Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

vrijdag 28 september 2012

Raad 27 september

De raad van gisteravond was de laatste met Ties als voorzitter. Enigszins verstrooit werd de agenda afgewerkt met een drietal hoofdonderwerpen: Regiotaxi, Stedenband Olomouch en het Afvalbeleidsplan.

Voor de Regiotaxi kwam er een breed ingediend amendement welke unaniem werd aangenomen. De besluitvorming over Olomouch is, na anderhalf uur discussie, verdaagd naar de volgende vergadering en het Afvalbeleidsplan werd democratisch aangenomen.

Dat laatste betekent dat Diftar ingevoerd gaat worden in Veenendaal. Want hoewel dit een eerste pilot is, is de uitkomst allang bekend. Iedereen aan de Diftar. En Diftar-ritus als straks in praktijk blijkt dat er ongewenste verplaatsing van afval gaat plaatsvinden of dat buren ruzie krijgen over het vullen van elkaars kliko. Onze fractie heeft uiteindelijk tegen het Afvalbeleidsplan gestemd, ondanks alle goede en gewaardeerde overige zaken, omdat wij het gewoonweg principieel oneens zijn met het principe van Diftar.
Maar goed, het gaat gebeuren en zo moet het ook in een democratie, want de meerderheid wil het blijkbaar.

Qua Olomouch was de discussie helemaal niet zuiver en werd er puur op gevoels gereageerd. Een aantal partijen betogen dat er juist veel draagvlak is. Nou dat betwijfel ik ten zeerste. Bij de inspraak was alleen de getergde voorzitter van het tweemans-bestuur. In de commissie was al helemaal geen Olomouch-addict en in de raad waren er geen protestzangen en spandoeken om de stedenband niet op te heffen. Als,en ik zeg met nadruk, als Olomouch zo enorm zou leven in Veenendaal, waarom is er dan niet geprotesteerd, betoogt, fracties bezocht, brieven geschreven, ingesproken, geroepen, etc.? Omdat er gewoon na 20 jaar nog steeds geen draagvlak is en draagvlak welke niet bestaat moet je zeker niet in stand houden of subsidieeren. En als er dan toch bepaalde vriendschapsbanden zijn, dan blijven die ook wel intact en levend zonder subsidie. Het enige minpunt vond ik het feit dat ons bestuur (lees college) niet vooraf het bestuur van Olomouch heeft ingelicht. Dat had ik wel zo netjes gevonden en collegiaal bestuurlijk fatsoenlijk. Dat zou ik anders hebben gedaan. In de vergadering van 25 oktober wordt er verder gepraat.

zaterdag 15 september 2012

Meerzorg (en overgang daarvan)

Vorige maand is het officiële sjabloon Meerzorg 2013 gepubliceerd. Op een paar foutjes na (toch te weinig getest?) is het formulier al vele honderden malen gedownload van de website van de VGN.

Om het instellingen nu makkelijker te maken om bestaande (NZa)sjablonen te vertalen naar de nieuwe, voor 2013 geldende, uren en bedragen, heb ik een transformatiesjabloon gemaakt. Hierin kunnen de oude gegevens van het NZa-sjabloon worden ingevuld en het format berekend automatisch wat de meerzorg uren en bedragen worden voor 2013. Handig voor de eigen (instellings)begroting, maar essentieel voor de offerte zorginkoop 2013. Deze offerte moet al voorzien zijn van de Meerzorg uren en bedragen.

Format eerst uitgezet bij de VGN om te laten testen. Daarna kan wat mij betreft het sjabloon landelijk gebruikt worden om een goede berekening te maken voor de zorginkoop 2013.

woensdag 5 september 2012

Diftar-ritus


Tijdens de tweede commissie avond van deze ronde staat het Afvalbeleidsplan op de agenda. Hoge ambities qua halen van het scheidingspercentage van 65%. Prima om de lat hoog te leggen.

In het raadsvoorstel worden een aantal extra maatregelen genoemd om die afvalscheiding nog beter te krijgen, zoals vaker ophalen plastic, betalen bij ophalen grofvuil aan huis, optimaliseren afvalbrengstation. Maar ook.. pilot voor invoering Diftar en in 2015 zelfs verder professionaliseren van de papier inname en dus mogelijk groot verlies voor de verenigingen.

Ten eerste dat "betalen voor ophalen"-principe. Ongetwijfeld zullen meer mensen gaan proberen het grof vuil zelf naar het afvalbrengstation te brengen. Dat is en blijft gratis voor bewoners van Veenendaal. Maar er zal ook een ongewild neveneffect ontstaan van dumpen van grof afval elders (op parkeer- en industrieterreinen, andere gemeentes, etc.). Je hebt nu eenmaal mensen die dat geen lor zal interesseren. Dus aan dat principe kleven wat bezwaren.

Dan het Diftar, of te wel geDIFferentieerde TARieven afvalstoffenheffing voluit. Het basisprincipe is simpel: je betaalt als inwoner minder afvalstoffenheffing en daarnaast betaal je per geleegde container een vast bedrag. Doe je het "rustig" aan met de grijze kliko, dan zou je per saldo voordeliger (financieel gezien) uit kunnen zijn. De gedachte er achter is, is dat mensen nu eenmaal gevoeliger zijn voor financiële voordelen en daardoor meer afvalscheiding-bewust zouden zijn. Maar ook hier kleven bezwaren:
  • Ongewilde neveneffecten: als ik mijn kliko 's ochtends buitenzet, kunnen anderen afval bij mijn kliko stoppen. ik betaal de lediging en "de anderen" niks. Evenzo kan het zijn dat als ik na werk weer thuis kom, dat mijn kliko alweer gevuld is met afval van anderen. Ongewenst voor mij persoonlijk dus. Daarnaast kan er meer zwerfafval gaan ontstaan zoals ook bij het "betalen bij halen"-principe.
  • Geen ruimte voor scheiden: de bedoeling is meer te gaan scheiden. Een zak voor plastic, groen voor papier, bruin voor gtf hebben we al. Melkpakken kunnen ook apart ingezameld worden, evenals luiers. Maar de vraag is waar je dat allemaal laat. Nu heb ik de mazzel dat ik een redelijk diepe tuin heb en dat ik met gemak nog extra containers, zakken of bussen zou kunnen plaatsen om nog meer te gaan scheiden. Maar zoveel luxe hebben de meeste mensen niet. Daar zie je al een kliko-drukte van belang in de kleine voortuinen. Kortom: kun je in de praktijk nog meer afval scheiden zonder dat dat ten koste gaat van bijvoorbeeld de woon- en leefomgeving?
Voor de pilot worden alle kliko's gechipped. Daarmee kan dan de vuilniswagen aflezen dat het jouw kliko is en dat jij dus een bedrag moet betalen (dat chippen van die kliko's kost trouwens erg veel geld en ik betwijfel of dat wordt terugverdiend door minder vaak de kliko's te gaan legen, maar dat terzijde). Als die kliko's nu toch een chip krijgen, zou het dan ook niet technisch mogelijk zijn een electronisch slotje te plaatsen om de kliko af te sluiten. Als de chip gelezen wordt, dan gaat het slot open en bij terugplaatsen valt de deksel gewoon weer in het slot. Neveneffect van ongewilde bijdragen in jouw kliko zijn dan verholpen. Tis maar een idee.

Vraag blijft open staan hoe verder te gaan scheiden, hoe dit te realiseren bij weinig of onvoldoende ruimte en hoe we om moeten gaan met zwerfafval en afval verplaatsing?

Invoering Diftar blijft, denk ik, een principiële discussie en die moeten wij misschien eerst voeren voordat wij een pilot gaan opstarten. Overigens kan een pilot ook weer gegevens opleveren om een besluit te nemen. Maar het is in eerste instantie een principiële discussie.