uitvoerig, breed en duur. De hele planopzet tot aan de uiteindelijke raadsvoorstellen kost ruim 150.000 euro. Zijn de vier programma's (en dus de vier wethouders) dit geld waard? Wil je het goed doen, dan kost het geld. Maar denk dat de genoemde bedragen ruim ingeschat zijn.
Dan de brede heroverweging. Natuurlijk zal de oppositie ageren tegen dit voorstel. Al was het maar omdat er veelvuldig uit het college-akkoord wordt geciteerd. Maar wat is de bedoeling? Een tijdelijke raadscommissie instellen die samen met het college, ambtelijke staf de brede heroverweging in goede banen leidt en zich helemaal focust op de mogelijke, maar zeer reële, bezuinigingen die onze gemeente zal treffen. Eigenlijk niks meer en niks minder. Elke partij krijgt zitting in deze commissie, net zoals destijds bij de Freule en bij de Strategische Visie 2025. Daarnaast krijgt de samenleving in brede zin, net zoals bij de programmaplannen, veel inspraak.
En zo moet het ook trouwens. Geen enkel plan of heroverweging kan niet zonder het maatschappelijk veld, zonder draagkracht, zonder inspraak.
maandag 13 september 2010
After-commissie
Zoals verwacht was de commissie RO een lange zit. Zelfs met het verplaatsen van 5 agendapunten, hadden wij als commissie ruim 4,5 uur nodig om de agenda af te werken.
Van de A-stukken slechts 1 hamerstuk. Zoals al geschreven is dat bestemmingsplan Korte Molenstraat. Rest van de A-stukken gaan naar de raad.
Ik moet met mijn fractie nog eens goed kijken naar de dekking in het fietsparkeervoorstel. Deels uit de algemene reserve is inderdaad een trendbreuk, terwijl in het stuk vermeld staat dat de totale investering al wel in het MIP (Meerjaren Investerings Plan) vermeld staat. Verder de notitie beeldbepalende panden. Motie wordt niet uitgevoerd en ik vind dat het college daar een goede argumentatie voor geeft. Zal me eens nader informeren op welke manier wij die panden nu wel kunnen behouden.
Ik moest wel glimlachen om het feit dat de ChristenUnie dacht dat de fasedraaiing van de hoogspanning betekende dat de masten gedraaid gaan worden. Tsja, als je niet weet dat je stroom thuis via twee- of driefase binnenkomt, dan is zo'n idee van draaien snel gemaakt.
Wat betreft die fasedraaiing vind ik het nog steeds maatschappelijk onverantwoord dat de eigenaar, Stedin, deze fasedraaiing niet standaard gewoon uitvoerd. Zeker in dichtbevolkte gebieden moet je ook als ondernemer je verantwoordelijkheid nemen!
Morgenavond commissie B&M voorbereiden, veel leeswerk dus.
Van de A-stukken slechts 1 hamerstuk. Zoals al geschreven is dat bestemmingsplan Korte Molenstraat. Rest van de A-stukken gaan naar de raad.
Ik moet met mijn fractie nog eens goed kijken naar de dekking in het fietsparkeervoorstel. Deels uit de algemene reserve is inderdaad een trendbreuk, terwijl in het stuk vermeld staat dat de totale investering al wel in het MIP (Meerjaren Investerings Plan) vermeld staat. Verder de notitie beeldbepalende panden. Motie wordt niet uitgevoerd en ik vind dat het college daar een goede argumentatie voor geeft. Zal me eens nader informeren op welke manier wij die panden nu wel kunnen behouden.
Ik moest wel glimlachen om het feit dat de ChristenUnie dacht dat de fasedraaiing van de hoogspanning betekende dat de masten gedraaid gaan worden. Tsja, als je niet weet dat je stroom thuis via twee- of driefase binnenkomt, dan is zo'n idee van draaien snel gemaakt.
Wat betreft die fasedraaiing vind ik het nog steeds maatschappelijk onverantwoord dat de eigenaar, Stedin, deze fasedraaiing niet standaard gewoon uitvoerd. Zeker in dichtbevolkte gebieden moet je ook als ondernemer je verantwoordelijkheid nemen!
Morgenavond commissie B&M voorbereiden, veel leeswerk dus.
zondag 12 september 2010
Bestemming: Korte Molenstraat

Aan de Korte Molenstraat 40A komen volgens het vast te stellen bestemmingsplan 3 woningen. Deze komen in plaats van een stuk opslag en diverse loodsen waar auto's staan. Ik vind het een prima plan zolang er woningen komen die passen in het straatbeeld. Aangezien de bestemming aldaar dienstverlening was, moet dit stuk eerst naar de raad om er bestemming wonen op te zetten. Kan geen enkele vraag of opmerkingen bedenken voor dit plan. Vermoed dan ook dat dit stuk wel een hamerstuk zal worden voor de raad van 30 september a.s.
Verkeerd ge(fiets)parkeerd
Lastigste A-stuk blijkt toch het fietsparkeren te zijn bij het gemeentehuis. Er wordt in het raadsvoorstel gegoocheld met getallen in euro's en aantallen. Wat is het geval?
Een meerderheid (CU, CDA en SGP) van de raad heeft in maart 2010 besloten dat het college een voorstel moest presenteren om 300 fietsparkeerplekken inclusief bewaking te realiseren in het gemeentehuis voor 450.000 euro maximaal. Na een variantenonderzoek blijken die 300 plekken in het gemeentehuis niet te realiseren. Als variant (of compromis) stelt het college nu voor 200 camerabewaakte plekken in het gemeentehuis te realiseren en 100 extra plekken te maken in de Tricotage waar wel bewaking komt. Het aantal in de Tricotage wordt daardoor 400.
Qua aantallen kan ik daar prima mee leven. In totaal 600 plekken binnen 70 meter van de ingang van de Corridor.
Maar... die 200 plus 100 plekken gaan geen 450.000 euro kosten maar 722.000 euro. Of te wel geen 1.500 euro per plek maar ruim 2.400 per plek. En dat terwijl het de fietser niks mag kosten, want de investering wordt grotendeels betaald uit de parkeervoorziening (die gevuld wordt door het betaald parkeren van de automobilist). Ik moet hier nog eens goed van gedachten over wisselen met de rest van de fractie.
Daarnaast klopt in mijn optiek het raadsvoorstel niet. Gevraagd wordt in te stemmen met variant A+. En variant A+ kost volgens de bijlage 616.660 euro aan investering. Maar het gevraagde krediet is 722.000 euro wat bij variant A hoort. U merkt het al... getallen beginnen te duizelen. Ik laat dit even liggen en wellicht dat ik na het koken straks nog heldere vragen weet te formuleren.
zaterdag 11 september 2010
Bestemming: Centrum
Aangezien waarschijnlijk vier A-punten verschoven worden naar een volgende commissiedatum, is het tweede A-stuk het bestemmingsplan Centrum/Beeldbepalende panden.
Beide notities zijn eigenlijk niks meer en niks minder dan een onderlegger voor het opstellen van een voorontwerp-bestemmingsplan. Vanwege veranderende regelgeving en de voortschrijdende tijd wordt de procedure geheel opnieuw gedaan. Prima, want wat "men" in 2006 en eerder vond kan nu inmiddels sterk gewijzigd zijn.
Eigenlijk kan ik over dit agendapunt kort zijn: kan ermee instemmen namelijk.
De notitie over de beeldbepalende panden zal nog wel wat opmerkingen van GroenLinks geven, want de raadsbrede motie van september 2009 wordt eigenlijk niet uitgevoerd. Eigenlijk, want het college stelt dat er genoeg waarborgen zijn voor het behouden van beeldbepalende panden. En daar waar een pand het predicaat "gemeentelijk monument" verdient, is dit al in een flink aantal keren gebeurd. Zo zijn 36 panden in het winkelgebied al monument. Nog meer regels om waarborgen te krijgen zal alleen maar verlammend werken voor ontwikkeling en exploitatie van de (winkel)panden. Winkeliers en ondernemers moeten in het centrum ook een beetje de ruimte hebben om hun zaak of winkel op de voor hun juiste manier in te richten. Vind ik.
Wat mij verder opviel is dat pandeigenaren het lastig en ongewenst vinden dat er boven een winkel gewoond wordt. Nou ben ik geen winkelpandeigenaar, maar juist bewoning er boven zou ik goed vinden. Het is een alternatieve manier van bewaking en sociale controle lijkt me zo. Ben eigenlijk benieuwd waarom dit als ongewenst wordt beschouwd of ervaren.
donderdag 9 september 2010
Hoogspannend
Het eerste agendapunt is meteen ook het hoogspannends. College vraagt krediet voor versmalling van de magneetveldzone:
- Wat: verlagen magneetveldzone hoogspanningslijn
- Wanneer: z.s.m. na opdrachtverlening en beschikbaarstelling budget
- Wat kost het: ruim 242.000 euro (60.000 uit CSV-budget, 182.000 uit algemene reserve)
Voordelen: door faseverdraaiing kan de magneetzone worden verkleind van 90 meter tot 50 meter rondom de lijn. Hierdoor kan er wellicht meer gebied ontwikkeld worden en wordt het magneetvrije gebied ook interessanter om te exploiteren of te verkopen.
Nadelen: gemeente en dus de bewoners moeten het betalen. Verkleining magneetveld is slechts een berekening. Het is nog steeds niet bewezen wat de effecten van de magneetstraling al dan niet zijn.
Blijf het eigenlijk vreemd vinden waarom die magneetveldzone al niet gewoon eerder is verkleind en waarom de beheerder/eigenaar dat niet gewoon zelf initieert. Door nu met geld over de brug te komen, willen ze het "ineens" wel doen. Daarnaast vraag ik mij af wat er gebeurt als de lijn toch ooit onder de grond komt en er inmiddels bebouwing op de vrijgekomen grond langs de lijn heeft plaatsgevonden? Of denk ik nu veel te ver vooruit?
Verder is de offerte voor deze klus al ruim twee maanden verlopen, ben benieuwd of de prijs nog aangepast gaat worden. En kan er eigenlijk wel essentieel ontwikkeld worden op de vrijgekomen 40 meter, lijkt me erg krap.
Afsluitend ben ik nieuwsgierig naar de mening van het Hoogspanningsplatform. Wat vinden zij nu van deze verlaging? En neemt dat wat, nog steeds niet bewezen, angst weg?
Genoeg vragen voor de wethouder dus.
woensdag 8 september 2010
Agenda RO
Goed, welke A-stukken staan ter bespreking aanstaande maandag?
- Magneetveldzone hoogspanningslijn
- Parkeerverordening
- Bestemmingsplan Centrum
- Fietsenstalling Raadhuisplein
- Plannen Balkon Zuid
- Plan De Batterijen
- Plan Korte Molenstraat
- VROM-starterslening
- Huis-aan-huisinzameling oud papier
360 pagina's lees- en bestudeerwerk. Eerst maar de raadsvoorstellen apart lezen en indien nodig kan ik altijd naar de details erachter grijpen. Maar als het goed is, moet alles blijken (de W's) uit het raadsvoorstel. Zal de komende dagen belangrijke highlights of politiek interessante onderdelen melden.
Naast al deze stukken zal ik ook de stukken van B&M doornemen: het proces van de brede heroverweging en de vier programmaplannen uit het collegeakkoord.
Vrijdagochtend allereerst nog een afspraak met Marcel. Hij is de ambtelijk secretaris van de Auditcommissie en het is goed eens kennis met hem te maken aangezien ik net voor het reces als tweede lid van deze commissie benoemt ben.
dinsdag 7 september 2010
Reces voorbij: volle agenda's
Per vanavond is het zomerreces formeel voorbij. Fractie kwam weer bijeen om de commissieronde te bespreken. Een pakket van ruim 640 pagina's had ons eerder deze week weten te bereiken.
Veel agendapunten voor mijn commissie RO. Mogelijk dat enkele punten worden doorgeschoven, maar dan nog zal de commissie een zeer avondvullend karakter hebben. En nu maar hopen dat de rest van de commissieleden echt op hoofdlijnen weet te besturen.
Volgende week zal ik ook commissie B&M doen, want dan is Cees aanwezig bij het Cultuurdebat.
Komende dagen dus erg veel leeswerk, maar zoals ooit eerder geschreven, als je de stukken op de drie W's beoordeeld moet het te doen zijn.
Vanaf vandaag zal ik weer berichten vanuit mijn portefeuille en meer.
zondag 13 juni 2010
Sanitaire stop
Deze week gaat de raad akkoord met de herontwikkeling van ons winkelgebied. Na enkele jaren van plannen maken en inspraak is er nu een keuze gemaakt voor wat te doen met het winkelcentrum.
De fractie van Lokaal Veenendaal is blij met de keuze de Markt er gelijk bij te betrekken. Zonder goed ingerichte Markt geen echte ontwikkeling van het centrum.
De plannen zien er goed uit, maar er ontbreekt iets: een publieke sanitaire stop. Winkeliers worden overstelpt met vragen om zo’n hoog nodige, natuurlijke, break. Lokaal Veenendaal heeft vier jaar geleden hiervoor een motie ingediend: zorg voor een publiek toegankelijke wc in ons prachtige winkelcentrum. Alle voorzieningen hiervoor liggen al jaren onder de Hoofdstraat namelijk. En met de herontwikkeling, en nu dus toch van alles opengaat, is het moment nu meer dan rijp hiervoor te gaan zorgen.
Een bruisend en rijk uitgerust winkelcentrum is niet compleet zonder deze voorziening.
donderdag 3 juni 2010
WWW(H)
De commissie RO van afgelopen maandag viel voor mij slecht tijdens behandeling van agendapunt 8 de kredietaanvraag voor geluidswerende maatregelen bij Rondweg Oost.
Maar eerst even naar de kern van ons werk als raadslid. Wij als raadsleden budgetteren, controleren en geven kaders aan waarbinnen het college moet opereren. Budgetten voor geld, controle op wat er met o.a. het geld is gedaan en kaders voor de randvoorwaarden.
En alles wat wij doen zouden we, erg simplistisch gesteld, steeds kunnen beantwoorden met de drie W's. Namelijk:
- Wat willen we bereiken (Welk doel willen we behalen)
- Wanneer moet het klaar zijn (of wanneer moet het effect bereikt zijn)
- Wat mag het gaan kosten (Welk bedrag hebben wij over voor dit of dat doel)
Als je met deze ogenschijnlijke simpele benadering alle raadsvoorstellen benaderd, dan doe je je werk als raadslid op z'n best en daardoor ook op hoofdlijnen. We zijn de bestuurders van een gemeente namelijk. Als er dan een meerderheid is voor deze W's voor een onderwerp dan heeft het college de opdracht dat uit te voeren. En HOE ze dat doen is hun zaak. Het college gaat over de H, de H van Hoe.
Dan terug naar genoemd raadsvoorstel. In basis kunnen de drie W's als volgt beantwoord worden:
- Wat willen we bereiken: minder geluidsoverlast voor omwonenden bij de Rondweg Oost
- Wanneer moet het opgelost zijn: zo spoedig mogelijk
- Wat mag het kosten: maximaal 700.000 euro voor de vier genoemde straten in het voorstel.
Op deze manier heb ik het raadsvoorstel bekeken. En wat blijkt? Met Groen(s)links voorop willen SP, PvdA, CU, D66 en in eerste instantie de VVD de Hoe-vraag weten. Hoe het college dit gaat doen? Halloooooo, daar gaan wij niet over! Voor mijn doen ben ik fel te keer gegaan hiertegen en was ik de enige die het college meteen en volmondig steunde. CDA wikte en weegte zoals altijd, SGP vond het raadsvoorstel gelukkig wel rijp en na een oproep van de wethouder ging de VVD ook overstag. Voorstel gaat nu dus naar de raad en niet naar het presidium zoals Gerard van Wijk concludeerde.
Ik zit nu ruim 8 jaar in de gemeenteraad en mijn emmer van tolerantie en verdraagzaamheid begint langzaam over te lopen met al die raads- en commissieleden die op de stoel van het college willen gaan zitten en zo nodig steeds de Hoe-vraag willen beantwoorden. Dat moet echt veranderen hoor, anders blijft dit een raad die maar in details vervalt en elkaars rollen niet serieus neemt. Weest bestuurder!
vrijdag 21 mei 2010
After-raad
De eerste formele raad is voorbij en het samenzijn was binnen 2,5 uur voorbij. Redelijk voor ons doen.
Zoals te verwachten was, is het plan Salamander II aangenomen ondanks enkele protestjes van GroenLinks en D66. Wel kwam D66 met een amendement voor het beter regelen van de verkeershandelingen, welke wij als enige gesteund hebben. Rest van de raad was van mening dat, ondanks dat de kaders zijn overschreden, er een evenwichtig plan ligt. En die overschrijdingen waren bekend ook al deden GL en D66 net als of die nieuw waren.
De kosten van de verzakking van het gemeentehuis gaan uiteindelijk toch uit de algemene middelen. In aanloop ging er een wijzigingsvoorstel rond om de dekking ergens anders te zoeken, maar daar was tijdens de raad geen meerderheid meer voor helaas. Ik heb er maar niks meer over gezegd, maar hoop dat ooit de verzekering toch deze schade gaat betalen.
Al met al viel deze raad wel mee, want vooraf had ik meer gekrakeel en spectakel verwacht bij Salamander II. Maar dat bleef uit, als ook de publieke belangstelling hiervoor.
Op m'n plek vond ik tevens weer een heel dik papier voor de volgende commissieronde. Daar ga ik komend Pinksterweekend eens rustig naar kijken.
Zoals te verwachten was, is het plan Salamander II aangenomen ondanks enkele protestjes van GroenLinks en D66. Wel kwam D66 met een amendement voor het beter regelen van de verkeershandelingen, welke wij als enige gesteund hebben. Rest van de raad was van mening dat, ondanks dat de kaders zijn overschreden, er een evenwichtig plan ligt. En die overschrijdingen waren bekend ook al deden GL en D66 net als of die nieuw waren.
De kosten van de verzakking van het gemeentehuis gaan uiteindelijk toch uit de algemene middelen. In aanloop ging er een wijzigingsvoorstel rond om de dekking ergens anders te zoeken, maar daar was tijdens de raad geen meerderheid meer voor helaas. Ik heb er maar niks meer over gezegd, maar hoop dat ooit de verzekering toch deze schade gaat betalen.
Al met al viel deze raad wel mee, want vooraf had ik meer gekrakeel en spectakel verwacht bij Salamander II. Maar dat bleef uit, als ook de publieke belangstelling hiervoor.
Op m'n plek vond ik tevens weer een heel dik papier voor de volgende commissieronde. Daar ga ik komend Pinksterweekend eens rustig naar kijken.
woensdag 19 mei 2010
Robinson
Ik ben op mijn werk al bijna drie weken "baas-loos". Wat wil het geval?
Mijn baas, Leo, is drie weken geleden vertrokken om samen met drie zeilvrienden een grote zeilboot over te varen van Sint Maarten naar de Azoren. Een klus, die met genoeg wind, een kleine twee weken duurt. Maar omdat er lange periodes geen of niet genoeg wind was, duurt de oversteek nu inmiddels bijna drie weken en heeft Leo dus een week "extra" vakantie moeten opnemen. Tsja, dat zijn de risico's van zo'n tocht.
Hun oversteek is helemaal te volgen via een weblog en dan is het ook wel weer een superavontuur die hij beleeft. Wie maakt nou mee dat tientallen dolfijnen langs de boot meezwemmen? Super op- en ondergaande zonnen zien? Drie weken geen vaste grond onder je voeten hebben? Schitterend!
Qua werk is het niet handig deze verlenging, maar dit doe je ook maar eens in je leven en hoop dat Leo hier volop van geniet en zal de komende jaren dierbare herinneringen hebben aan deze superstoeretocht! Robinson, over en uit!
Mijn baas, Leo, is drie weken geleden vertrokken om samen met drie zeilvrienden een grote zeilboot over te varen van Sint Maarten naar de Azoren. Een klus, die met genoeg wind, een kleine twee weken duurt. Maar omdat er lange periodes geen of niet genoeg wind was, duurt de oversteek nu inmiddels bijna drie weken en heeft Leo dus een week "extra" vakantie moeten opnemen. Tsja, dat zijn de risico's van zo'n tocht.
Hun oversteek is helemaal te volgen via een weblog en dan is het ook wel weer een superavontuur die hij beleeft. Wie maakt nou mee dat tientallen dolfijnen langs de boot meezwemmen? Super op- en ondergaande zonnen zien? Drie weken geen vaste grond onder je voeten hebben? Schitterend!
Qua werk is het niet handig deze verlenging, maar dit doe je ook maar eens in je leven en hoop dat Leo hier volop van geniet en zal de komende jaren dierbare herinneringen hebben aan deze superstoeretocht! Robinson, over en uit!
dinsdag 18 mei 2010
Ongevallenanalyse
Naar aanleiding van mijn vraag in de commissie over een nieuw verkeersongevallenonderzoek is het antwoord opgenomen in het verslag: een nieuw onderzoek c.q. analyse zal na de zomervakantie beschikbaar komen.
Dat betekent dat ik in september of oktober met reageerders op mijn eerdere stukjes over dit onderwerp op pad kan gaan om onze black spots te onderzoeken en wellicht met (ver)betere voorstellen naar het college en raad kan komen.
Wordt vervolgd na de zomervakantie dus.
maandag 17 mei 2010
Fractie
Morgenavond, na een ogenschijnlijke lange vakantieperiode, is er weer fractie. Geheel in het teken van de komende en eerste formele raad op 20 mei aanstaande.
Salamander, verzakking gemeentehuis en pilot Binnenveld zijn de overgebleven agendapunten uit mijn commissie. De eerste twee begrijpelijk, de laatste omdat de SGP wat wil melden over de doortrekking A30. Staat volgens mij geheel los van de pilot zelf, maar het staat een ieder vrij om er, al dan niet gewild, zaken bij te betrekken. Ik ben akkoord met de pilot, dus daar hoef ik niets over te zeggen.
Voor de verzakking gemeentehuis komt een amendement van de VVD, en als het aan mij ligt ook namens Lokaal, om de kosten te dekken uit de post onvoorzien van het krediet voor de bouw van het gemeentehuis en niet ten laste te laten gaan van de algemene reserve. Hier had ik al eerder een opmerking over gemaakt.
Dan bestemmingsplan Salamander. Ga morgen mijn fractie voorstellen hier mee akkoord te gaan. De alsnog toegevoegde ontsluiting is mij dierbaar voor deze nieuwe wijk in wording. Daarnaast lopen de meningen over wat nu bos is, en wat niet, deerlijk uiteen. Opschoning of uitdunning van wat er nu aan bomen staat lijkt mij eigenlijk logisch. Komt het 'bos' ten goede, want het kan dan weer ademen en het bevordert de veiligheid wat Dennis en mij betreft. De natuur aldaar moet kwalitatief een boost krijgen zodat het straks mooi aansluit bij de wijk en toch ook een natuurlijke grens vormt met de rondweg. Die ontsluiting zorgt er trouwens ook voor dat de snelheid begrenst gaat worden tot 50km per uur. Beter voor het milieu van mens en dier.
Het is rustig geweest de afgelopen weken, maar vanaf morgenavond begint er weer echt en naast nog een volledige commissieronde krijgen we de komende maand ook de kadernota te bespreken. Dus volop politieke actie de komende tijd.
vrijdag 14 mei 2010
Respect
Even wat anders in deze rustige politieke periode. Binnen Amerpoort ben ik controller van de divisie Nieuwenoord (de divisie waar al onze cliënten op ons eigen terrein wonen en 'werken' in Baarn) en van de stafafdelingen P&O en ICT. En sinds enkele weken ben ik ook de controller voor de aanvragen extreme zorgbehoefte. Deze aanvragen kunnen wij indienen voor cliënten waarvoor het normale budget ontoereikend is. Hun zorg vergt dermate veel personele inzet dat er een mogelijkheid is om binnen de AWBZ-gelden een extra aanvraag te doen. Aangezien dit lange trajecten zijn om via het zorgkantoor (Agis) en beoordeling CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) uiteindelijk geld van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) te krijgen, starten wij vroeg met de procedures hiervoor. En vandaag, na twee weken buffelen met zeer veel gesprekken met begeleiders en een, voor mij, ongewoon diepe kijk in onze zorgkeuken, heb ik 16 aanvragen compleet.
En wat heb ik een respect voor al die begeleiders en hun hartstochtelijke inzet voor al deze cliënten! Het is hartverwarmend hoe zij zich inzetten voor deze mensen om hen een menswaardig en zinvol bestaan te geven. Hulde en respect! Diep respect!
dinsdag 13 april 2010
Commissie RO
De eerste stukken doorgenomen voor de commissie van volgende week.
Krediet verzakking gemeentehuis:
Ondanks dat de aannemer aansprakelijk is gesteld blijf ik het raar vinden wij, als gemeente, hier 250.000 euro aan kosten voor moeten maken. Nou neem ik aan dat als de verzekering van de aannemer wel uitkeert dat dat bedrag dan weer in mindering wordt gebracht op dit bedrag.
Er wordt o.a. als argument gebruikt dat de gehele aanbesteding van de derde vleugel ruim binnen de kaders valt en dat dus deze schade er dan ook wel uitbetaald kan worden. Nou vind ik dat dus een flut-argument. Omdat we 'goedkoper' uit zijn met de aanbesteding betekent dat nog niet dat we resterende ruimte dan maar lukraak kunnen uitgeven aan schades.
Krediet afvalbrengstation:
Die moet er gewoon komen. Ben daar snel klaar mee. Maar in het voorstel wordt ook gesproken over pasjes. Pasjes ongetwijfeld voor inwoners om aan te tonen dat zij hun afval mogen storten. Nou vraag ik mij alleen af of die pasjes geld gaan kosten. Als dat zo is, dan krijgen we met zwerfvuil en illegale stortingen te maken, want er zijn altijd mensen die hiervoor niet willen betalen. Een vraag aan de kersverse wethouder dus.
Krediet onderhoud Componistensingel:
Op zich accoord, het onderhoud moet gepleegd worden. Maar... het geld hiervoor is niet gereserveerd. Hoe kan dat toch? Dit soort grote onderhoudsprojecten komen toch niet ineens uit de hemel vallen? Dat weet stadsbeheer toch al jaren van te voren? Ook weer vraagje aan de wethouder dus.
Over Pilot Binnenveld en Planschadeverzoeken heb ik alleen wat technische vragen betreffende de financiering. Lastigste blijft Salamander en de bebouwing aldaar. Daar heb ik nog geen heldere kijk op. Verder zal ik bij de commissie het college vragen naar de status van de verkeersongevallenanalyse. Hierover had ik in het begin van het jaar al geschreven. Dus maar eens even vragen wanneer een nieuwe analyse naar de commissie kan komen.
Hoop trouwens dat de Salamander niet een addertje onder het gras blijkt te zijn. Wordt vervolgd derhalve.
maandag 12 april 2010
Verzakking
In de stukken voor Commissie RO staat zoals eerder gezegd een stuk over krediet voor de verzakking van een deel van het gemeentehuis. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de aanbouw van de derde vleugel is door het intrillen van de damwanden een deel van het gemeentehuis met 2,5 centimeter gezakt. Dit viel trouwens tijdens de laatste raadsvergadering met de vele hand-schud-rondes goed te merken en te voelen.
Maar wat ik nou niet begrijp is waarom hiervoor nu weer 2,5 ton voor wordt gevraagd. De aannemer trilt die damwanden er in, niet wij toch? Is de aannemer dan ook niet verantwoordelijk voor de opgelopen schade? Het lijkt zo wel het zwembad. Ook daar was slecht werk geleverd door de aannemer en wie moest de rekening betalen? Ja wij als gemeente. Raar hoor. Hij die schade veroorzaakt, dient te betalen toch?
Dit zal vast aan de orde komen tijdens de commissie want ik ben niet voornemens hier zomaar mee te gaan instemmen.
Maar wat ik nou niet begrijp is waarom hiervoor nu weer 2,5 ton voor wordt gevraagd. De aannemer trilt die damwanden er in, niet wij toch? Is de aannemer dan ook niet verantwoordelijk voor de opgelopen schade? Het lijkt zo wel het zwembad. Ook daar was slecht werk geleverd door de aannemer en wie moest de rekening betalen? Ja wij als gemeente. Raar hoor. Hij die schade veroorzaakt, dient te betalen toch?
Dit zal vast aan de orde komen tijdens de commissie want ik ben niet voornemens hier zomaar mee te gaan instemmen.
vrijdag 9 april 2010
Eerste stukken binnen
Zoals het een goede griffie betaamd, viel vandaag al de raadsset op de mat voor de komende commissieronde en al geheel in de drie-commissie-stijl. Wat een voortvarendheid.
En gezien de agenda van mijn commissie, commissie Ruimtelijke Ontwikkeling, is die voortvarendheid niet overbodig. Van de 304 pagina's gaan er 194 over deze commissie. Met als klapstuk 133 pagina's over het bestemmingsplan Salamander. Verder staan kredieten voor het afvalbrengstation, de verzakking van het gemeentehuis en groot onderhoud in Veenendaal West, een pilot van VROM in het Binnenveld, planschadeverzoeken en consultatie over de prijsvraag jongerenhuisvesting op de agenda.
Salamander en de verzakking van het gemeentehuis zijn toch wel de twee politiek belangrijkste zaken. Aankomend weekend wordt dus een weekend van veel leeswerk en komende week maar eens wat mensen bellen over hoe nu de laatste plannen en de ontsluiting van de Salamander ervaren worden. Input vanuit het veld en de bewoners is onontbeerlijk hierbij.
donderdag 8 april 2010
Nieuwe periode
Vanavond was het dan eindelijk zo ver. Na de benoeming van de raad, zijn Henk, Arienne, Marco en Hans benoemd als wethouder en is het bestuur van Veenendaal weer volledig. We kunnen nu eindelijk aan de slag.
Het afscheid van de vertrekkende wethouders, Cees, Wim, Bert en Jaap, was eigenlijk dan ook het enige hoogtepunt vanavond. Want het was beschamend hoe het proces daarna verliep. Zowel de behandeling van het coalitie-akkoord, als de vele stemmingen en daarmee gepaard gaande schorsingen verdienden absoluut geen schoonheidsprijs. De beoogde oppositie was, met uitzondering van de SP en D66, zeer zuur en oncollegiaal. Dat belooft wat voor de komende vier jaar.
Maar goed, ik ga hier niet verder over uit wijden want dat heeft geen zin. Er ligt een coalitie-akkoord (en ja ik had liever gezien dat dit document was omgebouwd tot een raadsprogramma), de wethouders zijn benoemd, de raad is weer voltallig met de toetreding van vier nieuwe raadsleden. De commissies zijn in aantal teruggebracht tot drie en de bezetting daarvan is weer op orde.
Vanaf 19 april start de eerste commissieronde van deze raadsperiode en dan gaat de nieuwe periode echt van start. Eindelijk!
Het afscheid van de vertrekkende wethouders, Cees, Wim, Bert en Jaap, was eigenlijk dan ook het enige hoogtepunt vanavond. Want het was beschamend hoe het proces daarna verliep. Zowel de behandeling van het coalitie-akkoord, als de vele stemmingen en daarmee gepaard gaande schorsingen verdienden absoluut geen schoonheidsprijs. De beoogde oppositie was, met uitzondering van de SP en D66, zeer zuur en oncollegiaal. Dat belooft wat voor de komende vier jaar.
Maar goed, ik ga hier niet verder over uit wijden want dat heeft geen zin. Er ligt een coalitie-akkoord (en ja ik had liever gezien dat dit document was omgebouwd tot een raadsprogramma), de wethouders zijn benoemd, de raad is weer voltallig met de toetreding van vier nieuwe raadsleden. De commissies zijn in aantal teruggebracht tot drie en de bezetting daarvan is weer op orde.
Vanaf 19 april start de eerste commissieronde van deze raadsperiode en dan gaat de nieuwe periode echt van start. Eindelijk!
donderdag 18 maart 2010
Warzone
"Warzone Veenendaal. Wat nou mijden? BOMBARDEREN!" kopt Geenstijl vandaag op haar voorpagina. Inmiddels over de 800 reacties en Veenendaal is hot news deze week.
Hot in de verkeerde zin van het woord. Na de grote vechtpartij op het CSV waarschuwde Cees al voor de gevolgen en de burgemeester deed dit (weer) af als een incident. Nu enkele weken later volgen de "incidenten" elkaar in rap tempo op en dat bezorgt menigeen en ook uw blogger erg veel buikpijn.
Wij als raad staan op dit moment machteloos. We kunnen alleen de burgemeester steeds bevragen en uitdagen wat te gaan doen. En dat zal hij moeten! Doet hij dit niet, laat hij geen daadkrachtig optreden zien, dan vrees ik het ergste. Bewoners en familie van slachtoffers zullen zich verenigen en het recht in eigen hand nemen. De tijd van pappen en nathouden met het bestuur van de Veense moskee is echt voorbij. Natuurlijk moet je die er ook bij betrekken, samen met de straatcoaches, buurtwerk en wat dies meer zij.
Maar eerst... daadkracht tonen, fysiek aanwezig zijn en samenscholingsverboden instellen. Ophouden met het af doen als incidenten. Er wordt actie geëist, zichtbare actie!
22:11 Naschrift: Morgen 19 maart om 16:00 geven burgemeester en politie een persconferentie in de raadszaal. Ben benieuwd wat er voor een verklaring wordt afgegeven.
woensdag 17 maart 2010
Krachtige informateur
Vanavond was het lang verwachte openbare debat over het rapport van de informateur. Arie de Graaf weet nog steeds van wanten en zat de vergadering krachtig voor alsof hij nooit is weggeweest uit het politieke spectrum. Zijn advies van CU-VVD-SGP-LV viel bij met name het CDA in slechte aarde. PvdA morde een beetje minder en GL was snel in berusting. D66 en SP steunden het voorstel van de informateur.
Vooral de toon van het CDA bij monde van Bert van de Bos viel mij vanavond op. Zelden zo'n slechte verliezer meegemaakt en allerlei trucs uit de kast halend om ZIJN gelijk te halen. Het hele kiesstelsel werd met nadruk schuldig bevonden aan het zetelverlies van het CDA. Hoe ver kun je zakken. Maar ja, in het licht van niet alleen een zetel verlies maar ook verlies van wethouderschap, is dat ook wel weer begrijpelijk. Echter de toonzetting en dat voornamelijk aan ons adres was erg teleurstellend.
Mijn verwachting is dat Arie ook zal worden gevraagd de formateur te worden van dit beoogd college en dat vind ik prima. Een stuk politieke zakelijkheid en pragmatisme tijdens de vorming van een college kan helemaal geen kwaad. Uiteraard zullen het CDA, PvdA en GL hopen dat het tijdens die formatieronde alsnog spaak loopt tussen de partijen. Aan ons zal het niet liggen, ook wij zijn pragmatisch en zakelijk en zullen onze speerpunten inbrengen. En dat is weer open, transparant en duidelijk!
maandag 15 maart 2010
Info-avond Dragonderpark
Vanavond was er een druk bezochte info-avond over de opwaardering van het Dragonderpark. Heb 6 raadsleden geteld en heel veel belangstellenden, bewoners en omwonenden. Prima zo'n grote opkomst. Voor de pauze hield wethouder Sanders een korte inleiding en daarna presenteerde de landschapsarchitect, de heer Hagen, de drie schetsen van een mogelijk Dragonderpark:
- Natuurlijk park
- Spelen, natuurlijk en avontuurlijk park
- Stedelijk park
Er werden vele vragen gesteld die vaak ook hout sneden qua verkeer, hangjongeren, vandalisme, veiligheid apparatuur, verlichting en honden. Na de pauze volgden workshops om alle drie de schetsen te bespreken. Dat gedeelte kon ik helaas niet mee maken omdat ik ook fractie had. Ben dus wel benieuwd wat uiteindelijk de terugkoppeling is geweest en waar de mensen het meest over te spreken waren. In de commissie hadden wij een lichte voorkeur voor de natuurlijke variant dus de input van deze avond kan ik straks zeker gebruiken voor een goede afweging. Ben tevreden over de opkomst en belangstelling, zo betrek je de inwoners bij de besluitvorming!
vrijdag 12 maart 2010
Jaap!

donderdag 11 maart 2010
Nieuwe gezichten
Vanavond was een korte raad: de installatieraad. En bij de installatieraad zie je weer nieuwe gezichten en namen. Negen nieuwe raadsleden:
Ties hield nog een korte toespraak over verwachtingen, besturen op hoofdlijnen, introductieprogramma's en vooral over het plezier hebben in dit werk. Ben benieuwd of dat op hoofdlijnen besturen wel bij alle raadsleden is geland. Wat dat hoofdlijnen betreft, hou ik mijn hart weer vast.
Formeel is de raad nu geïnstalleerd en kunnen wij aan de slag. Maar daarvoor moet er eerst een college zijn die het werk uitvoert, een college die de HOE-vraag gaat beantwoorden. De raad houdt zich namelijk alleen bezig met de drie W's:
- Engbert Stroobosscher (CU)
- Willem van Braak (CU)
- Dylan Lochtenberg (VVD)
- Mirjam Vording (VVD)
- Ronald van der Weerd (VVD)
- Wilrik van 't Noordende (CDA)
- Abdel Saghouani (GL)
- Coby van den Heuvel (D66)
- Nermina Kundic (D66)
Ties hield nog een korte toespraak over verwachtingen, besturen op hoofdlijnen, introductieprogramma's en vooral over het plezier hebben in dit werk. Ben benieuwd of dat op hoofdlijnen besturen wel bij alle raadsleden is geland. Wat dat hoofdlijnen betreft, hou ik mijn hart weer vast.
Formeel is de raad nu geïnstalleerd en kunnen wij aan de slag. Maar daarvoor moet er eerst een college zijn die het werk uitvoert, een college die de HOE-vraag gaat beantwoorden. De raad houdt zich namelijk alleen bezig met de drie W's:
- Wat willen bereiken
- Wanneer willen we dit bereiken
- Wat mag het kosten
woensdag 10 maart 2010
Batterijen leeg

Normaal zijn lege batterijen niet echt handig, maar De Batterijen leeg is wel weer vermeldenswaard.
De Batterijen, het ruim opgezette bedrijventerrein naast de A12, is met de laatste verkoop van 4500 vierkante meter, op. De Batterij is dus leeg. Leeg qua nog te verkopen terrein. Maar ook nog feitelijk leeg. Want alhoewel alle meters verkocht zijn, en dat is in deze tijd een bemoedigend resultaat, moet er nog veel ontwikkeld en gebouwd gaan worden.
Een fiks gedeelte van de verkochte meters is trouwens in handen van ontwikkelaars. Ik hoop van harte dat er dan ook ontwikkeld gaat worden en niet dat de gronden op speculatieve gronden zijn aangekocht. Het is dus zaak voor de gemeente om de vinger aan de pols te houden qua ontwikkeling en kritisch te zijn als terreinen te lang nog leeg blijven staan.
maandag 8 maart 2010
Afscheidsraad
Deze week, zo net na de verkiezingen, is qua formaliteiten een rustige week. Vanavond de afscheidsraad. Dan nemen we afscheid van hen die niet herkozen zijn en hen die vrijwillig niet terug keren in de raad of het college. Zoals ruim bekend neemt Jaap Pilon na ruim 20 jaar afscheid. Een tijdperk is voorbij en aan ons om het stokje over te nemen. Naast Jaap neemt ook Wim van Manen afscheid als wethouder.
Binnen de raad zelf ook een aantal afscheidnemers: Henk Andeweg, Dick Cozijnsen en Maarten Punt van het CDA. Carla Dik van de CU, Frits Beckerman, Gert Scherpenzeel en Henk 'de Bult' van de Heuvel van de PvdA, Matti Vertommen en Timo Kroes van de VVD en Mirjam van Beveren van GroenLinks. Als de VVD weer zitting neemt in het college dan zal Timo wel weer terugkeren denk ik.
Later deze week hebben we donderdag dan de installatieraad waarin ieder raadslid de eed of de belofte aflegt en vier jaar fascinerend werk aangaat.
Even rust deze week dus, maar daarna gaat het werk weer vol beginnen.
Binnen de raad zelf ook een aantal afscheidnemers: Henk Andeweg, Dick Cozijnsen en Maarten Punt van het CDA. Carla Dik van de CU, Frits Beckerman, Gert Scherpenzeel en Henk 'de Bult' van de Heuvel van de PvdA, Matti Vertommen en Timo Kroes van de VVD en Mirjam van Beveren van GroenLinks. Als de VVD weer zitting neemt in het college dan zal Timo wel weer terugkeren denk ik.
Later deze week hebben we donderdag dan de installatieraad waarin ieder raadslid de eed of de belofte aflegt en vier jaar fascinerend werk aangaat.
Even rust deze week dus, maar daarna gaat het werk weer vol beginnen.
donderdag 4 maart 2010
Bedankt!
Op geheel eigen kracht en zonder onze Jaap, hebben wij onze drie zetels weten te behouden. Cees, Mila en ik zijn herkozen en zullen de komende vier jaar weer het belang van Veenendaal verdedigen.
Graag bedank ik een ieder die op onze kandidaten, onze partij en op ons programma heeft gestemd.
Graag bedank ik een ieder die op onze kandidaten, onze partij en op ons programma heeft gestemd.
woensdag 3 maart 2010
Stem, gebruik je kiesrecht!
Vandaag gaan om half acht de stembureau's open. Tot negen uur vanavond kan er gestemd worden.
Gebruik je kiesrecht en laat je stem niet verloren gaan.
Ik wens alle partijen een goede verkiezingsdag en uitslag toe!
Gebruik je kiesrecht en laat je stem niet verloren gaan.
Ik wens alle partijen een goede verkiezingsdag en uitslag toe!
maandag 1 maart 2010
Raadsleden 2.0
Daarnet is bekend geworden dat Jeroen Fritz (PvdA Haarlem) de juryprijs Beste Lokale Webpoliticus heeft gewonnen. Volgens de jury het voorbeeld van een raadslid 2.0.
Raadslid 2.0 klinkt als een nieuwe versie van een raadslid en dat is in wezen ook zo. Het raadslid 2.0 van tegenwoordig gebruikt zo'n beetje alle middelen om zijn of haar boodschap uit te dragen, kiezers te binden en te bereiken en de achterban te informeren. En vooral met gebruikmaking van alle digitale kanalen die wij op dit moment rijk zijn: websites, hyves, twitter. Vooral vanwege alle digitale mogelijkheden klinkt 2.0 dan ook wel erg modern.
Lokaal Veenendaal is de laatste jaren ook druk bezig 2.0 te worden. Website en blogs van de raadsleden zijn al jaren voor ons gemeengoed. Twitter en Hyves zijn daar de laatste maanden bijgekomen. Fully 2.0 proof zijn wij dus nog niet en wij benaderen dit 2.0 gebeuren ook voornamelijk als groep in plaats van als individueel raadslid.
Een kanttekening moet ik wel maken. Als ik de website etc van Jeroen zie, dan denk ik wel hoeveel tijd dat kost om allemaal bij te houden. Al dat bijhouden, bijwerken, twitteren en hyves'n moet natuurlijk niet ten koste gaan van het echte werk van een raadslid. Als wij daar een evenwichtige verdeling in kunnen vinden, dan kan ik prima leven met ons 2.0-gehalte.
Raadslid 2.0 klinkt als een nieuwe versie van een raadslid en dat is in wezen ook zo. Het raadslid 2.0 van tegenwoordig gebruikt zo'n beetje alle middelen om zijn of haar boodschap uit te dragen, kiezers te binden en te bereiken en de achterban te informeren. En vooral met gebruikmaking van alle digitale kanalen die wij op dit moment rijk zijn: websites, hyves, twitter. Vooral vanwege alle digitale mogelijkheden klinkt 2.0 dan ook wel erg modern.
Lokaal Veenendaal is de laatste jaren ook druk bezig 2.0 te worden. Website en blogs van de raadsleden zijn al jaren voor ons gemeengoed. Twitter en Hyves zijn daar de laatste maanden bijgekomen. Fully 2.0 proof zijn wij dus nog niet en wij benaderen dit 2.0 gebeuren ook voornamelijk als groep in plaats van als individueel raadslid.
Een kanttekening moet ik wel maken. Als ik de website etc van Jeroen zie, dan denk ik wel hoeveel tijd dat kost om allemaal bij te houden. Al dat bijhouden, bijwerken, twitteren en hyves'n moet natuurlijk niet ten koste gaan van het echte werk van een raadslid. Als wij daar een evenwichtige verdeling in kunnen vinden, dan kan ik prima leven met ons 2.0-gehalte.
zaterdag 27 februari 2010
Flyeritus
Vandaag samen met Hans, Jaap, Cees en Addy op 'de markt gestaan'. Folders en gadgets uitdelen, praatje maken en vooral reacties horen. Vele positieve reacties gekregen over onze paginavolle advertorial in de Rijnpost. Die wordt dus goed gelezen. Uiteraard ook de nodige negatieve reacties gekregen over de politiek in het Veen of over die van landelijk. Met die laatsten hebben wij niks te maken, maar de kritiek op sommige zaken in het Veen goed in m'n oren geknoopt. Die informatie kunnen we de komende raad goed gebruiken.
Al met al heb ik in die drie uurtjes veel uitgedeeld en ook onze verantwoording vond gretig aftrek. Het is zo logisch maar toch ook zo weer nieuw dat wij als politieke partij verantwoording afleggen over de afgelopen vier jaar. Zelfs andere partijen kwamen kijken hoe het er uit zag en wat een goed idee dat is geweest.
Zowel ons programma voor de komende vier jaar als onze verantwoording over de afgelopen vier jaar zijn terug te lezen op onze website.
Komende twee dagen nog flyeren in de wijken en dan weten we woensdag of wij weer vier jaar ons Veenendaal mogen dienen!
Al met al heb ik in die drie uurtjes veel uitgedeeld en ook onze verantwoording vond gretig aftrek. Het is zo logisch maar toch ook zo weer nieuw dat wij als politieke partij verantwoording afleggen over de afgelopen vier jaar. Zelfs andere partijen kwamen kijken hoe het er uit zag en wat een goed idee dat is geweest.
Zowel ons programma voor de komende vier jaar als onze verantwoording over de afgelopen vier jaar zijn terug te lezen op onze website.
Komende twee dagen nog flyeren in de wijken en dan weten we woensdag of wij weer vier jaar ons Veenendaal mogen dienen!
woensdag 24 februari 2010
Toekomst
Dinsdagavond ontving ik het overdrachtsdossier van het college. Dit dossier vertelt in 37 pagina's wat de komende raad en college te wachten staat aan bestuurlijke thema's en wat op dit moment de stand is van de financiën. Ook worden zoekrichtingen genoemd waar over nagedacht moet worden als er bezuinigd moet gaan worden. Totaal, na eerste lezing, vind ik het een zeer compleet dossier en eigenlijk had ik ook niet anders verwacht met dit college en hun ambtenaren.
De komende tijd zal ik er onderdelen uit halen om te bespreken, maar daarvoor is nog een tweede en derde lezing nodig. Wat ik wel gelijk wil melden is dat wij voor 2010 en 2011 geen bezuinigingen hoeven door te voeren. We hebben dus twee jaar de tijd om gefundeerde keuzes te maken voor 2012 en verder. Die 'extra' tijd zorgt voor wat rust denk ik.
Wat als laatste leuk is om te vermelden is dat onze mooie gemeente in 2009 de vier na goedkoopste gemeente is van de provincie Utrecht met een belastingdruk van 563 euro. Alleen Bunschoten (489 euro), Soest (538 euro) en Nieuwegein (552 euro) zijn qua gemeentelijke belastingen goedkoper. Kanttekening is wel dat de gemiddelde WOZ-waarde van onze woningen 46.000 euro lager ligt dan het gemiddelde van de provincie.
De komende tijd zal ik er onderdelen uit halen om te bespreken, maar daarvoor is nog een tweede en derde lezing nodig. Wat ik wel gelijk wil melden is dat wij voor 2010 en 2011 geen bezuinigingen hoeven door te voeren. We hebben dus twee jaar de tijd om gefundeerde keuzes te maken voor 2012 en verder. Die 'extra' tijd zorgt voor wat rust denk ik.
Wat als laatste leuk is om te vermelden is dat onze mooie gemeente in 2009 de vier na goedkoopste gemeente is van de provincie Utrecht met een belastingdruk van 563 euro. Alleen Bunschoten (489 euro), Soest (538 euro) en Nieuwegein (552 euro) zijn qua gemeentelijke belastingen goedkoper. Kanttekening is wel dat de gemiddelde WOZ-waarde van onze woningen 46.000 euro lager ligt dan het gemiddelde van de provincie.
dinsdag 23 februari 2010
Kiezerscontact
In de Veenendaalse Krant op het internet staat een bericht van Groenlinks te lezen: "Ook in de laatste week voor de gemeenteraadsverkiezingen probeert GroenLinks in Veenendaal nog met zoveel mogelijk kiezers in contact te komen."
Dit is nu precies wat kiezers nou zo vreselijk vinden van de politiek. Hier hebben wij als politiek vier jaar lang de tijd voor gehad, vier jaar de tijd om in contact te komen met kiezers. En wat wordt er twee, drie weken voor de verkiezingen gedaan? De kiezer wordt gezocht.
Wij ontkomen er ook niet aan om te gaan flyeren of advertenties te plaatsen, maar de kiezer opzoeken hoeven wij niet. Die weten ons te vinden als wij in buurthuizen vergaderen, als wij verenigingen en groeperingen bezoeken of als mensen spontaan aan onze voordeuren komen om informatie te krijgen of zaken te bespreken.
Hoop van harte dat de kiezer dat ook weet en vooral weet te waarderen.
Dit is nu precies wat kiezers nou zo vreselijk vinden van de politiek. Hier hebben wij als politiek vier jaar lang de tijd voor gehad, vier jaar de tijd om in contact te komen met kiezers. En wat wordt er twee, drie weken voor de verkiezingen gedaan? De kiezer wordt gezocht.
Wij ontkomen er ook niet aan om te gaan flyeren of advertenties te plaatsen, maar de kiezer opzoeken hoeven wij niet. Die weten ons te vinden als wij in buurthuizen vergaderen, als wij verenigingen en groeperingen bezoeken of als mensen spontaan aan onze voordeuren komen om informatie te krijgen of zaken te bespreken.
Hoop van harte dat de kiezer dat ook weet en vooral weet te waarderen.
zondag 21 februari 2010
Rectificatie
In m'n stukje over het interloos debat heb ik wat al te hard onze griffier aangevallen over het niet uitzenden via het internet van het debat. Het is natuurlijk niet de griffier die wel of niet beslist, soms worden beslissingen genomen omdat het gewoon technisch niet mogelijk is. En dat laatste was dus de reden voor een internetloos debat. Door de vaste opstelling van de camera's en de hoge kosten voor het gebruik van losse camera's was besloten het niet te doen.
Ik blijf het jammer vinden, maar het was de techniek en geld dat een bottleneck was en niet de griffier. Excuses Pim!
Ik blijf het jammer vinden, maar het was de techniek en geld dat een bottleneck was en niet de griffier. Excuses Pim!
woensdag 17 februari 2010
Internetloos debat
Morgenavond vindt het lijsttrekkersdebat plaats in de raadszaal. Via 1 op 1 debatten en in rondes van 15 minuten worden de lijsttrekkers aan de tand gevoeld en uitgedaagd. Maar.... de griffier heeft besloten dat dit debat niet via het internet uitgezonden zal worden. Waarom is mij een raadsel. Dit betekent dat de tribune vol zit met bekende gezichten van de politieke partijen zelf en hier of daar een echt geïnteresseerde inwoner. Jammer, jammer, jammer. Zeker in deze moderne tijden is dit echt een gemiste kans.
dinsdag 16 februari 2010
Finale fractie en raad
Vanavond (fractie) en morgen (raad) zijn de laatste twee officiele besprekingen van deze raadsperiode. Traditiegetrouw houden wij onze laatste fractie thuis bij Cees onder het genot van een borreltje, want de agenda voor de raad van woensdag is zeer beperkt.
Na morgen vindt dan donderdagavond in de raadszaal het lijsttrekkersdebat plaats waar alle negen partijen aan zullen deelnemen. Ik ga zeker op de tribune zitten, maar hoop eigenlijk ook dat dit debat zal worden uitgezonden via het internet. Alle middelen daarvoor zijn voorhanden namelijk en zo kunnen we nog meer mensen bereiken.
Met daarnaast nog alle overige acties, lopen, uitdelen en praten worden het twee hele drukke weken. Maar dat is allemaal voor het goede doel en goede uitkomst op 3 maart.
Na morgen vindt dan donderdagavond in de raadszaal het lijsttrekkersdebat plaats waar alle negen partijen aan zullen deelnemen. Ik ga zeker op de tribune zitten, maar hoop eigenlijk ook dat dit debat zal worden uitgezonden via het internet. Alle middelen daarvoor zijn voorhanden namelijk en zo kunnen we nog meer mensen bereiken.
Met daarnaast nog alle overige acties, lopen, uitdelen en praten worden het twee hele drukke weken. Maar dat is allemaal voor het goede doel en goede uitkomst op 3 maart.
maandag 15 februari 2010
Carillon?
Van het weekend een bericht over het installeren van een echt werkend en speelbaar carillon in de nok van het gemeentehuis. Geschatte kosten: een kwart miljoen euro.
Dit zeg ik maar gelijk op persoonlijke titel: belachelijk!
Als je nou echt geld over de balk wilt gooien, moet je vooral dit soort dingen gaan doen. Los van een al of niet nostalgieke waarde heb ik nog geen grote groepen inwoners uit 't Veen gehoord die een echt werkend carillon als onmisbaar beschouwen. Daarnaast zitten wij als gemeente in roerige financiele tijden en komen dit soort van uitgaven mij vreemd over als wij over een tijdje mogelijk geconfronteerd gaan worden met belangrijke financiele keuzes.
Nee, wethouder van den Bos houdt u zich bij uw leest en laat de klepel voor wat die is.
Dit zeg ik maar gelijk op persoonlijke titel: belachelijk!
Als je nou echt geld over de balk wilt gooien, moet je vooral dit soort dingen gaan doen. Los van een al of niet nostalgieke waarde heb ik nog geen grote groepen inwoners uit 't Veen gehoord die een echt werkend carillon als onmisbaar beschouwen. Daarnaast zitten wij als gemeente in roerige financiele tijden en komen dit soort van uitgaven mij vreemd over als wij over een tijdje mogelijk geconfronteerd gaan worden met belangrijke financiele keuzes.
Nee, wethouder van den Bos houdt u zich bij uw leest en laat de klepel voor wat die is.
vrijdag 12 februari 2010
Grondwater
"Veenendalers moeten overlast grondwater doorgeven aan gemeente" zo kopt de Veenendaalse Krant vandaag op de internetversie.
Eindelijk, eindelijk komt het bestuur in actie wat betreft het water in 't Veen. Twee jaar geleden hadden wij als Lokaal Veenendaal het college al bevraagd hierover. Want twee jaar geleden begonnen de problemen al in de wijk 't Hoorntje. Verzakkingen, kapotte en lekkende riolering, wegzakkende stoeptegels en ratten. Een kleine inventarisatie in die buurt leverde ons destijds een waslijst aan klachten op over het onderhoud van de watervoorziening.
Het is op zich jammer dat een wet hier nu de aanleiding voor is, om de inwoners op te roepen melding te maken van grondwater overlast. Dit had zeker bij onze eerste oproepen hiervoor al kunnen gebeuren. Maar helaas waren wij toen roependen in een oceaan en werd onze oproep niet series genomen. Weer een les voor een volgende keer: blijven roepen!
Dus meld allen uw grondwaterproblemen aan Henk Klomp van de gemeente. Daarmee zal niet meteen van alles opgelost worden, maar geeft de gemeente wel belangrijke informatie waar het grondwater voor problemen zorgt.
Eindelijk, eindelijk komt het bestuur in actie wat betreft het water in 't Veen. Twee jaar geleden hadden wij als Lokaal Veenendaal het college al bevraagd hierover. Want twee jaar geleden begonnen de problemen al in de wijk 't Hoorntje. Verzakkingen, kapotte en lekkende riolering, wegzakkende stoeptegels en ratten. Een kleine inventarisatie in die buurt leverde ons destijds een waslijst aan klachten op over het onderhoud van de watervoorziening.
Het is op zich jammer dat een wet hier nu de aanleiding voor is, om de inwoners op te roepen melding te maken van grondwater overlast. Dit had zeker bij onze eerste oproepen hiervoor al kunnen gebeuren. Maar helaas waren wij toen roependen in een oceaan en werd onze oproep niet series genomen. Weer een les voor een volgende keer: blijven roepen!
Dus meld allen uw grondwaterproblemen aan Henk Klomp van de gemeente. Daarmee zal niet meteen van alles opgelost worden, maar geeft de gemeente wel belangrijke informatie waar het grondwater voor problemen zorgt.
maandag 8 februari 2010
Panhuis (II)
De commissie Stad verliep vanavond redelijk voorspoedig. Uiteindelijk zijn bijna alle A- en B-stukken hamerstukken geworden, zodat hier in de raad niks over gezegd gaat worden. Ook het Panhuis is een hamerstuk geworden. Waarom?
Meestal krijgen wij bij dit soort bouwplannen insprekers in de commissie die tegen het voorstel zijn. Vanavond hadden we geen tegen-sprekers, maar voor-sprekers. De ontwikkelaar zelf kwam vertellen hoe mooi het plan is, hoe vaak overleg is geweest met de buurt, hoe vaak de plannen weer zijn aangepast en wat een prachtig stukje Veenendaal hier gaat ontstaan. En staande de vergadering kwam de onwikkelaar met een opnieuw aangepast plan om het restant van de tekortkomingen ongedaan te maken.
Het hele plan valt nu binnen alle grenzen, het percentage sociale koop is gestegen naar maar liefst een kleine 40%, de goedkoopste woningen beginnen bij 150 duizend euro wat weer heel erg aantrekkelijk is voor starters en alle tekeningen en schetsen bekijkend past het hele plan ook qua architectuur en uitstraling zeker binnen dit gebied.
De gehele commissie was razend enthousiast over dit nieuwe plan en inmiddels, ook wij, zien het helemaal zitten nu aan alle voorwaarden wordt voldaan.
Ik vind dat de ontwikkelaar (van Mourik) een groot compliment verdiend hoe zij dit traject zijn aangevlogen en enorm veel moeite heeft gedaan om de buurt er bij te betrekken en steeds weer het plan aangepast heeft aan de wensen van de buurt en aan de kaderstellende eisen van de gemeente. Hulde!
Meestal krijgen wij bij dit soort bouwplannen insprekers in de commissie die tegen het voorstel zijn. Vanavond hadden we geen tegen-sprekers, maar voor-sprekers. De ontwikkelaar zelf kwam vertellen hoe mooi het plan is, hoe vaak overleg is geweest met de buurt, hoe vaak de plannen weer zijn aangepast en wat een prachtig stukje Veenendaal hier gaat ontstaan. En staande de vergadering kwam de onwikkelaar met een opnieuw aangepast plan om het restant van de tekortkomingen ongedaan te maken.
Het hele plan valt nu binnen alle grenzen, het percentage sociale koop is gestegen naar maar liefst een kleine 40%, de goedkoopste woningen beginnen bij 150 duizend euro wat weer heel erg aantrekkelijk is voor starters en alle tekeningen en schetsen bekijkend past het hele plan ook qua architectuur en uitstraling zeker binnen dit gebied.
De gehele commissie was razend enthousiast over dit nieuwe plan en inmiddels, ook wij, zien het helemaal zitten nu aan alle voorwaarden wordt voldaan.
Ik vind dat de ontwikkelaar (van Mourik) een groot compliment verdiend hoe zij dit traject zijn aangevlogen en enorm veel moeite heeft gedaan om de buurt er bij te betrekken en steeds weer het plan aangepast heeft aan de wensen van de buurt en aan de kaderstellende eisen van de gemeente. Hulde!
Gemeente ondergeschikt aan landelijk?
De Metro van vandaag kopt "Gemeente vergeten bij verkiezingsdebat". Zoals ik al eerder liet weten worden de lokale verkiezingen geheel beheerst door wat er landelijk speelt (kredietcrises, Afghanistan en bezuinigingen politie waren dit keer de hete aardappels). En helaas, er wordt ook grotendeels landelijk gekozen bij gemeenteraadsverkiezingen. Alsof het gros niet verder kijkt of denkt als zijn of haar neus lang is. Ik vind dit al jaren een kwalijke zaak. En ook het binnenhalen van landelijke politici vind ik een veeg teken. Wat weten die nu van de bebouwing bij het Panhuis? Of wat kunnen zij zeggen over het sociaal uitvoeringsprogramma? En kunnen zij uberhaupt wat zeggen over het effect van straatcoaches hier in Veenendaal? Nee, niks, nul komma nada dus.
En het erge is, is dat ik hier geen oplossing of tegenantwoord voor weet. Onze lokale verkiezingsdebatten vallen qua nieuwswaarde in het niet bij wat landelijk breed wordt uitgemeten. Terwijl wat hier lokaal speelt erg veel mensen beroerd en de mensen rechtstreeks aangaat. Is de gemeente dus ondergeschikt aan landelijk? Ik vrees voor een groot deel van wel.
En het erge is, is dat ik hier geen oplossing of tegenantwoord voor weet. Onze lokale verkiezingsdebatten vallen qua nieuwswaarde in het niet bij wat landelijk breed wordt uitgemeten. Terwijl wat hier lokaal speelt erg veel mensen beroerd en de mensen rechtstreeks aangaat. Is de gemeente dus ondergeschikt aan landelijk? Ik vrees voor een groot deel van wel.
zaterdag 6 februari 2010
Enquête Trouw
Enkele weken geleden werd ik via de mail uitgenodigd om mee te doen aan een enquête over het wel en wee van een raadslid. Vandaag staat in de Trouw het eerste artikel over dit wel en wee: een fascinerende hondebaan. Van de bijna 10.000 uitgenodigden hebben er 3.373 gereageerd, waaronder ik dus. En helaas, helaas, ik val zo waar in het standaardprofiel van een raadslid: man, veertigplusser en werkzaam in de publieke sector. Dat eerste klopt, ben inderdaad al 43 en werk fulltime in de gehandicaptenzorg. Daarnaast werken raadsleden gemiddeld 18 uur per week, ik zit gemiddeld iets lager denk ik, namelijk gemiddeld 15 uur per week. Maar naast een fulltimebaan van 40 uur, 18 uur reistijd per week en een gezin vind ik dat alleszins acceptabel.
De titel van dit eerste artikel vind ik op zich wel toepasselijk. Politiek en zeker lokale politiek is fascinerend. Het is boeiend werk waar je niet altijd waardering voor krijgt. Maar ondanks het "hondebaan"-gehalte stel ik mij graag voor een derde termijn beschikbaar!
De titel van dit eerste artikel vind ik op zich wel toepasselijk. Politiek en zeker lokale politiek is fascinerend. Het is boeiend werk waar je niet altijd waardering voor krijgt. Maar ondanks het "hondebaan"-gehalte stel ik mij graag voor een derde termijn beschikbaar!
woensdag 3 februari 2010
Bebouwing Panhuis
Tijdens onze fractievergadering in buurthuis de Til, kwam een van de agendapunten van commissie Stad uitvoerig ter sprake: de ontwikkelingen rondom Panhuis. Eigenlijk is het meer de bebouwing tussen de Dahliastraat en de Davidsstraat die de gemoederen doet bezig houden. En, jawel de laagdrempeligheid begint te werken, we hadden spontane bezoekers voor zowel dit agendapunt als voor het sociaal uitvoeringsprogramma van het JES-gebied (JES: Jan Roeckplantsoen, Engelenburg-Noord en Schrijverspark).
De heer Chevalking uit de Davidsstraat had de moeite genomen om langs te komen en met ons het plan te bespreken. En dat is nou precies wat wij beogen met het houden van onze vergaderingen in de wijk. Als wij op het gemeentehuis verstopt waren gebleven dan was er niemand langs gekomen.
Terug naar de bebouwing. Veertien grondgebonden woningen en 24 appartementen is het voornemen. Nou ben ik helemaal niet tegen bebouwing daar, want dat zou de leefbaarheid en sociale veiligheid best kunnen bevorderen. Maar die appartementen zitten me lichtelijk dwars. Aan deze kant van het Panhuis is het allemaal laagbouw en betreft het een historisch stukje Veenendaal. Moet je daar wel appartementen willen hebben. We praten trouwens over drie lagen met een maximum van 10 meter hoog. Nou weet ik ook wel dat een ontwikkelaar op zo'n klein stukje inbreidingsgebied appartementen/hoogbouw nodig heeft om uit de kosten te komen, maar twee lagen en dus 18 appartementen klinken mij al veel beter in de oren.
Maar goed, ik ken nog niet alle ins en outs en zal dus maandag tijdens de commissie nog wat vragen gaan stellen aan de wethouder om tot een conclusie te komen.
De heer Chevalking uit de Davidsstraat had de moeite genomen om langs te komen en met ons het plan te bespreken. En dat is nou precies wat wij beogen met het houden van onze vergaderingen in de wijk. Als wij op het gemeentehuis verstopt waren gebleven dan was er niemand langs gekomen.
Terug naar de bebouwing. Veertien grondgebonden woningen en 24 appartementen is het voornemen. Nou ben ik helemaal niet tegen bebouwing daar, want dat zou de leefbaarheid en sociale veiligheid best kunnen bevorderen. Maar die appartementen zitten me lichtelijk dwars. Aan deze kant van het Panhuis is het allemaal laagbouw en betreft het een historisch stukje Veenendaal. Moet je daar wel appartementen willen hebben. We praten trouwens over drie lagen met een maximum van 10 meter hoog. Nou weet ik ook wel dat een ontwikkelaar op zo'n klein stukje inbreidingsgebied appartementen/hoogbouw nodig heeft om uit de kosten te komen, maar twee lagen en dus 18 appartementen klinken mij al veel beter in de oren.
Maar goed, ik ken nog niet alle ins en outs en zal dus maandag tijdens de commissie nog wat vragen gaan stellen aan de wethouder om tot een conclusie te komen.
woensdag 27 januari 2010
Kwam een vogel gevlogen

Vanmiddag was er op radio 4 in het programma 4takt een interview met onze beroemde Veenendaalse trompettist Andre Heuvelman, nummer 10 op de lijst van Lokaal Veenendaal.
Donderdag is de première van "Kwam een vogel gevlogen" in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Weer een wervelende muzikale, vocale en beeldende productie van Andre samen met Cherry Duyns, Barbara Hannigan en Peter Prommel. Over vogels, zonsopgangen en zonsondergangen. Gedichten, proza, beeld en geluid. Helemaal zoals ik Andre inmiddels ben gaan kennen. Heb samen met Astrid zijn solo voorstelling hier in de Lampegiet gezien en was erg onder de indruk. Geweldige performer, veel meer dan alleen een trompettist.
Ik wens Andre en de rest van de crew dan ook veel speel- en vertelplezier toe op de première!
dinsdag 26 januari 2010
Zichtbaarheid
De SP, bij monde van Jan Breur, laat via een persbericht weten dat er weer eens wat is geschreven op hun weblog. Als we daar tegenwoordig, of moet ik zeggen in verkiezingstijd, ook al een persbericht aan gaan wijden dan lust ik er nog wel een paar.
Maar goed, Jan beweert zo'n beetje de enige partij te zijn die, ook buiten de verkiezingen om, zichtbaar is. Leuk gesteld maar uiteraard volkomen foutief. En ik hoef niet eens uit te leggen waarom. Lokaal Veenendaal is al vier jaar gewoon daar waar het thuishoort: lokaal in de wijk, lokaal in de buurt en lokaal op straat. Zie alle inspanningen van Jaap Pilon, zie onze vergaderingen in de buurthuizen, etc.
Kortom Jan schrijft voor zichzelf om zichzelf er van te overtuigen dat hij en SP zich niet aangesproken hoeven te voelen. Misschien moet hij daar dan ook maar een persbericht aan wijden.
Maar goed, Jan beweert zo'n beetje de enige partij te zijn die, ook buiten de verkiezingen om, zichtbaar is. Leuk gesteld maar uiteraard volkomen foutief. En ik hoef niet eens uit te leggen waarom. Lokaal Veenendaal is al vier jaar gewoon daar waar het thuishoort: lokaal in de wijk, lokaal in de buurt en lokaal op straat. Zie alle inspanningen van Jaap Pilon, zie onze vergaderingen in de buurthuizen, etc.
Kortom Jan schrijft voor zichzelf om zichzelf er van te overtuigen dat hij en SP zich niet aangesproken hoeven te voelen. Misschien moet hij daar dan ook maar een persbericht aan wijden.
maandag 25 januari 2010
Kruispunten V
De heer Maarschalkerweerd heeft inmiddels positief gereageerd op mijn uitnodiging om samen de Veense black spots aan een kritische blik te onderwerpen. Dat stemt mij tot tevredenheid. Samen met inwoners zaken onderzoeken en niet al zittende in het gemeentehuis denken dat wij alle wijsheid in pacht hebben. Nou zit de fractie van Lokaal Veenendaal al helemaal niet vaak in het gemeentehuis, maar daar waar het hoort: in de buurt, wijk en straat, maar dat terzijde.
Zodra er nieuwe gegevens bekend zijn over onze black spots, stappen de heer Maarschalkerweerd en ik op onze fietsen, om te beoordelen en mogelijke verbeteringen qua verkeersveiligheid voor te stellen.
Zodra er nieuwe gegevens bekend zijn over onze black spots, stappen de heer Maarschalkerweerd en ik op onze fietsen, om te beoordelen en mogelijke verbeteringen qua verkeersveiligheid voor te stellen.
woensdag 20 januari 2010
Kruispunten IV
In de Rijnpost van 20 januari staat een reactie van de heer Maarschalkerweerd op mijn interview over de black spots en het veel te oude verkeersongevallenonderzoek uit 2005.
Hij stelt dat ik de tijd terug draai door te stellen dat ik weer stoplichten in plaats van een rotonde bij de Weverij/Zandstraat wil hebben. In het artikel stelde ik voor te denken aan andere oplossingen, waaronder mogelijk stoplichten, om op deze plek de hoeveelheid ongevallen te verminderen. Denken en doen zijn twee dingen. Je moet kritisch kijken naar locaties waar veel ongevallen plaatsvinden. En in dat licht vind ik de suggestie van de heer Maarschalkerweerd om fietsers niet meer automatisch voorrang te verlenen op een rotonde ook een prima denkrichting.
Het gaat er mij gewoon om, om ongevallen niet als standaard gegeven te beschouwen, maar daar actief over na te denken en mogelijke alternatieven te bedenken. Terug in de tijd wil ik al helemaal niet en de heer Maarschalkerweerd ook niet.
Ik nodig de heer Maarschalkerweerd dan ook van harte uit om zodra de nieuwe verkeersongevallenanalyse beschikbaar komt, samen de black spots te bezoeken en richtingen en maatregelen te bedenken voor vermindering van het aantal ongevallen.
Hij stelt dat ik de tijd terug draai door te stellen dat ik weer stoplichten in plaats van een rotonde bij de Weverij/Zandstraat wil hebben. In het artikel stelde ik voor te denken aan andere oplossingen, waaronder mogelijk stoplichten, om op deze plek de hoeveelheid ongevallen te verminderen. Denken en doen zijn twee dingen. Je moet kritisch kijken naar locaties waar veel ongevallen plaatsvinden. En in dat licht vind ik de suggestie van de heer Maarschalkerweerd om fietsers niet meer automatisch voorrang te verlenen op een rotonde ook een prima denkrichting.
Het gaat er mij gewoon om, om ongevallen niet als standaard gegeven te beschouwen, maar daar actief over na te denken en mogelijke alternatieven te bedenken. Terug in de tijd wil ik al helemaal niet en de heer Maarschalkerweerd ook niet.
Ik nodig de heer Maarschalkerweerd dan ook van harte uit om zodra de nieuwe verkeersongevallenanalyse beschikbaar komt, samen de black spots te bezoeken en richtingen en maatregelen te bedenken voor vermindering van het aantal ongevallen.
zondag 17 januari 2010
Verkiezingen
Vanwege de aankomende gemeenteraadsverkiezingen is de (politieke) informatie op het internet ineens weer heel erg aanwezig.
Krijgen we later deze maand de Veenendaalse Kieswijzer, zijn er nu al dubbel interviews in de krant (zowel de lijsttrekker van partij a als de lijstduwer van partij b), kunnen lezers kiezen via de stembarometer en hebben kranten op hun website aparte verkiezingskaterns, zoals de Veenendaalse Krant. Vanmiddag kwam ik nog een site tegen Volg de verkiezingen. Allemaal bedoeld om DE KIEZER zoveel mogelijk informatie te geven en te bieden opdat hij of zij een voor hem of haar juiste keuze kan maken.
Maar als ik dan op de journaals van zaterdag alle 'startschotten' van de gemeenteraadsverkiezingen zie, dan heb ik zo mijn bedenkingen. Enerzijds vanwege alle zogenaamde landelijke kopstukken en anderzijds waarom nu? Ik roep al jaren dat er helaas op lokaal niveau landelijk wordt gestemd en dat blijkt maar weer eens als je de aftrapmeetings van de landelijke partijen beziet. Dat gaat werkelijk geen seconde over wat er op lokaal niveau moet gebeuren. En helaas laten velen zich daar wel door leiden. En waarom nu? We zijn toch al vier jaar bezig met het besturen van Veenendaal, houden alle vergaderingen van Lokaal Veenendaal in de wijk, spreken mensen op de straat en communiceren via alle kanalen die wij hebben. Waarom zou het dan alleen maar afhankelijk zijn van de laatste twee maanden voor de verkiezingen? Ik snap dat niet, maar zo werkt het systeem blijkbaar. Helaas, zeg ik er voor de derde en laatste keer maar bij.
Krijgen we later deze maand de Veenendaalse Kieswijzer, zijn er nu al dubbel interviews in de krant (zowel de lijsttrekker van partij a als de lijstduwer van partij b), kunnen lezers kiezen via de stembarometer en hebben kranten op hun website aparte verkiezingskaterns, zoals de Veenendaalse Krant. Vanmiddag kwam ik nog een site tegen Volg de verkiezingen. Allemaal bedoeld om DE KIEZER zoveel mogelijk informatie te geven en te bieden opdat hij of zij een voor hem of haar juiste keuze kan maken.
Maar als ik dan op de journaals van zaterdag alle 'startschotten' van de gemeenteraadsverkiezingen zie, dan heb ik zo mijn bedenkingen. Enerzijds vanwege alle zogenaamde landelijke kopstukken en anderzijds waarom nu? Ik roep al jaren dat er helaas op lokaal niveau landelijk wordt gestemd en dat blijkt maar weer eens als je de aftrapmeetings van de landelijke partijen beziet. Dat gaat werkelijk geen seconde over wat er op lokaal niveau moet gebeuren. En helaas laten velen zich daar wel door leiden. En waarom nu? We zijn toch al vier jaar bezig met het besturen van Veenendaal, houden alle vergaderingen van Lokaal Veenendaal in de wijk, spreken mensen op de straat en communiceren via alle kanalen die wij hebben. Waarom zou het dan alleen maar afhankelijk zijn van de laatste twee maanden voor de verkiezingen? Ik snap dat niet, maar zo werkt het systeem blijkbaar. Helaas, zeg ik er voor de derde en laatste keer maar bij.
vrijdag 15 januari 2010
Rijnpost (Kruispunten III)
Vandaag staat het artikel over de kruispunten in de Rijnpost. Mooi op de tweede en derde pagina en vol in beeld. De redactie van de Rijnpost had m'n weblog van 2 januari gelezen en vroeg daags daarna om een interview. Leuk om te constateren dat ook de pers m'n weblog leest. Onderstaande foto en bericht zijn letterlijk uit de Rijnpost overgenomen, dat even als bronvermelding.

VEENENDAAL - Het laatste verkeersveiligheidsonderzoek in Veenendaal was in 2005. Thierry Haasbroek, gemeenteraadslid voor Lokaal Veenendaal, pleit nu voor een nieuw onderzoek. "Het college van B&W streefde in de jaren na 2005 naar een vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. In 2010 zouden dat er hooguit 75 mogen zijn. Ik wil weten of dat streefgetal gehaald is. Dan kan meteen bekeken worden hoe het met de zogenaamde 'black spots', de gevaarlijkste kruispunten, in Veenendaal staat."
In 1999 waren 27 voetgangers, 143 fietsers en 140 bromfietsers bij een ongeval betrokken. In 2005 waren dat er respectievelijk 7, 50 en 30. Volgens Haasbroek staat op de website Misdaadkaart een opsomming van een groot aantal verkeersongevallen in 2009, waarbij zeker vijftien verkeersdeelnemers gewond raakten. "Het is opvallend dat daarbij zoveel fietsers het slachtoffer werden. Voordat je daar een conclusie aan hangt, moet je alle informatie over de ongevallen van elk kruispunt weten."
"Veenendaal is een 'fietsstad'. Dat wil dus zeggen dat er heel veel fietsers zijn en veel kruisingen met fietspaden. Hoe staat het aantal verkeersongevallen in Veenendaal in verhouding tot andere, vergelijkbare steden? Volgens mij gebeuren er op de rotonde Weverij-Zandstraat nog steeds veel aanrijdingen, waarbij fietsers betrokken zijn. Misschien is de toevoer van autoverkeer over deze rotonde te hoog en moeten we ook hier aan verkeerslichten gaan denken."
"In de gemeenteraad is al discussie geweest over een extra fietstunnel onder de Rondweg-West nabij de kruising Panhuis/De Pionier. Dan moeten we ook meteen kijken naar de fietspaden vanuit de nieuwe wijk Veenendaal-oost, die via tunneltjes onder de Rondweg-Oost naar het centrum leiden. Maar hoe is het geregeld bij de kruisingen met de Grote Beer en Kleine Beer? Ik vraag het college om snel met een uitvoerige analyse te komen, zodat de gemeenteraad daarop kan inspringen."

VEENENDAAL - Het laatste verkeersveiligheidsonderzoek in Veenendaal was in 2005. Thierry Haasbroek, gemeenteraadslid voor Lokaal Veenendaal, pleit nu voor een nieuw onderzoek. "Het college van B&W streefde in de jaren na 2005 naar een vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. In 2010 zouden dat er hooguit 75 mogen zijn. Ik wil weten of dat streefgetal gehaald is. Dan kan meteen bekeken worden hoe het met de zogenaamde 'black spots', de gevaarlijkste kruispunten, in Veenendaal staat."
In 1999 waren 27 voetgangers, 143 fietsers en 140 bromfietsers bij een ongeval betrokken. In 2005 waren dat er respectievelijk 7, 50 en 30. Volgens Haasbroek staat op de website Misdaadkaart een opsomming van een groot aantal verkeersongevallen in 2009, waarbij zeker vijftien verkeersdeelnemers gewond raakten. "Het is opvallend dat daarbij zoveel fietsers het slachtoffer werden. Voordat je daar een conclusie aan hangt, moet je alle informatie over de ongevallen van elk kruispunt weten."
"Veenendaal is een 'fietsstad'. Dat wil dus zeggen dat er heel veel fietsers zijn en veel kruisingen met fietspaden. Hoe staat het aantal verkeersongevallen in Veenendaal in verhouding tot andere, vergelijkbare steden? Volgens mij gebeuren er op de rotonde Weverij-Zandstraat nog steeds veel aanrijdingen, waarbij fietsers betrokken zijn. Misschien is de toevoer van autoverkeer over deze rotonde te hoog en moeten we ook hier aan verkeerslichten gaan denken."
"In de gemeenteraad is al discussie geweest over een extra fietstunnel onder de Rondweg-West nabij de kruising Panhuis/De Pionier. Dan moeten we ook meteen kijken naar de fietspaden vanuit de nieuwe wijk Veenendaal-oost, die via tunneltjes onder de Rondweg-Oost naar het centrum leiden. Maar hoe is het geregeld bij de kruisingen met de Grote Beer en Kleine Beer? Ik vraag het college om snel met een uitvoerige analyse te komen, zodat de gemeenteraad daarop kan inspringen."
woensdag 13 januari 2010
Uitslag enquete
De uitslag van de enquete van de SP in de Govert Flinckstraat is bekend. Een grote meerderheid vindt dat men zelf verantwoordelijk is voor het opruimen van afgestoken vuurwerk. Hulde! Ik had in deze tijd ook geen andere uitslag verwacht. Zoals eerder gemeld zou het van de zotte zijn als dat als een gemeentelijke taak zou worden gezien.
Echter in tegenstelling tot wat ik bij mij de straat zie, ziet men het daar niet als gezamenlijke taak. Nou kan dat dus van buurt tot buurt, van straat tot straat, verschillen. Dat vind ik dan ook geen verontrustende uitslag.
Maar conclusie is wel: wie vervuilt, ruimt op. Ook in de Govert Flinckstraat en ook in alle straten waar de SP de komende jaren gaat enqueteren. Lijkt me niets dan logisch.
Echter in tegenstelling tot wat ik bij mij de straat zie, ziet men het daar niet als gezamenlijke taak. Nou kan dat dus van buurt tot buurt, van straat tot straat, verschillen. Dat vind ik dan ook geen verontrustende uitslag.
Maar conclusie is wel: wie vervuilt, ruimt op. Ook in de Govert Flinckstraat en ook in alle straten waar de SP de komende jaren gaat enqueteren. Lijkt me niets dan logisch.
dinsdag 12 januari 2010
Voedselbanken II
Ik zou nog terugkomen op mijn bericht over de voedselbanken.
In Veenendaal is nog geen toename te merken van zelfstandigen die aankloppen voor hulp gelukkig. Zo liet hun voorzitter mij weten per mail.
"Het enige waar wij last van hebben is dat door een wetswijziging de belastingdienst toeslagen mag verrekenen tegen openstaande belastingschulden waardoor huishoudens de toeslagen niet ontvangen en onder het bijstandsniveau vallen."
Ben op zich blij dat het in Veenendaal dus nog wel meevalt en relatief gezien goed gaat. Die tweede opmerking baart me wel zorgen.
Reeds eerder heeft Lokaal Veenendaal geconstateerd dat juist een grote groep werkenden die net boven de minimagrens verdienen (115% van het bijstandsniveau) vaak buiten alle regelingen vallen en per saldo netto minder te besteden hebben als hen die wel net binnen die minimagrens vallen. Want zij hebben recht op allerlei regelingen waardoor zij netto meer kunnen doen. En dan nu ook deze verrekening van de Belastingdienst. Deze groep mensen zal geen aanspraak kunnen maken op de minimaregelingen, want daarvoor verdienen ze "te veel". Maar door die verrekening komen ze toch weer veel lager uit. Met als gevolg een mogelijk beroep op de voedselbank.
En wat is nu het vervelende? Daar kunnen wij als politieke partij op lokaal niveau niks aan doen. Dit valt onder inkomenspolitiek en daar gaat de Tweede Kamer over. Het enige wat wij lokaal zouden kunnen doen is het verhogen van die 115%-grens. Maar daar raadsbreed de handen voor elkaar krijgen is een illusie. Die 115% was namelijk al zwaar bevochten.
Ik hoop maar dat het blijft bij zeer kleine aantallen huishoudens die dit overkomt, hoe sneu ook.
In Veenendaal is nog geen toename te merken van zelfstandigen die aankloppen voor hulp gelukkig. Zo liet hun voorzitter mij weten per mail.
"Het enige waar wij last van hebben is dat door een wetswijziging de belastingdienst toeslagen mag verrekenen tegen openstaande belastingschulden waardoor huishoudens de toeslagen niet ontvangen en onder het bijstandsniveau vallen."
Ben op zich blij dat het in Veenendaal dus nog wel meevalt en relatief gezien goed gaat. Die tweede opmerking baart me wel zorgen.
Reeds eerder heeft Lokaal Veenendaal geconstateerd dat juist een grote groep werkenden die net boven de minimagrens verdienen (115% van het bijstandsniveau) vaak buiten alle regelingen vallen en per saldo netto minder te besteden hebben als hen die wel net binnen die minimagrens vallen. Want zij hebben recht op allerlei regelingen waardoor zij netto meer kunnen doen. En dan nu ook deze verrekening van de Belastingdienst. Deze groep mensen zal geen aanspraak kunnen maken op de minimaregelingen, want daarvoor verdienen ze "te veel". Maar door die verrekening komen ze toch weer veel lager uit. Met als gevolg een mogelijk beroep op de voedselbank.
En wat is nu het vervelende? Daar kunnen wij als politieke partij op lokaal niveau niks aan doen. Dit valt onder inkomenspolitiek en daar gaat de Tweede Kamer over. Het enige wat wij lokaal zouden kunnen doen is het verhogen van die 115%-grens. Maar daar raadsbreed de handen voor elkaar krijgen is een illusie. Die 115% was namelijk al zwaar bevochten.
Ik hoop maar dat het blijft bij zeer kleine aantallen huishoudens die dit overkomt, hoe sneu ook.
maandag 11 januari 2010
Plofzwammen
Er moet mij wat van het hart.
Vandaag lees ik op de Veenendaalse Krant dat Mirjam Vording haar weblog introduceerd. Uiteraard prima, want het is een van de vele communicatiekanelen.
Maar waarom politici (in spe) nu met dit soort openingen komen vlak voor verkiezingen zal mij altijd blijven verbazen. Als plofzwammen komen ze ineens allemaal naar boven. Vier jaar lang zie je ze niet (even vanuit de bewoners bekeken) en hup tis nog een maand of twee voor de zetelverdeling en ineens heeft iedereen een weblog, houden ze enquetes of maken ze van de meest futiele zaken politieke items.
Nou had ik al lang geleden, in een van mijn logjes, al geconstateerd dat ik geen echte politicus ben. Ik kan niet tegen dit soort populisme en opportunisme. Ik 'run' mijn weblog sinds februari 2005. Volgende maand m'n eerste weblog-lustrum dus. En mocht ik niet terugkeren in de raad, dan zal mijn weblog gewoon blijven bestaan, want ook langs de zijkant is er genoeg op te merken over de politiek hier in 't Veen.
Vandaag lees ik op de Veenendaalse Krant dat Mirjam Vording haar weblog introduceerd. Uiteraard prima, want het is een van de vele communicatiekanelen.
Maar waarom politici (in spe) nu met dit soort openingen komen vlak voor verkiezingen zal mij altijd blijven verbazen. Als plofzwammen komen ze ineens allemaal naar boven. Vier jaar lang zie je ze niet (even vanuit de bewoners bekeken) en hup tis nog een maand of twee voor de zetelverdeling en ineens heeft iedereen een weblog, houden ze enquetes of maken ze van de meest futiele zaken politieke items.
Nou had ik al lang geleden, in een van mijn logjes, al geconstateerd dat ik geen echte politicus ben. Ik kan niet tegen dit soort populisme en opportunisme. Ik 'run' mijn weblog sinds februari 2005. Volgende maand m'n eerste weblog-lustrum dus. En mocht ik niet terugkeren in de raad, dan zal mijn weblog gewoon blijven bestaan, want ook langs de zijkant is er genoeg op te merken over de politiek hier in 't Veen.
zondag 10 januari 2010
Klaagcultuur
Afgelopen week heb ik weer allerlei artikelen en berichtgeving gelezen welke goed vallen onder de noemer klaagcultuur.
Als eerste het sneeuwruimen. Velen wijzen met het beschuldigende vingertje, lui achterover hangend, naar de falende overheid. Help het sneeuwt, ik heb er last van dus gemeente..opruimen die handel. Ik ga hier niet te lang over uit weiden, want Cees heeft een prima reactie naar de pers gestuurd hierover. In de dienstverleningsovereenkomst met onze gemeentereiniging (tegenwoordig ACV) is afgesproken dat de doorgaande wegen sneeuw- en ijsvrij gehouden worden en dat doen de mannen met verve. Komen daar de binnenwegen bij, dan moet er extra betaald worden en zal de afvalstoffenheffing omhoog moeten. Is dat wat de klagers dan ook willen? Ik denk het niet namelijk.
Die afvalstoffenheffing moet ook omhoog als we de insteek van de armzalige enquete van de SP zien. Een enquete over het opruimen van vuurwerk. Wie steekt dat vuurwerk af? Dat zijn toch gewoon de bewoners zelf? Of is het de overheid die al dat vuurwerk afsteekt. Als dat laatste het geval zou zijn, dan hebben ze een punt. Maar helaas, ook de SP denkt dat de bewoners gewoon voor duizenden euro's vuurwerk kunnen afsteken en dat de lokale overheid dat dan maar moet opruimen. Het idee alleen al!
Mijn overburen en ik steken ook vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Mooi siervuurwerk. En wat is nou nog beter om het nieuwe jaar te beginnen? Samen ook weer opruimen. Ons gedeelte van de straat is bij ochtendkrieken al weer helemaal schoon. Vuurwerkafval in een paar afvalzakken en bij de eerste gelegenheid naar de stort gebracht. En onze jarenlange nachtelijke opruimmoeite vindt steeds meer navolging in de straat. Wie vervuilt, ruimt op. En zo hoort het ook.
Als eerste het sneeuwruimen. Velen wijzen met het beschuldigende vingertje, lui achterover hangend, naar de falende overheid. Help het sneeuwt, ik heb er last van dus gemeente..opruimen die handel. Ik ga hier niet te lang over uit weiden, want Cees heeft een prima reactie naar de pers gestuurd hierover. In de dienstverleningsovereenkomst met onze gemeentereiniging (tegenwoordig ACV) is afgesproken dat de doorgaande wegen sneeuw- en ijsvrij gehouden worden en dat doen de mannen met verve. Komen daar de binnenwegen bij, dan moet er extra betaald worden en zal de afvalstoffenheffing omhoog moeten. Is dat wat de klagers dan ook willen? Ik denk het niet namelijk.
Die afvalstoffenheffing moet ook omhoog als we de insteek van de armzalige enquete van de SP zien. Een enquete over het opruimen van vuurwerk. Wie steekt dat vuurwerk af? Dat zijn toch gewoon de bewoners zelf? Of is het de overheid die al dat vuurwerk afsteekt. Als dat laatste het geval zou zijn, dan hebben ze een punt. Maar helaas, ook de SP denkt dat de bewoners gewoon voor duizenden euro's vuurwerk kunnen afsteken en dat de lokale overheid dat dan maar moet opruimen. Het idee alleen al!
Mijn overburen en ik steken ook vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Mooi siervuurwerk. En wat is nou nog beter om het nieuwe jaar te beginnen? Samen ook weer opruimen. Ons gedeelte van de straat is bij ochtendkrieken al weer helemaal schoon. Vuurwerkafval in een paar afvalzakken en bij de eerste gelegenheid naar de stort gebracht. En onze jarenlange nachtelijke opruimmoeite vindt steeds meer navolging in de straat. Wie vervuilt, ruimt op. En zo hoort het ook.
Abonneren op:
Posts (Atom)