Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

zaterdag 9 februari 2013

Vergelijkbaar Veenendaal OZB (#332)

In het kader van Vergelijkbaar Veenendaal, waarbij ik Veenendaal ben gaan benchmarken met vijf gelijke gemeenten qua grootte, sociale structuur en centrumfunctie, heb ik als eerste de OZB onder de loep genomen.

De onroerendezaakbelasting is altijd een gevoelig punt in een gemeente. In de basis is de OZB een gemeentelijke heffing op het onroerend goed in de gemeente en is bedoeld als inkomstenbron om kosten te dekken voor het welzijn en behagen van al haar inwoners. Vooral dat laatste wordt wel eens vergeten als het gaat om wel of niet verhogen van deze lokale belasting.

Zoals eerder vermeld heb ik naast Veenendaal, vijf gemeenten geselecteerd welke te vergelijken zijn met Veenendaal. En van deze gemeenten heb ik een OZB-vergelijking gemaakt.
Wat valt er allemaal op? Ten eerste dat Veenendaal veruit de "goedkoopste" gemeente is, als het gaat om het OZB-percentage wat geheven wordt. Lelystad spant de kroon qua percentage. Dat percentage wordt geheven over de WOZ-waarde van een woning of pand. In Veenendaal is de gemiddelde WOZ-waarde (peildatum 1-1-2012) 240.000 euro. In Lelystad daarentegen is die WOZ-waarde slechts 181.000 euro. Daarom heft Lelystad, vermoed ik, een hoger percentage om toch aan haar inkomsten te komen.

Als we nu weer verder gaan met Veenendaal, dan rijst de vraag of wij wellicht niet een veel te laag percentage heffen. En dan met de benchmark-gegevens in de hand, valt er ook een gemiddeld percentage uit te rekenen en daarmee een inkijk te geven in onze OZB-ruimte. Dat is het verschil tussen wat wij nu heffen en wat wij zouden kunnen heffen als wij deze zes gemeenten gemiddeld als uitgangspunt nemen. En dan heeft Veenendaal, in deze vergelijkingsmethode, voor ruim 2 miljoen euro aan OZB-ruimte.

Daarmee zeg ik geenszins dat wij de OZB zouden moeten verhogen, maar ik geef slechts aan wat dat zou kunnen opleveren als wij dat wel zouden doen. Pas met een goede benchmark op allerlei onderdelen, kun je een weloverwogen voorstel maken. En daar is de serie Vergelijkbaar Veenendaal dan ook voor bedoeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten