Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

maandag 24 maart 2014

Afscheid en slot (#357)

De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn geweest en de inwoners hebben gesproken. Prachtige opkomst, zeker gezien alle angstaanjagende verhalen over een historisch dieptepunt.

Vandaag ik neem afscheid van de gemeenteraad. Twaalf jaar als gemeenteraadslid en enkele jaren daarvoor als commissielid. Heb het werk altijd dankbaar en zo goed als mogelijk naast mijn betaalde werk als controller en overig vrijwilligerswerk, uitgevoerd.

Wat mijn rol nu gaat worden, daar ben ik nog niet over uit. Maar gezien de verkiezingsuitslag en het aantal persoonlijk behaalde stemmen, kom ik wel tot de conclusie dat een directe en actieve rol niet meer van toepassing is. Blijf ik de politiek dan nog wel volgen? Ja, maar op welke manier en in welke vorm weet ik nog niet.

Mijn afscheidsspeech is kort en op hoofdlijnen, zoals u van mij gewend bent. Ik dank een ieder die mijn weblog heeft gevolgd en daar ook over getweet of gefacebookt heeft. Onderstaand mijn laatste rede.

Op hoofdlijnen, voorzitter. Zo begon ik dikwijls mijn bijdrage in de raad.
Ik dank de voorzitter voor de aardige woorden en het raadswerk is inderdaad lange tijd onderdeel geweest van mijn leven en dat van mijn gezin. Zonder hun steun zou ik dit werk ook niet hebben kunnen volhouden.
Mijn eerste dank gaat dan ook uit naar hen. Verder wil ik natuurlijk de raad danken voor de samenwerking door alle jaren, dalen en pieken heen. Bijzondere dank aan de griffie, welke mij vanaf het begin van het dualisme heeft bijgestaan. En ik dank Veenendaal dat ik haar heb mogen dienen. Ik heb het met groot plezier gedaan en ben vele lessen wijzer.
Een van die lessen, voorzitter, daar begon ik al mee. Hoofdlijnen. Als ik de nieuwe raad 1 tip mag mee geven dan is het weer terug gaan naar waar het de raad om zou moeten gaan. Op hoofdlijnen besturen, de drie W’s weer gaan beantwoorden. De W’s van Wat dient er bereikt te worden. Wanneer moet het bereikt zijn en Wat mag het kosten. Hou je verre van de Hoe-vraag, daar heb je wethouders voor. Beantwoord je die vragen dan is de controlerende taak ook beter uit te voeren. Is er bereikt wat bereikt had moeten worden en wat heeft het uiteindelijk gekost. Simpele vragen met vaak een moeilijk antwoord, maar het brengt je wel terug naar de hoofdlijn. U als raad bent het hoogste bestuursorgaan. Zorg ook dat dan deze mooie gemeente op die manier bestuurd wordt.
Ik wens de organisatie, de raad, het college, de griffie en Veenendaal veel succes, wijsheid en kracht toe. Dank u wel.

vrijdag 7 maart 2014

Radio-interview (#356)

Afgelopen donderdagochtend had ik een kort radio-interview over de sluiting van de coffee-shops in Veenendaal:

1. Rond het Schrijverspark en de Prins Bernardlaan zijn niet heel lang geleden twee coffeeshops gesloten. Volgens jullie (Lokaal Veenendaal) kan dit zorgen voor overlast en een toename van drugsverkoop op straat omdat dit de enige coffeeshops in Veenendaal zijn. Hoe hebben jullie dit vastgesteld? Of is dit slechts een aanname?

A: Nee, dit is al geconstateerd door bewoners in de trappenhuizen in het Schrijverspark. En is eigenlijk helaas ook logisch, want de voormalige klanten willen toch in hun behoefte blijven voorzien.

2. Jullie hebben meer politietoezicht geopperd. Is hier al iets van terecht gekomen?

A: Hierover hebben wij nog geen informatie ontvangen.

3. Wat zou een andere oplossing kunnen zijn als de gemeente niet meer politie wil inzetten?

A: De gemeente kan zelf geen politie inzetten, kan daar wel om vragen. Maar daar hoeft de politie niet 1-2-3 ja op te zeggen. Als gemeente hebben wij zelf BOA's in dienst. Deze zouden wat ons betreft in en rond de gebieden waar de sluiting nu van toepassing is, extra ingezet kunnen worden, Al was het maar voor de beeldvorming qua controle.

4. Jullie vragen je af of de gemeente wel goed genoeg heeft nagedacht over de gevolgen van een dubbele sluiting. Hoe hadden jullie dit dan zien gebeuren?

A: De dubbele sluiting in combinatie met het Veense uitsterfbeleid wat betreft coffeeshops, zorgt voor overlast. Wellicht har er opvolgend gesloten kunnen worden. De ene sluiting is de andere niet en qua vergrijpen ook verschillend. Dat de burgemeester uit zijn hoedanigheid optreedt is zeer te waarderen. Maar met geen alternatieven voorhanden, had bijvoorbeeld ook meteen een extra inzet van BOA's geregeld moeten worden.

5. Hoe staan jullie tegenover het drugsbeleid van Nederland? Hoe zien jullie de toekomst hiervan in?

A: Het drugsbeleid in Nederland is eigenlijk hypocriet. Strafbaar aan de achterkant, gedogen aan de voorkant. Door de wietteelt te legaliseren, kan je veel beter controleren en reguleren. Je vermijdt daarbij criminele invloeden, illegaliteit qua stroomaftappen, ruimtemisbruik, etc. je jan oom stellen dat alles verboden moet worden, maar dat is maatschappelijk je kop in het zand steken en geen oog hebben voor de werkelijkheid.