Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

maandag 23 december 2013

Koop- en keuzevrijheid (#349)

Afgelopen donderdag heeft de meerderheid van de raad tegen het instellen van een koopzondag gestemd. Begrijpelijk voor partijen als ChristenUnie en SGP. Dat zij vanuit hun (geloofs)visie hiertegen zijn is duidelijk en respecteer ik ook. Alleen is er geen wederkerig respect en dat doet pijn.

Ik ben voor een koopzondag, zoals ik ook voor een koopmaandag ben en voor een koopwoensdag, etc. Ik ben namelijk voor vrijheid van keuze. Keuze van de consument wanneer hij of zij wil winkelen. Keuze van de winkelier op welke dag hij of zij open wil zijn. Evenals keuze van welk programma ik op de televisie kijk of radioprogramma ik hoor.

Zoals ik respect heb voor zij die geloven, heb ik ook respect voor hen die niet geloven en hun zondag anders in willen richten. Respect moet van twee kanten komen en in een samenleving is wederzijds respect onontbeerlijk voor het goede functioneren daarvan.

donderdag 19 december 2013

Keuzes maken (#348)

Keuzes maken staat deze week heel centraal. Keuze voor wel of niet een pop-podium, keuze voor wel of niet blijven deelnemen aan het college.

Om met dat laatste te beginnen. Zoals inmiddels bekend, hebben wij als fractie van Lokaal Veenendaal, onze steun aan het college ingetrokken. Al bij het vaststellen van de laatste Kadernota hadden wij als fractie moeite met de voorgestelde bezuinigingen. Te veel en te snel wordt de cultuur, welzijn en sport in Veenendaal gebruikt als melkkoe om de financiele gaten te dichten.

Laat mij duidelijk zijn: op termijn is het voor cultuur, sport en welzijn heel gezond om minder afhankelijk te zijn van gemeentelijke subsidies. Alleen het genereren van andere inkomsten, donaties, sponsoren etc. om te komen tot cultureel ondernemerschap zal haar tijd vergen. Vanaf het begin van deze raadsperiode hebben wij te maken gehad met grote bezuiningen. Uit de eerste heroverweging zal in 2015 een grote post op deze sectoren bezuinigd gaan worden. En bij de tweede heroverweging wederom een grote post in 2017. Dat gaat mij, ons, te snel. Dit was de grootste reden om niet met de kadernota in te stemmen.

En nu ligt het verhaal Escape voor. Ook daar ligt een complete kaalslag op de loer. Na toezegging van onze wethouder Escape open te houden en bleek dat dit toch niet zou kunnen en dat de financiele middelen gewoonweg ontbreken. Voor mij en ons was dit de bekende druppel. Niet nog meer "armoe" binnen cultuur en welzijn wat mij betreft.

En dan moet je een keuze maken. Slikken wij deze kaalslag met alle reeds besloten bezuiningen of is het tot hier en niet verder. Het is dat laatste geworden. En met de keuze van de fractie is het voor een wethouder geen keuze meer. Hij zal dan moeten aftreden, wat hij afgelopen dinsdag dan ook gedaan heeft.

En dan de keuze over het pop-podium zelf. Los van het feit of een pop-podium wel of geen subsidie zou moeten hebben, ligt de vraag voor of je Escape het slachtoffer mag laten zijn van de onvolledige aanbesteding en uiteindelijke overgang van Welzijn Veenendaal naar Veens. Waarbij ook nog eens de betrokkenen door Welzijn Veenendaal niet of veel te laat zijn geinformeerd. Ik denk van niet. Escape zou wat mij betreft voorlopig open moeten blijven. Daarna, bijvoorbeeld bij de Kadernota, kan er dan bekeken worden of en welke manier het podium gefinancieerd kan worden.

Keuzes maken blijft lastig, keuzes maken doet soms pijn, maar keuzes maken lucht soms ook erg op.

dinsdag 17 december 2013

Persbericht (#347)

Verklaring Lokaal Veenendaal n.a.v. aftreden wethouder Bouwmeester

Wethouder Hans Bouwmeester is vandaag, 17 december 2013 afgetreden omdat de standpunten van het college en de fractie van Lokaal Veenendaal niet langer verenigbaar zijn ten aanzien van cultuur en sport en de afgelopen maand ten aanzien van het pop- en cultuurpodium Escape. Lokaal Veenendaal is teleurgesteld dat het college van burgemeester en wethouders in haar zoektocht onvoldoende wil heeft getoond om Escape open te houden. Voor Lokaal Veenendaal is het belangrijk dat Veenendaal de voorzieningen heeft die bij een plaats van ruim 63.000 inwoners passen. Net als een bibliotheek of muziekschool hoort een pop- en cultuurpodium daar gewoon bij. Nu het beleid van dit college er toe leidt dat door de sluiting van Escape onherstelbare schade wordt toegebracht aan het culturele aanbod in Veenendaal, kunnen wij dit college niet langer steunen. Daarom heeft Hans Bouwmeester besloten om af te treden.

Hans is bijna vier jaar geleden namens Lokaal Veenendaal als enige wethouder die niet uit de gemeenteraad kwam tot het college toegetreden. Hij heeft de decentralisaties van het sociale domein voortvarend opgepakt. Met het Model Veenendaal heeft hij een visie op de maatschappelijke ondersteuning voor Veenendalers uitgewerkt en hij was bezig met de invoering daarvan. De projectleider van Reinaerde gaf recentelijk nog een compliment: “Veenendaal loopt voorop in de beleidsvorming rondom het gehele sociale domein.” Wij vinden het daarom erg jammer dat Hans Bouwmeester deze klus niet af kan maken. Het vertrek van de wethouder is een verlies voor Veenendaal.

Lokaal Veenendaal zal er alles aan doen om samen met de andere fracties in de Raad het cultuuraanbod in Veenendaal te behouden en Escape van de ondergang te redden. Wij danken Hans Bouwmeester voor zijn inzet. Wij wensen hem succes in zijn verdere loopbaan.

dinsdag 10 december 2013

Is er een Escape? (#346)



De titel "Is er een Escape?" kan je dubbel duiden na de behandeling in commissie van vanavond. Eens kijken of ik als online-toeschouwer kan verklaren wat er nu aan de hand is met Escape.

Escape is een gebouw, een poppodium, een begrip. Het gebouw is van de gemeente, de activiteiten werden tot op heden uitgevoerd onder de vleugels van Welzijn Veenendaal. In de twintig jaar dat Escape nu bestaat, is het uitgegroeid tot een erkend poppodium voor Veenendaal en wijde omgeving en behoort blijkbaar tot de top 40-poppodia van Nederland.

Voor het jaar 2014 is dit jaar het welzijnswerk via een aanbestedingsprocedure gegund aan VitrasCMD. Zij gaan onder de naam VEENS in 2014 en verder al het welzijns- en jongerenwerk in Veenendaal uitvoeren. Bij die aanbesteding zaten ook de gebouwen waar al die activiteiten plaatsvinden. Maar VEENS wil graag in de wijken en buurten werken en heeft dus geen behoefte aan het gebouw Escape. Dus heeft de gemeente het gebouw Escape uit de aanbesteding gehaald en blijft het gebouw van de gemeente en beschikbaar. Maar dat is het gebouw zelf dus.

De activiteiten van Escape, het poppodium, vallen zoals gezegd onder Welzijn Veenendaal. Maar blijkbaar is nooit in de subsidie aan Welzijn Veenendaal het poppodium zelf als onderdeel genoemd. Het viel onder de paraplu van het jongerenwerk. En precies dit deel van het jongerenwerk is niet in de aanbesteding naar VEENS meegekomen. VEENS gaat het dus niet uitvoeren, Welzijn Veenendaal heeft vanaf 2014 geen budget meer en binnen de begroting van de gemeente is geen ruimte meer voor de activiteiten van het poppodium. Wel geld voor het gebouw, geen geld voor invulling dus. Een hele slechte zaak.

We zijn als raad uiteraard geïnformeerd over de bezuinigingen, over de aanbesteding enzovoort, maar in dat hele proces is met geen woord over Escape gesproken. En dat maakt het ook zo frustrerend.

Is er een Escape voor Escape? Niet binnen de begroting volgens het college. Niet volgens de markt, want een zelfstandig poppodium behoeft vele sponsoren. En die zijn er tot nu toe niet. Nee, ik denk dat de raad gezamenlijk een actie of beter, een interventie moet plegen om het poppodium in ieder geval open te houden en daarmee tijd te winnen om een structurele oplossing te bedenken.

Naschrift: de memo van het college over Escape

vrijdag 6 december 2013

Bijzonder, bijzonder! (#345)

Bijzondere raadsvergadering in Veenendaal

Na afronding cursus vergaderen mensen met een verstandelijke beperking onder leiding van burgemeester Wouter Kolff in de raadzaal van Veenendaal. Een jaar geleden vatten twee oud-politici, Jaap Pilon en Bert van de Weerd uit Veenendaal het idee op om een cursus politieke besluitvorming te starten voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij kwamen tot dit initiatief door hun veelvuldige contacten met bezoekers van de kookclub van Stichting Buitenzorg in Veenendaal.

Tijdens de bijeenkomsten van de club bleek dat een aantal bezoekers erg geïnteresseerd was in de politieke ontwikkelingen in hun woonplaats. Uit gesprekken kwam naar voren dat de betrokkenen, als er verkiezingen zijn, wel over een stempas beschikken en dus ook hun stem uit zouden mogen brengen maar, bijvoorbeeld op school, geen gelegenheid hadden gehad om kennis op te doen over de politiek.

“Als we het er in ons land over eens zijn dat mensen met een verstandelijke beperking zo veel mogelijk moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij, dan moet je daar wel de mogelijkheden voor bieden. Als deze mensen een stempas ontvangen, dan zullen ze wel wegwijs gemaakt moeten worden in de politiek”, aldus Pilon en Van de Weerd.

Een groot deel van de 120.000 (!) mensen met een verstandelijke beperking in Nederland, die een stempas ontvangen, en dus mogen stemmen, heeft geen idee wat ze met dat kiesrecht aanmoet. Vaak begrijpen ze de politiek niet goed en wordt er niet gestemd.

Tijdens de cursus “Ontdekkingstocht door de Democratie” hebben negen mensen met een verstandelijke beperking in acht maanden geleerd wat er allemaal komt kijken bij de politiek en weten ze inmiddels ook hoe het politieke besluitvormingsproces werkt. Na gesprekken met raadsleden, wethouders, de griffier en partijleden en een drietal bezoeken aan het gemeentehuis, willen deze mensen graag laten zien wat ze zoal geleerd hebben. Daarom zullen de negen cursisten, ter afsluiting van hun Ontdekkingstocht door de Democratie, een bijzondere raadsvergadering houden in de raadzaal van het gemeentehuis van Veenendaal.

Deze raadsvergadering, onder voorzitterschap van burgemeester Wouter Kolff en ondersteund door griffier Wil van Wel, zal plaatsvinden op woensdag 11 december as. om 19.30 uur Graag nodigen wij u uit om bij deze voor Nederland unieke raadsvergadering aanwezig te zijn.

Zie meer op Facebook.

donderdag 5 december 2013

Een groot man heeft ons verlaten



Rest in peace, Nelson Mandela
We will remember you for ever!

Weliveenendaal (#344)


Na het succes van Klassiek aan de Grift, is onze beroemde trompettist Andre Heuvelman de initiator van weliveenendaal. Weer een excellent voorbeeld van verbinden, samenwerken en inspireren door de grote kleine meester himself. Niets dan hulde! Dit is het initiatief "vanuit de markt" die zo hard nodig is en niet alleen in deze tijden. Naast Andre zelf, is Stef Bos natuurlijk alom bekend. Maar ook vele wereldberoemde DJ's komen uit Veenendaal en dat begint steeds bekender te worden gelukkig.

Volg, steun en omarm dit initiatief!

woensdag 4 december 2013

Organisch (#343)

Vanavond hebben raadsleden een presentatie gehad over organisch ([or·ga·nisch], bnw., organische [or·ga·ni·sche]) ontwikkelen. Volgens Encyclo zijn er twaalf betekenissen van dit woord, veelal op levend materiaal van toepassing. Maar de laatste betekenis zegt: van nature voortvloeiend uit de ontwikkelingen.

En dat is precies vanavond de uitleg over de wijze van omgaan met inbreidingsgebieden en herontwikkelingsgebieden, zoals het Stationskwartier.

Al jaren is er de wens dat dit gebied wordt herontwikkeld tot een fijn woon en werkgebied, nabij het station en op loop- en fietsafstand van het centrum. Er zijn beeldkwaliteitsplannen gemaakt, tekeningen getekend en contouren bepaald. Maar het wil, zeker in deze ongunstige tijd, niet lukken hiervoor ontwikkelaars te vinden.

En nu mag Veenendaal, samen met Woerden en Houten, als pilot-gemeente mee doen met het zogenaamde organisch ontwikkelen. Deventer en Amsterdam hebben er al ervaring mee opgedaan. Maar wat is dat nu precies?

Feitelijk komt het er op neer dat je het gebied als het ware vrij geeft aan de markt. Vrij geeft met spelregels, maar die zijn veel meer op hoofdlijnen en vele malen minder in detail. Als gemeente geven we dan aan wat bijvoorbeeld de gewenste ontsluiting is (wegen en straten) en waar sprake is van groen (openbare buitenruimte), maar de invulling van de ruimte laten we over aan hen die interesse hebben. Dus kleinere stukjes van het gebied kunnen dan ontwikkeld worden in plaats het hele gebied in een keer.

De filosofie hier achter is dat door kleinere stukjes in ontwikkeling te geven, het een aanzuigende werking heeft of gaat krijgen om ook andere gebiedjes ontwikkeld te krijgen. En daardoor ontwikkel je organisch, zorg je ervoor dat de ene ontwikkeling zich opvolgt door weer een andere. Op (lange) termijn zou het hele gebied dan ontwikkeld kunnen zijn. Kunnen, want zekerheid is er, zoals we weten, totaal niet.

Kan deze pilot kans van slagen hebben voor het Stationskwartier? Wellicht. Wel is zeker dat er voor de komende jaren in ieder geval geen grootschalige ontwikkelingen te verwachten zijn en dat je deze pilot in eerste instantie een kans moet geven, wat mij betreft.