Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

donderdag 25 april 2013

Bijdrage Brede Heroverweging (#340)

Voorzitter,

Met het achterliggende proces van inspraak, uitleg, eigen onderzoek, benen op tafelsessies komen wij nu vanavond tot een afronding. Een afronding in de vorm van een shortlist. Een shortlist dus met daarop de zoekrichtingen voor het college. Een kort lijstje weliswaar maar met grote gevolgen. Zoekrichtingen want het college krijgt er maar liefst elf mee vanavond. En daar moet het college binnen afzienbare tijd een kadernota van brouwen.

Voorzitter, naar aanloop van deze tweede brede heroverweging heeft Lokaal Veenendaal gemeend om eerst de huidige begroting eens te vergelijken met vergelijkbare gemeentes. Doen wij zaken goedkoper of minder duur dan hen of zijn er ook onderdelen waar wij als gemeente weer duurder uit zijn. Overall doet Veenendaal het helemaal niet slecht. Slechts op een aantal onderdelen is onze gemeente duurder dan bij de vergelijkbare gemeentes. En waarom zijn wij duurder? Uit ons onderzoek is gebleken dat onze kosten niet zo zeer in de aantallen ambtenaren zit, maar meer in de wijze van doorbelasting van alle, echt alle gemeentelijke, materiƫle kosten aan elke ambtenaar. Waar de opslag soms 20% of soms zelfs lager dan dat is, is onze opslag gemiddeld genomen rond de 30%. En daar zit wat onze fractie betreft dan ook de crux wat betreft de "duurheid" van onze gemeente. Die bovenmatige onderdelen, ongeveer 3 miljoen euro, geven wij dan ook graag mee aan het college om deze mee te nemen in haar overwegingen voor de kadernota. Uiteraard staan wij open om verder in detail een uitsplitsing en verdieping aan te geven als daar behoefte aan is.

Dan voorzitter, heeft onze fractie nog aanvullende keuzes gemaakt uit de groslijst. Daarbij moeten wij de opmerking maken dat wij ook gekeken hebben naar de benoemde posten uit de eerste brede heroverweging, aangezien het zwaartepunt van die bezuinigingsronde in 2015 komen te vallen. De grootste post uit de groslijst is de inperking van het overbudget op het sociaal domein met 1,5 miljoen euro. Wij zullen er als gemeente niet aan ontkomen om steeds meer binnen rijksbudgetten te moeten acteren om financieel op orde te blijven. We geven hiermee dus nog wel accoord om aanvullend budget uit de algemene middelen te halen, maar niet meer in die mate die tot op heden werd gehanteerd. Met alles wat aan taken nog naar de gemeente komt, vooral op het sociaal domein, en met de afspraak om dat gehele domein eigenlijk van de grond af aan opnieuw op te bouwen, zullen tegen die tijd goede keuzes moeten worden gemaakt.

Daarnaast voorzitter halen wij voor een kleine 600.000 euro uit de begroting qua jeugdzorggelden. Deze worden vanaf 2017 gefinancierd uit rijksmiddelen en halen wij daarom uit onze gemeentelijke begroting. Verder nog wat opvallende zaken als de out of pocketkosten startersleningen. Deze kosten dienen wat onze fractie betreft uit de inkomsten op de startersleningen betaald te worden en niet apart begroot te worden. Verder stelt onze fractie voor (deels) te bezuinigen op de toezicht openbare ruimte, het schoolbegeleidingswerk (dat is toch een taak van de school zelf), het RO-beleid, de VVV, de kosten van parkeren en catering.

In aansluiting op onze motie over de uitbesteding van het ICT willen wij minimaal 100.000 euro aan kostenvermindering bewerkstelligd zien. De laatste twee grote posten vormen de bestemmingsreserves en de werkplekbenutting op het gemeentehuis. Wat betreft de eerste zien wij dat wij als gemeente enorm veel reserveren, meer dan gemiddeld en dat die reserves ook weer gevoed worden door inflatiecorrectie. Dat laatste wil onze fractie eruit halen. Gezien de bovenmatige reserveringen is wat ons betreft een pas op de plaats mogelijk. Zoals Lokaal Veenendaal ook pleit voor betere benutting van de gemeentelijke parkeervoorzieningen, zo pleit onze fractie ook voor betere benutting van het gebruik van ons gemeentehuis. Er is veel onbenutte ruimte en wij kunnen ons goed voorstellen dat bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties welke nu in de Rozenbottel gehuisvest zijn, een plek zouden kunnen krijgen binnen dit huis.

Afsluitend voorzitter, willen wij het college vragen om straks bij de kadernota helder en transparant aan te geven welke zaken het college uit de totale shortlist heeft overgenomen in de kadernota en welke niet. Dit zal onzes inziens de discussie bij het vaststellen ervan beter duiden.

Rest ons verder niets dan het college veel wijsheid toe te wensen in de uitdaging om van elf shortlists een kadernota te formuleren.