Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

vrijdag 29 oktober 2010

Stationskwartier

Gisteravond was het dan zo ver. De dialoogavond over het Stationskwartier. En het was volle bak. Ruim 100 mensen hadden zich van te voren aangemeld en ongeveer 20 mensen kwamen nog aangewaaid. Organisatie was over het algemeen goed geregeld, maar ik vond de centrale presentatie lastig te volgen. Enerzijds omdat de getoonde sheets verhoudingsgewijs erg klein waren en omdat de dame van het architectenbureau Nederlands sprak met een enorme Finse tongval. Voor velen was het lastig te volgen zo heb ik begrepen na afloop.

Doel van de avond was om zoveel mogelijk input en ideeën te krijgen over de ontwikkeling van het Stationskwartier. Dat er ontwikkelt moet worden is voor iedereen helder en duidelijk en grotendeels ook erg gewenst. In drie verschillende thema's (jong of oud, wonen of werken, dorps of stads) werden stellingen aan de mensen voorgelegd. Op zich ook goed, zo ontstaat discussie en interactie.

Maar het voor mij opvallendste was mijn gesprek met bewoners van het gebied na afloop van de avond. En daar stak de beruchte kloof tussen politiek en bevolking weer de kop op. Er werd erg sceptisch gedaan of alle genoemde zaken wel meegenomen zouden worden. "Want de politiek doet toch maar wat". Lastig om hierin mensen te overtuigen, zeker met alleen woorden. Dat overtuigen zal dus moeten met daden. Collega Ronald van de Weerd en ik gaan alvast naar een aantal zaken in het plan en huidige situatie kijken, zo hebben we afgesproken.

En met de meneer van de Pelikaanstraat ik heb afgesproken hem op de hoogte te houden van de vorderingen. En die afspraak staat!

woensdag 20 oktober 2010

Begroting 2011

Gisteravond hadden we een extra fractieoverleg om de begroting 2011 door te nemen. De begroting is de uiteindelijke financiele vertaling van de Kadernota die in juli is aangenomen.
Waar in de Kadernota de raad haar kaders stelt, zo stellen wij met de begroting de budgetten vast. Als 2011 voorbij is en de jaarrekening wordt opgeleverd, kunnen wij onze derde taak, de controlerende, uitvoeren.

De begroting overziend is de Kadernota goed uitgewerkt en zijn de twee aangenomen amendementen goed verwerkt. Ook de aangenomen moties worden genoemd. Ik zeg specifiek 'genoemd' want er staat niets anders dan dat er naar gekeken gaat worden. Moties vind ik één van de minst aansprekende raadsmiddelen. Je roept er wat mee op, hoopt dan maar dat het wordt opgepakt en je kan er niks mee afdwingen. Dit in tegenstelling tot het amendement. Die wijzigt echt een beslissing. Nee moties hebben veelal te maken met Emoties is mijn mening.

Ik ben nog aan het stoeien met het resulaat wat naar de algemene reserve gaat. Heb hier nog wat ideeën over in het licht van toekomstige beslissingen, maar daar moet ik nog eerst wat onderzoek naar doen. Verder wil ik, ook in relatie tot de verkeersongevallenanalyse, wat opmerkingen gaan plaatsen over het verkeersstructuurplan.

Eén zaak blijft ons steken in de begroting/kadernota/collegeprogramma en dat is het profijtbeginsel. Een vorm van profijtbeginsel is helemaal niet erg en maatschappelijk goed te verantwoorden. Maar mijn en onze vrees is dat die 50% dekking straks ook gaat over de kapitaallasten en dan zijn sportverenigingen ten dode opgeschreven, want dat is niet op te brengen. Zal daar al m'n (financiële) creativiteit moeten aanwenden om goede alternatieven te bedenken. Veel zal in dat kader ook afhangen van de Brede Heroverweging. En daar heb ik ook wat suggesties voor.

Kortom een politiek boeiende tijd komt er aan met de Heroverweging, Stationskwartier, Bezuiningen, A12 enzovoort!

maandag 18 oktober 2010

Afgelopen week

Afgelopen week stond bij mij in het teken van de begroting bij Amerpoort. Dinsdagavond wel fractie op locatie gehad, maar voor de rest van de tijd was het zzp's, herallocatie, normatieve kosten, clientaantallen wat de klok sloeg.

Maar vrijdagmiddag rond een uurtje of vier: het eerste concept begroting 2011 Amerpoort klaar. Nu is het aan het MT om te bepalen hoe nu verder en welke verfijningen er aangebracht of uitgewerkt dienen te worden. Ik vind dat wij met z'n allen weer een grote klus hebben geklaard: medio oktober de eerste begroting presenteren.

Naast de genoemde fractievergadering in SamSam, had ik woensdagavond nog bezoek van een betrokken inwoner. Gesproken over de verkeersongevallenanalyse, de situatie op de Veense wegen en vele andere zaken. Morgenavond hebben we een extra fractie over de begroting (maar dan van de gemeente). Rest van de avonden ga ik gebruiken om alle aantekeningen uit te werken en de commissie voor te bereiden.

zondag 10 oktober 2010

Commissie RO 25/10

Vanwege de herfstvakantie straks is de fractievergadering ter voorbereiding op de commissieronde van 25 oktober al aanstaande dinsdag: 7 A-stukken en 2 B-stukken staan op het programma. En ditmaal maar 364 pagina's.

Tweede bestuursrapportage en begroting 2011 zijn echt onderwerpen voor behandeling in de raad en zal, behoudens wellicht wat technische vragen, hier in de commissie niks over zeggen.

Dan staan verder de volgende A-punten op de rol:
  1. Parkeerverordening 2010
  2. Stedenbouwkundigplan Balkon Zuid
  3. Bestemmingsplan De Batterijen
  4. VROM-starterslening
  5. Bestemmingsplan Centrum
Ja inderdaad, bestemmingsplan Centrum voor de zoveelste maal terug in de commissie.

Daarnaast staat er in de ingekomen stukken de Analyse Verkeersongevallen 2007-2009. Als ingekomen stuk dus en dan is het geen agendapunt. Zal het snel moeten lezen om er alsnog een agendapunt van te maken, anders kan ik er geen vragen over stellen.

zaterdag 9 oktober 2010

Kees Stipplein

Eindelijk, eindelijk en nog eens eindelijk is het zo ver. Het cultuurplein is een feit. Vernoemd naar Veens grootste dichter Kees Stip.

Uiteraard was er eerst een samenkomst voor genodigden met de traditionele lange en helaas weinig inspirerende voordrachten. (Oud)raadsleden, (oud)wethouders, bouwers, architecten, financiers en bewoners/gebruikers van het plein kwamen tezamen om dit heugelijke feit te vieren.

Om twee uur was de officiële opening bij het Cultuurhuis. Ook hier helaas een slecht verstaanbaar en langdradig verhaal om al die wachtende kinderen eindelijk naar binnen te kunnen laten gaan. Jammer, je zou, zeker tegenwoordig, meer creativiteit verwachten bij zulke openingen.

Na wat geploeter boven op het dak kwam onder een lawine van gouden snippers de naam van het gebouw te voorschijn: De Cultuurfabriek. Met dus een duidelijke verwijzing naar het oorspronkelijke gebouw de Wolfabriek.

Ik ben nog niet binnen geweest (dat doe ik wel als het rustiger is) maar ben wel rond het hele gebouw gelopen en ik vind het prachtig hoe alles op elkaar aansluit en vooral de gevel van de Wolfabriek gerestaureerd is. Ook de binnenplaats is schitterend met de schoorsteen als enorme blikvanger.

Al met al is er een prachtig plein in ontwikkeling en ben natuurlijk blij voor het museum, de kunstuitleen en bibliotheek maar ben vooral blij voor de Historische Vereniging Oud-Veenendaal. Na jaren en jaren van "vechten" heeft deze cultuurbewaker van ons erfgoed eindelijk een eigen plek. En waar beter dan op het Kees Stipplein!

maandag 4 oktober 2010

Uitgangspunt

Als een stelletje kleine verwende kinderen werd er vanavond discussie gevoerd over onder andere de brede heroverweging. De oppositie ziet zich graag als slachtoffer en doet er alles aan om ook die "slachtofferrol" te houden en te cultiveren. Aan de andere kant zijn de collegepartijen weer minder toegeeflijk dan ik persoonlijk zou willen. En ja, ik maak zelf onderdeel uit van die collegepartijen en die rol is mij niet altijd op het lijf geschreven.

De langste discussie ging over de uitgangspunten welke als onderlegger voor de brede heroverweging (zie stukken raad, agendapunt 12) gelden. De definitie van uitgangspunt is:
de aannames en veronderstellingen waar men vanuit gaat
Juist ja, aannames en veronderstellingen. Die hoeven, nee sterker, kunnen dus niet in betonblokken gegoten zijn. Volgens de oppositie is meepraten over de heroverweging onmogelijk als de uitgangspunten gelden. Mijns inziens klopt dat al grammaticaal niet. Als blijkt dat uit de heroverweging bepaalde veronderstellingen of aannames niet kloppen dan gaan die overboord of worden op z'n minst gewijzigd. Anders is het houden van een brede heroverweging zinloos.

Maar nee, de dames en heren woordvoerders van alle partijen buitelden over elkaar heen met veel retoriek, argwaan, woordelijke agressie, ongeloof, wantrouwen en rancune.

Bah, wat is dit een vervelende, niet professionele en kinderachtige raad.

zondag 3 oktober 2010

Ongevallenanalyse II

Ja hoor, de verkeersongevallenanalyse is beschikbaar en helaas moest ik dat vernemen uit de besluitenlijst. Dit terwijl ik hier in de commissie expliciet om gevraagd had. Jammer.

Maar goed, volgens de besluitenlijst is de analyse beschikbaar en wordt deze ter kennisgeving aangeboden aan de commissie. Ik wil die analyse eerst zien en met onder andere een reageerder doornemen alsvorens er hier in de commissie een agendapunt van te maken.

Zal de griffie vragen mij zo spoedig mogelijk een exemplaar te sturen. Wordt vervolgd dus.

zaterdag 2 oktober 2010

Raadsvervolg

Voor het eerst sinds lange tijd is de raad afgelopen donderdag rond half twaalf 's avonds geschorst. We gaan maandagavond om half acht verder met de overgebleven agendapunten.

Terecht, want enerzijds verdienen de agendapunten een goede inhoudelijke behandeling en anderzijds zijn er ook raadsleden die vrijdagochtend alweer vroeg op moesten staan voor hun reguliere werk.

Ik doe het raadswerk naast mijn fulltime baan. Zou graag een dag minder werken om meer, vooral overdag, met m'n raadswerk bezig te kunnen zijn. Maar de vergoeding compenseert een dag minder werk bij lange na niet. En dus is het goed dat er paal en perk wordt gesteld aan het tot diep in de nacht vergaderen.

Terug naar de vergadering. Vooral het agendapunt over het krediet van de fietsenstalling zal me lang bijblijven. Mede omdat ik hier in de commissie al voor was, heb ik tijdens de raad publiekelijk trendbreuk moeten maken over de dekking. En dat zit me toch niet lekker. Natuurlijk is het eenmalig, is het slechts het restant wat duurder is uitgevallen, maar het blijft een trendbreuk. Een beleidsbreuk is het eigenlijk meer. Repareren kan ik het niet meer, maar zal in het vervolg wat minder stelling gaan nemen in de commissie en mij meer op de vlakte houden. Mijn overige twee punten gingen op zich probleemloos alhoewel Bestemming: Centrum terug is verwezen naar de commissie.

Maandagavond is Cees aan de beurt want dan staat de Brede Heroverweging en de vier Programmaplannen op het programma. Dit is echt een discussie voor de fractievoorzitters. Alhoewel ik wel graag deel zou nemen in de aparte commissie brede heroverweging, maar dat terzijde.