Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

donderdag 31 maart 2011

Toeslag Extreme Zorgzwaarte


Even geheel iets anders. Binnen zorginstelling Amerpoort ben ik onder andere verantwoordelijk voor het traject Toeslag Extreme Zorgzwaarte (CA-425). Is de zorg voor een client niet toereikend binnen zijn of haar indicatie, dan kan een beroep gedaan worden op dit traject. De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft hiervoor een berekenings-sjabloon ontwikkeld, waar bijna alle instellingen over struikelen. Het is enorm lastig een dag- of weekprogramma van een client in dat sjabloon te vertalen.

Zonder al te technisch te worden, heb ik, in beginsel voor mijzelf, een format voor een dagprogramma ontwikkelt die automatisch berekent wat er in dat NZa-formulier moet worden ingevuld. Het is handig, overzichtelijk en vooral als de CCE komt toetsen makkelijk om de aansluiting met het NZa-formulier te tonen.

Maar wat blijkt? Het CCE is er helemaal weg van en promoot zowaar dit dagprogramma bij andere instellingen. Inmiddels vele aanvragen van instellingen gehad, het zorgkantoor in erg geinteresseerd en ook de NZa wil met ons overleggen voor het verbeteren van het NZa-sjabloon.

En dat alles om de zorg voor clienten te verbeteren en te behouden. Opdat er geen Jolanda Venema-tjes of Brandon-tjes kunnen ontstaan. En ben blij dat ik hier een bijdrage aan mag leveren.

woensdag 30 maart 2011

Scenario V - voor Veenendaal

Na alle gesprekken, inspraak- en meespraakavonden, individuele gesprekken, telefoontjes en mailtjes, zijn wij vorige week begonnen met het opmaken van de balans. Het is tijd geworden om alle ideeën het papier toe te vertrouwen en onze keuzes duidelijk te maken.

Als eerste heb ik paar weken geleden de gehele programmabegroting omgebouwd naar alleen de detailsregels per bedrag. Door middel van het tovermiddel Pivot Table kunnen we nu allerlei overzichten maken van de begroting. Per programma, per product, per subcode, etc, etc. Geen doel, maar een uitstekend middel om getallen inzichtelijk te presenteren.

Zoals bijvoorbeeld programma Burger en bestuur:


Zo kan je precies zien wat er allemaal in zit, van doorbelastingen tot salarissen, van out of pocketkosten tot subsidies. Dit geeft dan gelijk al een beeld van hoe ons scenario vorm gaat krijgen. Per programma een overzicht van wat zit er in, daarna onze voorstellen en een samenvatting. Een aparte pagina zal gemaakt worden voor de subsidies en bijdragen die wij als gemeente verlenen. Uiteraard aan het eind een totaaloverzicht en hopelijk minimaal 6,9 miljoen euro aan besparingsvoorstellen.

Die subsidies en bijdragen trouwens, beslaan ruim 28 miljoen euro op onze begroting:

De grootste post zit in het programma Werk en Inkomensondersteuning en daar zal het lastig worden een juiste keuze te maken. Kiezen kan altijd, maar weet je dan ook de maatschappelijke effecten?

Het wordt nog een hele puzzel, maar de eerste 6 programma's zijn al opgesteld en straks klaar voor fractieberaad. Nog vijf te gaan!

vrijdag 25 maart 2011

Heroverweging XII

De commissie Brede Heroverweging gaf gisteravond op sommige gebieden al een doorkijk naar de keuzes die fracties gaan maken de komende vier weken. Over vier weken, op 21 april, is de voorlopig laatste bijeenkomst gepland van deze commissie en zal er advies richting de raad worden gedaan.

Een aantal fracties gaven al vele punten aan waarop juist niet bezuinigd moet worden dan wel waar op wel. Eigenlijk een ratjetoe, want iedereen heeft zijn of haar scenario nog niet compleet. Heb de griffier de suggestie gedaan dat over twee weken iedereen hun plannen moeten inleveren, zodat een ieder nog twee weken de tijd heeft om alles te beoordelen.

Zoals door Mila prima verwoord, komen wij met scenario V, Scenario voor Veenendaal. En gelukkig hebben we de komende anderhalve week weinig tot geen vergaderingen en dat geeft ons tijd om alles uit te werken en opstellen in een leesbaar format. En daar begin ik, qua het rekenwerk, vanavond al mee. Elk programma komt aan bod en zal ik hier steeds al kenbaar maken, want zonder feedback, draagvlak en transparantie is het niet mogelijk een compleet plan te maken.

maandag 21 maart 2011

Commissie RO


Vanavond een redelijk strakke commissie RO. Wellicht dat dit kwam doordat deze commissie is aangewezen om te experimenteren met spreektijden.

Twee belangrijke politieke punten vanavond: Zuidpoort (de herontwikkeling van het voormalige postkantoor en het huidige dienstenkantoor) en het Dragonderpark. Na beantwoording door de wethouder zijn wij accoord met Zuidpoort, maar met het Dragonderpark nog niet.

Wat blijkt? De opwaardering, waartoe lang geleden is besloten, is gekoppeld aan de woningbouw van het Castorgebied door de Van Ginkelgroep. Komt de van Ginkelgroep niet met een plan en met uitvoering, dan wordt ook het park niet opgewaardeerd. De koppeling zoals voorgesteld door het college kan ik begrijpen. Want er is geen geoormerkt geld gereserveerd voor deze opwaardering. Dus op zich complimenten aan het college om in ieder geval een manier van financiering te vinden.

Maar in de praktijk kan dat dus nog jaren gaan duren. En zo lang moeten wij niet wachten met het park. Er is jarenlang geen onderhoud gepleegd en het geheel ziet er verwaarloosd uit. En dus zullen partijen de koppen bij elkaar moeten steken om een alternatieve financiering te vinden. Voorfinanciering zoals het CDA voorstelde wellicht, andere financiering zoals de SP opperde. Heb gelijk aangeboden om met hen mee te denken, want ook onze fractie wil niet te lang wachten.

Verder gelukkig toch nog twee hamerstukken. En dan was er nog de commotie rond de PvdA. Een splitsing tussen Janssen enerzijds en Oostveen/El Ktibi anderzijds. PvdA 1 en PvdA 2 of zoals werd getwittert: PvdA en PvdB. Ben benieuwd hoe dit tijdens een raad gaat uitpakken. Allebei het woord willen voeren? Hoofdelijke stemming? We zullen het zien op 7 april aanstaande.

vrijdag 18 maart 2011

Inspraak BHV IV

Het was gisteravond een lange zit. Samen met de ChristenUnie waren wij de fractie met de meeste 'boekingen'. Van half acht tot 11 uur zijn 14 instanties, vertegenwoordigd door 27 personen, langs gekomen.

En mijn veronderstelde naïviteit is door velen niet bekrachtigd, want zeker acht partijen kwamen zelf met initiatieven, bedragen en of percentages wat men wel kon bezuinigen. Hulde hiervoor. Was en ben blij verrast met de gesprekken, inzichten en 'opbrengsten' van deze avond. En publique is schijnbaar toch een te grote stap en daarom was gisteravond erg waardevol.

Dertien goede gesprekken gehad waar wij met elkaar open gesproken hebben over wat mogelijk, niet mogelijk, anders, efficiënter zou kunnen. Ook veel gesproken over eenmalige impulsen voor effecten op de lange termijn en veel toezeggingen voor nadere informatie en onderbouwing. En ook voor vervolgafspraken. De tien minuten vlogen werkelijk om.

Eén negatieve uitschieter en dat was het optreden van Welzijn Veenendaal. Geheel in tegenstelling hoe de andere welzijnsinsprekers met ons gesproken hebben, zat hier een zeer negatieve delegatie, te reageren op alles wat wij vroegen. In het kader van de bezuinigingen had Welzijn Veenendaal zaadjes, dropjes, dure full-color pamfletten en een dikke ordner vol verhalen van hen die gebaat zijn bij hulp van Welzijn Veenendaal. Jammer. Het gaat uiteindelijk om de mensen en het enige wat wij van Welzijn Veenendaal wilde weten is hoe zaken efficiënter zouden kunnen of goedkoper. Maar meer dan de kaasschaaf kwam er niet uit. Dat er te veel en onevenredig wordt bezuinigd op welzijn, vinden wij ook. Maar enige visie vanuit de instelling zelf over hoe zaken slimmer, efficiënter en daarmee goedkoper kunnen, zou hen niet hebben misstaan.

Ondanks deze uitschieter, was het een prima avond met veel nieuwe en hernieuwde contacten.

[update]: alle inspreekreacties die aan ons zijn overhandigd zijn ingescand als pdf en bij de documenten van de Brede Heroverweging geplaatst.

woensdag 16 maart 2011

Inspraak BHV III

Kijk, hoe matig de avond afgelopen maandag was, hoe vol en rijk gevuld is de 'fractie'-inspraakavond van morgenavond. Maar liefst veertien instanties hebben zich opgegeven voor een 10 minuten gesprek met onze fractie.

Achtereenvolgens komen Theater De Lampegiet, de Bibliotheek, de Kunstcommissie, de Volksuniversiteit, de Muziekschool, de Sportraad, het WMO-forum, Annour, Nasa Domovina, de Cultuurkoepel, SMO, Kwink, Welzijn Veenendaal en Youth for Christ langs.

Nu ga ik ervan uit dat zij in eerste instantie allemaal zullen vertellen waarom er NIET op hen of hun gebied bezuinigd moet worden. Maar waar ik natuurlijk benieuwd naar ben is of men met eigen voorstellen komt. Met eigen ideeën om te bezuinigen of zaken efficiënter (en daarmee goedkoper) aan te pakken.

Of ben ik nu weer erg naïef in mijn denken? Ik hoop van niet.

maandag 14 maart 2011

Inspraak BHV II

Vanavond de lange verwachte inspraak/reactie-avond over de brede heroverweging. Van te voren gehoopt op veel inbreng over vooral wat de instellingen zelf zouden kunnen doen om mee te helpen met de bezuinigingsopdracht. Noem mij naïef, maar ik had echte inbreng verwacht.

Wat een deceptie achteraf. Op een enkeling na waren er nauwelijks voorstellen die de sprekende organisatie zelf betrof. Ik begrijp best dat het moeilijk is om zelf naar voren te komen met ideeën en voorstellen te doen voor de eigen organisatie maar door het niet te doen laat je het over aan de raad.

Veel van de ingebrachte punten betrof uiteraard de bedrijfsvoering van de gemeente, verhogen van de OZB, efficiënter inzetten van subsidies en hier en daar wat kleine postjes. Al met al bij lange niet een substantieel deel van wat er bezuinigd moet worden. De kaasschaaf kwam ook langs en die wil ik zeker verder uitwerken, als was het maar om enige vergelijking te kunnen maken met de grote verschillen die er nu in de plannen zitten.

Al met al, heb ik twee zaken omcirkelt in m'n aantekenboekje wat ik mee neem voor verdere uitwerking. En dat is een schrale oogst. Wellicht dat 'men' wat opener is als men donderdag de fracties af gaat.

vrijdag 11 maart 2011

Heroverweging XI

Gisteravond was de derde formele vergadering van de commissie Brede Heroverweging. En het was een niet al te lange. Want vooraf waren er technische werksessies om allerlei vragen te kunnen stellen, uitleg te krijgen of al voorstellen te doen en opmerkingen en kanttekeningen daarover te krijgen. In de vergadering zelf waren de vragen wat meer politiek getint en werden al dan niet naar tevredenheid behandeld.

Maandag is er de dialoogavond met hopelijk inbreng vanuit de samenleving en donderdag 'ineens' een fractieavond voor bezoek van instellingen. Geen idee waar die avond nu ineens vandaan komt. Als er instellingen komen zullen die eerst de grotere fracties willen spreken, want dan heb je meer kans van slagen. Ben dus benieuwd wie er bij ons komt of komen praten.

Na komende week hebben wij als fractie weer een werksessie en zal ik proberen alvast een opzet te maken van ons scenario. Verantwoordelijke samenleving ja, maar ook een verantwoordelijke overheid. Dynamischer ja, terugtredend met mate. Rechtvaardiger en eerlijker wat ons betreft.

Als laatste vermeld ik nog maar eens dat alle stukken en dus alle stukken van de commissie hier op deze weblog te downloaden zijn. De heer van Hal, van het WMO-forum en betrokken burger, had de stukken zo kunnen inzien en gebruiken. Een aantal anderen, zoals het IVN, gingen hem al voor.

donderdag 3 maart 2011

AST in the air!


Na maanden van, met hun hart, hard werken, wordt vandaag de nieuwe Werken bij Amerpoort-website gelanceerd. Geheel in stijl van alle talentenjachten, is er nu de absolute Amerpoort SuperTalentenjacht!

Dennis, Joyce, Eva en herr Uberdirektor Michel zijn de droomjury voor iedere gemotiveerde toekomstige medewerker van Amerpoort.

De vorige campagne viel al in de prijzen en was uitzonderlijk succesvol, deze nieuwe campagne zal ook zeker hoge ogen gaan gooien. Felicitaties aan hen die ook weer deze campagne hebben bedacht, ontworpen en uitgevoerd!

dinsdag 1 maart 2011

Heroverweging X

Deze maand staat weer vol in het teken van de Brede Heroverweging. Tien maart de eerstvolgende commissie met technische workshops en later op de avond een formele vergadering en 14 maart de langverwachte dialoogavond met hopelijk veel inbreng vanuit de samenleving.

Vandaag ontving de raad nog een tweetal documenten: de beantwoording van de technische vragen en een notitie over de sport in relatie tot de heroverweging. De informatie die nu op gang komt is gelukkig open en transparant en dat is te prijzen.

De stukken heb ik weer op deze blog geplaatst zodat het voor een ieder toegankelijk en beschikbaar is.