Het moet me toch iets van het hart. Aanstaande woensdagavond staat o.a. de stedenband Veenendaal-Olomouc op de agenda.
Nou hebben wij, Lokaal Veenendaal en ooit in een andere setting, D66, de stedenband altijd ondersteund. De Stedenband is ooit, 15 jaar geleden, ontstaan om als westerse gemeente hulp, ondersteuning en kennisoverdracht te bieden aan een, in dit geval, Oostblokgemeente.
Dat Oostblok is er af, de muur is gevallen en Olomouc heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een redelijk moderne stad. Rijke slavische cultuur en westerse methoden van bijvoorbeeld bestuur gaan daar nu hand in hand samen. Opdracht vervuld lijkt me. Veenendaal heeft veel kunnen betekenen denk ik en daar moeten we vooral trots op zijn. Olomouc kan inmiddels ruim op eigen benen staan. Hulp en kennis vanuit het Veense is slechts nog sporadisch nodig. Wat blijft zijn de contacten op lokaal niveau tussen verenigingen, zangkoren, bedrijven en instellingen.
En dan komt de vraag of we deze stedenband willen continueren. Mij gaat het niet om het geld, laat ik dat als eerste zeggen. Die 18.000 euro zijn op onze begroting te verwaarlozen. Mij gaat het wel over nut en noodzaak. Want met een stedenband wil je als gemeente iets. Voor Olomouc was dat vooruitgang, kennisoverdracht en veel ambtelijke ondersteuning in de transformatie van oost- naar westblok denken, werken en besturen. Dat is allemaal bereikt, met o.a. de hartelijke steun van Veenendaal. De klus is geklaard wat mij betreft. Opdracht voldaan.
Het is tijd na deze 15 jaar om een andere stad in ontwikkeling te bedienen met onze 'wijsheid' en ondersteuning. In de voormalige oostbloklanden wemelt het nog van gemeenten die wellicht hulp op allerlei vlak nodig hebben. Nu wil het college de stedenband voortzetten. Maar met welk doel dan? Onderhouden van contacten? Dat kan via internet, voip en videoconferencing tegenwoordig uitermate simpel. Daar heb je geen formele stedenband voor nodig.
Ik zie liever dat het Platform Veenendaal-Olomouc zich gaat richten op deze band, en dan als vriendschapsband, en de financiele afhankelijkheid van de subsidie gaat omzetten in een door de bevolking gedragen financiering. Hieruit zal dan blijken of er genoeg draagvlak bestaat voor deze band. Want lukt dat niet en de gemeente moet nog steeds subsidies geven, dan klopt er iets niet. Dan is er dus geen draagvlak en kan, wat mij betreft, de stedenband per januari 2010 worden opgeheven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten