Op 11 augustus jongstleden, stond er een artikel in de
Veenendaalse krant over de mate van leegstand van winkels in het centrum van ons Veen. Kort kwam het erop neer dat er in vergelijking met omliggende steden, in Veenendaal de leegstand minder erg was dan men aanvankelijk dacht.
Allereerst even een opmerking over dat vergelijken. Continue, of het nu financieel is of qua verhouding ambtenaren/inwoners of zoals nu met leegstand, wordt altijd een vergelijking gemaakt met een andere gemeente, een andere provincie en op landelijk niveau met een ander land. Als er dan steeds vergelijkt wordt, lijkt het als of het bij ons, op wat voor een niveau dan ook, altijd beter te zijn, minder erg te zijn, etc. Ik word daar zo moe van. Kan mij het schelen dat het percentage leegstand in Ede hoger is dan in Veenendaal. Ik blijf ons percentage, ook al is dat lager dan in Ede, Rhenen en weet ik veel waar, te hoog vinden. Daar heb ik helemaal geen vergelijking voor nodig. De genoemde 6,6% in het artikel vind ik domweg 6%-punt te hoog.
Daarnaast: wat is leegstand? Je hebt langdurige leegstand omdat niemand het wil huren, je hebt tijdelijke leegstand omdat een winkel verhuisd of zich pas over een tijdje gaat vestigen. Of te wel hoe leeg is de stand wel eigenlijk?
Kortom, dit nodigt uit voor een eigen onderzoekje. Gewoon het centrum afbakenen met wat tot het centrum behoort (en dat is dus niet de Stevenaak waar een keukenmonteur is begonnen). En wat mij betreft is dat alles binnen de ring Raadhuisstraat, Duivenwal, Weverij, Bevrijdingslaan, Kleine Beer en Gilbert van Schoonbekestraat:
Ik ga de komende dagen alle straten in dit gebied af en inventariseer de winkelpanden en of ze "bewinkeld zijn" of niet. En dan kan er een reëel percentage leegstand bepaald worden: op basis van aantallen, maar wellicht nog beter op basis van vierkante meters bruto vloeroppervlak. Ik wil wel eens met eigen ogen de leegstand gaan bekijken en daarna bekijken of wij als gemeente hier nog een stimulerende of faciliterende rol in kunnen spelen.