Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

dinsdag 28 september 2010

Fractie-overleg

Vanavond fractieoverleg gehad en alle agendapunten voor aanstaande donderdag zijn de revue gepasseerd. Langste agendapunt qua bespreking: het krediet voor de fietsenstalling in het Gemeentehuis en Tricotage (http://iturl.nl/sn9L24).

Had het gevoel dat ik niet namens de fractie had gesproken in de commissie door te stellen dat het restant van het krediet van 272.000 euro voor deze keer uit de algemene reserve betaald kon worden. Dat is namelijk een trendbreuk. Maar in dit geval vind ik, en nu gelukkig ook de fractie, dat wij dat aan onszelf als raad te danken hebben. De raad heeft ooit een amendement aangenomen om het college te verzoeken voor maximaal 450.000 euro de fietsenstalling te realiseren. Bijkans een ondoenlijke opdracht. Wij waren tegen dit amendement, maar een meerderheid wel en dus dienen we het te volgen.

Het college stelt nu voor om die 450.000 euro uit de parkeervoorziening te halen (conform het amendement) en het restant (omdat het gewoonweg duurder is uitgevallen) uit de algemene reserve. Zal morgenavond mijn argumenten op papier zetten, waarom wij hier dit keer wel mee eens zijn. De oppositie zal vast over me heen gaan vallen, maar dat zij dan maar zo.

zondag 26 september 2010

Fietsend Veenendaal

Veenendaal en fietsen gaan hand in hand samen. Ooit Fietsstad nummer 1 van het land. Het uitgebreide fietsnetwerk wordt nog steeds intensief gebruikt en vooral richting het centrum is de roep om parkeervoorzieningen voor de fiets aldaar een logisch gevolg.

Donderdag besluit de gemeenteraad of er voor de fietser 300 nieuwe parkeerplekken bijkomen. Tweehonderd in de nieuwe vleugel van het gemeentehuis en 100 extra plaatsen in de Tricotage. Beiden op loopafstand van de ingang van de Corridor (V&D-zijde).

Of en hoe deze voorzieningen in de toekomst gebruikt gaan worden is de grote vraag. Vooral het winkelend publiek wil graag met de fiets tot aan de toonbank in de winkel komen, want dat is zo “gemakkelijk”. Zullen ook zij de parkeerplekken gaan gebruiken die straks her en der gebouwd én bewaakt gaan worden?

Om ons winkelhart optimaal toegankelijk en bereikbaar te houden, zal ook “de fietser” zijn of haar fiets op de juiste plek moeten parkeren.

(Bijdrage Gemeentepagina week 39)

zondag 19 september 2010

Info-avonden

Komende week zijn er twee informatie avonden.

De eerste is dinsdag over het Ontmoetingshuis in Veenendaal-oost. Al een paar keer vooruit geschoven in het MIP, maar nu binnenkort de eerste bewoners hun sleutel krijgen (2 oktober) is het wel zaak dat het ontmoetingshuis er gaat komen. Want dit huis wordt een MFA, oftewel een Multifunctionele Accommodatie. Voor onderwijs, kinderopvang, sporten, kerk en wijkcentrum.

Wat blijkt namelijk? Het ooit toegekende budget van voor 2007 is ontoereikend om een MFA te bouwen op basis van de kaders die in 2007 zijn gegeven. Het college komt nu met twee varianten: een budgetmodel (of te wel MFA bouwen binnen de financiele kaders die er nu zijn en met minder kwaliteit genoegen nemen) en een ambitiemodel (een MFA die wel voldoet aan de kwaliteit en duurzaamheid die nodig is, alleen veel meer kost dan wat er nu voor gebudgetteerd is). De informatie avond is om de twee modellen toe te lichten. Ik kan uit de stukken niet ontwaren of de avond publiekelijk of besloten is.

Dat laatste is wel de tweede avond. Een besloten info-avond over Veenendaal-oost. Eens in de zoveel tijd wordt de politieke reflectiegroep gevraagd naar het I-Centrum te komen. Dan worden wij geïnformeerd over de bouw, ontwikkeling en exploitatie van de wijk. Naar verluidt begint de markt wel weer een beetje aan te trekken en hoop dat ook bevestigd te krijgen donderdag.

Het wordt dus een informatief weekje.

zaterdag 18 september 2010

Zelfreflectie

Zo lekker als commissie RO ging (goed voorbereid, alles gezegd wat ik wilde zeggen), zo slecht ging commissie B&M. Had van te voren alle stukken gelezen, steekwoorden opgetekend en voor mijzelf een reactie geformuleerd. Maar staande de vergadering, bakte ik er niks van. Stamelde over m'n woorden, wist geen reactie te geven op het nog met van woede vervulde betoog van PvdA en CDA, voelde me niet een met de agendastukken. Kortom, mijn reactie namens LV was beneden de maat.

Ik moet trouwens oppassen met LV en voortaan gewoon Lokaal Veenendaal schrijven, want we hebben natuurlijk inmiddels ook Liberaal Veenendaal (ook LV) en in de krant was ik ineens van Leefbaar Veenendaal (ook LV).

Nee, zo lekker als commissie RO loopt, zo liep het woensdagavond niet en daar baal ik van. Spontaan en ad hoc zaken overnemen moet voor mij toch inmiddels geen probleem meer mogen zijn na 8 jaar gemeenteraad. Tijd voor zelfreflectie en bij mijzelf te rade gaan hoe ik dat had moeten voorkomen.

dinsdag 14 september 2010

(Her)overwegen

Woensdagavond mag ik Cees vervangen in de commissie Bestuur & Middelen. Hoofdpunten zijn de vier programmaplannen en het plan over de brede heroverweging.

Allereerst de aanpak voor de programmaplannen. Via enquêtes, bijeenkomsten, brainstomsessies en, jawel, versnellingskamers (group decision room of brainbox) zal uitvoerig geïnventariseerd worden hoe de vier programma's (veiligheid, jeugd, economie en wijkzaken) aangepakt gaan worden de komende jaren. De planopzet is uitvoerig, breed en duur. De hele planopzet tot aan de uiteindelijke raadsvoorstellen kost ruim 150.000 euro. Zijn de vier programma's (en dus de vier wethouders) dit geld waard? Wil je het goed doen, dan kost het geld. Maar denk dat de genoemde bedragen ruim ingeschat zijn.

Dan de brede heroverweging. Natuurlijk zal de oppositie ageren tegen dit voorstel. Al was het maar omdat er veelvuldig uit het college-akkoord wordt geciteerd. Maar wat is de bedoeling? Een tijdelijke raadscommissie instellen die samen met het college, ambtelijke staf de brede heroverweging in goede banen leidt en zich helemaal focust op de mogelijke, maar zeer reële, bezuinigingen die onze gemeente zal treffen. Eigenlijk niks meer en niks minder. Elke partij krijgt zitting in deze commissie, net zoals destijds bij de Freule en bij de Strategische Visie 2025. Daarnaast krijgt de samenleving in brede zin, net zoals bij de programmaplannen, veel inspraak.

En zo moet het ook trouwens. Geen enkel plan of heroverweging kan niet zonder het maatschappelijk veld, zonder draagkracht, zonder inspraak.

maandag 13 september 2010

After-commissie

Zoals verwacht was de commissie RO een lange zit. Zelfs met het verplaatsen van 5 agendapunten, hadden wij als commissie ruim 4,5 uur nodig om de agenda af te werken.

Van de A-stukken slechts 1 hamerstuk. Zoals al geschreven is dat bestemmingsplan Korte Molenstraat. Rest van de A-stukken gaan naar de raad.

Ik moet met mijn fractie nog eens goed kijken naar de dekking in het fietsparkeervoorstel. Deels uit de algemene reserve is inderdaad een trendbreuk, terwijl in het stuk vermeld staat dat de totale investering al wel in het MIP (Meerjaren Investerings Plan) vermeld staat. Verder de notitie beeldbepalende panden. Motie wordt niet uitgevoerd en ik vind dat het college daar een goede argumentatie voor geeft. Zal me eens nader informeren op welke manier wij die panden nu wel kunnen behouden.

Ik moest wel glimlachen om het feit dat de ChristenUnie dacht dat de fasedraaiing van de hoogspanning betekende dat de masten gedraaid gaan worden. Tsja, als je niet weet dat je stroom thuis via twee- of driefase binnenkomt, dan is zo'n idee van draaien snel gemaakt.
Wat betreft die fasedraaiing vind ik het nog steeds maatschappelijk onverantwoord dat de eigenaar, Stedin, deze fasedraaiing niet standaard gewoon uitvoerd. Zeker in dichtbevolkte gebieden moet je ook als ondernemer je verantwoordelijkheid nemen!

Morgenavond commissie B&M voorbereiden, veel leeswerk dus.

zondag 12 september 2010

Bestemming: Korte Molenstraat


Aan de Korte Molenstraat 40A komen volgens het vast te stellen bestemmingsplan 3 woningen. Deze komen in plaats van een stuk opslag en diverse loodsen waar auto's staan. Ik vind het een prima plan zolang er woningen komen die passen in het straatbeeld. Aangezien de bestemming aldaar dienstverlening was, moet dit stuk eerst naar de raad om er bestemming wonen op te zetten. Kan geen enkele vraag of opmerkingen bedenken voor dit plan. Vermoed dan ook dat dit stuk wel een hamerstuk zal worden voor de raad van 30 september a.s.

Verkeerd ge(fiets)parkeerd

Lastigste A-stuk blijkt toch het fietsparkeren te zijn bij het gemeentehuis. Er wordt in het raadsvoorstel gegoocheld met getallen in euro's en aantallen. Wat is het geval?

Een meerderheid (CU, CDA en SGP) van de raad heeft in maart 2010 besloten dat het college een voorstel moest presenteren om 300 fietsparkeerplekken inclusief bewaking te realiseren in het gemeentehuis voor 450.000 euro maximaal. Na een variantenonderzoek blijken die 300 plekken in het gemeentehuis niet te realiseren. Als variant (of compromis) stelt het college nu voor 200 camerabewaakte plekken in het gemeentehuis te realiseren en 100 extra plekken te maken in de Tricotage waar wel bewaking komt. Het aantal in de Tricotage wordt daardoor 400.

Qua aantallen kan ik daar prima mee leven. In totaal 600 plekken binnen 70 meter van de ingang van de Corridor.

Maar... die 200 plus 100 plekken gaan geen 450.000 euro kosten maar 722.000 euro. Of te wel geen 1.500 euro per plek maar ruim 2.400 per plek. En dat terwijl het de fietser niks mag kosten, want de investering wordt grotendeels betaald uit de parkeervoorziening (die gevuld wordt door het betaald parkeren van de automobilist). Ik moet hier nog eens goed van gedachten over wisselen met de rest van de fractie.

Daarnaast klopt in mijn optiek het raadsvoorstel niet. Gevraagd wordt in te stemmen met variant A+. En variant A+ kost volgens de bijlage 616.660 euro aan investering. Maar het gevraagde krediet is 722.000 euro wat bij variant A hoort. U merkt het al... getallen beginnen te duizelen. Ik laat dit even liggen en wellicht dat ik na het koken straks nog heldere vragen weet te formuleren.

zaterdag 11 september 2010

Bestemming: Centrum

Aangezien waarschijnlijk vier A-punten verschoven worden naar een volgende commissiedatum, is het tweede A-stuk het bestemmingsplan Centrum/Beeldbepalende panden.

Beide notities zijn eigenlijk niks meer en niks minder dan een onderlegger voor het opstellen van een voorontwerp-bestemmingsplan. Vanwege veranderende regelgeving en de voortschrijdende tijd wordt de procedure geheel opnieuw gedaan. Prima, want wat "men" in 2006 en eerder vond kan nu inmiddels sterk gewijzigd zijn.

Eigenlijk kan ik over dit agendapunt kort zijn: kan ermee instemmen namelijk.

De notitie over de beeldbepalende panden zal nog wel wat opmerkingen van GroenLinks geven, want de raadsbrede motie van september 2009 wordt eigenlijk niet uitgevoerd. Eigenlijk, want het college stelt dat er genoeg waarborgen zijn voor het behouden van beeldbepalende panden. En daar waar een pand het predicaat "gemeentelijk monument" verdient, is dit al in een flink aantal keren gebeurd. Zo zijn 36 panden in het winkelgebied al monument. Nog meer regels om waarborgen te krijgen zal alleen maar verlammend werken voor ontwikkeling en exploitatie van de (winkel)panden. Winkeliers en ondernemers moeten in het centrum ook een beetje de ruimte hebben om hun zaak of winkel op de voor hun juiste manier in te richten. Vind ik.

Wat mij verder opviel is dat pandeigenaren het lastig en ongewenst vinden dat er boven een winkel gewoond wordt. Nou ben ik geen winkelpandeigenaar, maar juist bewoning er boven zou ik goed vinden. Het is een alternatieve manier van bewaking en sociale controle lijkt me zo. Ben eigenlijk benieuwd waarom dit als ongewenst wordt beschouwd of ervaren.

donderdag 9 september 2010

Hoogspannend

Het eerste agendapunt is meteen ook het hoogspannends. College vraagt krediet voor versmalling van de magneetveldzone:
  • Wat: verlagen magneetveldzone hoogspanningslijn
  • Wanneer: z.s.m. na opdrachtverlening en beschikbaarstelling budget
  • Wat kost het: ruim 242.000 euro (60.000 uit CSV-budget, 182.000 uit algemene reserve)
Voordelen: door faseverdraaiing kan de magneetzone worden verkleind van 90 meter tot 50 meter rondom de lijn. Hierdoor kan er wellicht meer gebied ontwikkeld worden en wordt het magneetvrije gebied ook interessanter om te exploiteren of te verkopen.

Nadelen: gemeente en dus de bewoners moeten het betalen. Verkleining magneetveld is slechts een berekening. Het is nog steeds niet bewezen wat de effecten van de magneetstraling al dan niet zijn.

Blijf het eigenlijk vreemd vinden waarom die magneetveldzone al niet gewoon eerder is verkleind en waarom de beheerder/eigenaar dat niet gewoon zelf initieert. Door nu met geld over de brug te komen, willen ze het "ineens" wel doen. Daarnaast vraag ik mij af wat er gebeurt als de lijn toch ooit onder de grond komt en er inmiddels bebouwing op de vrijgekomen grond langs de lijn heeft plaatsgevonden? Of denk ik nu veel te ver vooruit?

Verder is de offerte voor deze klus al ruim twee maanden verlopen, ben benieuwd of de prijs nog aangepast gaat worden. En kan er eigenlijk wel essentieel ontwikkeld worden op de vrijgekomen 40 meter, lijkt me erg krap.

Afsluitend ben ik nieuwsgierig naar de mening van het Hoogspanningsplatform. Wat vinden zij nu van deze verlaging? En neemt dat wat, nog steeds niet bewezen, angst weg?

Genoeg vragen voor de wethouder dus.

woensdag 8 september 2010

Agenda RO

Goed, welke A-stukken staan ter bespreking aanstaande maandag?
  1. Magneetveldzone hoogspanningslijn
  2. Parkeerverordening
  3. Bestemmingsplan Centrum
  4. Fietsenstalling Raadhuisplein
  5. Plannen Balkon Zuid
  6. Plan De Batterijen
  7. Plan Korte Molenstraat
  8. VROM-starterslening
  9. Huis-aan-huisinzameling oud papier
360 pagina's lees- en bestudeerwerk. Eerst maar de raadsvoorstellen apart lezen en indien nodig kan ik altijd naar de details erachter grijpen. Maar als het goed is, moet alles blijken (de W's) uit het raadsvoorstel. Zal de komende dagen belangrijke highlights of politiek interessante onderdelen melden.

Naast al deze stukken zal ik ook de stukken van B&M doornemen: het proces van de brede heroverweging en de vier programmaplannen uit het collegeakkoord.

Vrijdagochtend allereerst nog een afspraak met Marcel. Hij is de ambtelijk secretaris van de Auditcommissie en het is goed eens kennis met hem te maken aangezien ik net voor het reces als tweede lid van deze commissie benoemt ben.

dinsdag 7 september 2010

Reces voorbij: volle agenda's

Per vanavond is het zomerreces formeel voorbij. Fractie kwam weer bijeen om de commissieronde te bespreken. Een pakket van ruim 640 pagina's had ons eerder deze week weten te bereiken.

Veel agendapunten voor mijn commissie RO. Mogelijk dat enkele punten worden doorgeschoven, maar dan nog zal de commissie een zeer avondvullend karakter hebben. En nu maar hopen dat de rest van de commissieleden echt op hoofdlijnen weet te besturen.

Volgende week zal ik ook commissie B&M doen, want dan is Cees aanwezig bij het Cultuurdebat.

Komende dagen dus erg veel leeswerk, maar zoals ooit eerder geschreven, als je de stukken op de drie W's beoordeeld moet het te doen zijn.

Vanaf vandaag zal ik weer berichten vanuit mijn portefeuille en meer.