Het uitgebreide beleidsstuk is met zeer veel inspraak en dialoog tot standgekomen en is is mijn ogen een ruime complete opsomming van wat het goed gaat, wat niet goed gaat en wat er aan verbeteringen nodig is.
Ruim twee jaar gelden opperde ik bij het onderwerp ongevallenanalyse eens dat er bij DE blackspot van Veenendaal (rotonde Zandstraat-Weverij) er eens gekeken moest worden naar de wijze van voorrang-verlening. Tot op dit moment heeft de fietser/voetganger voorrang en vooral de eerst genoemde groep gaat uit van ultieme voorrangverlening, want de rest van de wereld moet maar opletten.
Voorrang krijg je en kun je niet nemen. Dat weet iedereen, maar in de praktijk wordt dit geheel niet beleefd of toegepast. Zeker niet door fietsers. En ik constateer met blijdschap dat in het beleidsstuk er nu zwart op wit geschreven staat dat de voorrang aldaar onderwerp van analyse of onderzoek gaat worden. Eindelijk denk ik dan. De oplossing is m.i. de voorrang omdraaien. Of te wel auto's hebben voorrang en fietsers/voetgangers moeten wachten tot het veilig is over te steken. Dit bevordert de doorstroming en ook de veiligheid omdat er dan niet meer blind wordt overgestoken. Alleen.. als je daar de voorrang omkeert, moet dat dan niet op alle rotondes? Wordt het niet verwarrend en daardoor onveilig, als je maar bij één rotonde de voorrang verandert? Bij voorrang zal ik dit maar aan het college gaan vragen dus.