Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

dinsdag 29 november 2011

Veenendaalhal



Gisteravond ging het overgrote deel van de avond over één agendapunt: het Stationskwartier. Twaalf beslispunten welke bijna allen grotendeels min of meer geruisloos op instemming konden rekenen. Over één beslispunt is heel veel gesproken, zowel door insprekers als commissieleden (waaronder vooropgezette 1-2tjes tussen een commissielid en een inspreker).

Met uitzondering van de VVD wil iedereen dat de Veenendaalhal niet meteen in 2012 gesloopd gaat worden. De ene partij wil zelfs uitstel van 5 jaar, de ander helemaal geen sloop. En alles wat er tussenin zit. Omdat er nu zoveel meningen zijn over hoe lang nog open, wordt het straks best moeilijk om een compromis te vinden in een amendement wat op een meerderheid kan rekenen.

Wij willen de hal ook voorlopig openhouden in afwachting van ontwikkelingen in de markt. Twee, drie of vijf jaar is mij om het even. Zolang wij de sloop maar even kunnen uitstellen en de partijen tijd geven om in de markt naar alternatieven te zoeken. En ja, dat betekent dat er fragmentatie gaat ontstaan. De konijnen lenen zich nou eenmaal minder makkelijk voor een sporthal dan bijvoorbeeld postzegels. En wie waar straks gaat exposeren of shows gaat houden is mijns inziens gewoon een vraag- en aanbodkwestie. Dat er dan gebruikers wellicht buiten Veenendaal moeten gaan kijken naar ruimte is jammer, maar gegeven de situatie wel reeel. We vragen van de gebruikers niks anders dan een grotere verantwoordelijkheid in het zelf regelen van locatie, etc.

Terloops heb ik nog gesproken dat de vertrekkende kunstenaars uit de Zuivelstraat wellicht ondergebracht kunnen worden in leegstaande schoolgebouwen. Dennis bedacht ook dat de bovenverdieping in Veenendaalhal mogelijk een optie is. Geurt Roseboom kwam in zijn nawoord hier ook mee, dus dat geeft wellicht mogelijkheden voor de kunstenaars.

Donderdag deel II van de vergadering en daarna begint het bilateraal overleg om te komen tot een aanpassing van het raadsvoorstel voor de raad van 15 december. Wordt vervolgd dus.

zondag 27 november 2011

Nacht

Ik lig in mijn bed
kan niet slapen
vogels hoor ik

een rein rijdt voorbij
in het donker
ik lig op mijn buik
met mijn ogen dicht

vogels hoor ik
ik draai me om

kijk uit het raam
zie sterren buiten
veel sterren

Jeroen de Bruin
Namen Noemen
4 november 2011

woensdag 23 november 2011

Kerstlichtjes

Kijk, dat vind ik nu een leuk initiatief in deze (financieel) donkere dagen: de Kerstlichtjesactie van o.a. de Rotary Veenendaal. Bedoeling is een grote kerstboom op de markt te plaatsen en alle lampjes die daarin komen te hangen gesponsord te krijgen. En 2 euro per lampje is ook voor een inwoner nog te overzien. Ik ga me zeker opgeven voor 10 lampjes als particulier zijnde.

Enige kanttekening die ik heb, is dadelijk de beveiliging van die boom en lampjes. Er lopen helaas genoeg vandaaltjes en vandalen rond, die het maar wat prachtig vinden die boom in de hens te steken of die lampjes te ontvreemden of gewoon kapot te gooien. Hoop dat de organisatie ook aan deze negatieve kant van onze samenleving heeft gedacht.

dinsdag 22 november 2011

Altijd spreekuur

Zo nu en dan staat er weer een ingezonden artikeltje in de krant dat een fractie een spreekuur houdt.

Wat is dat toch, spreekuren? Is de fractie alleen dan te bereiken? Moeten inwoners met vragen afwachten wanneer een fractie spreekuur houdt? Kan er dan buiten dat spreekuur niet gesproken worden?

Wij hebben altijd spreekuur als je het zo wilt stellen. Wij zijn altijd bereikbaar via mail, mobile, i-pad of gewoon aan de deur thuis. Volksvertegenwoordiger ben je 24/7 en dan ben je gewoon bereikbaar én aanspreekbaar. De inwoner bepaald wat mij betreft wanneer hij of zij een fractie of raadslid wilt spreken.

maandag 21 november 2011

Overvolle agenda

De agenda van de commissie RO puilt weer uit.
Digitaal ruim 1.270 pagina's lees- en i-padvoer.

Belangrijke onderwerpen staan op de agenda:
  • Stationskwartier: wat wel te ontwikkelen, wat voorlopig niet, Veenendaalhal slopen? Kunstplaats dicht?
  • Diverse bestemmingsplannen met meer of soms minder impact
  • Programmaplannen, waaronder Wijkbeheer voor onze commissie
  • En vele ingekomen stukken
Dennis en ik hebben de agenda verdeeld en ik lees me in de stukken van het Stationskwartier. Belangrijk is nu wel om hier de politieke hoofdzaken uit te halen en niet te verzanden in de vele details en bijlagen.

Zal Stationskwartier verder uitwerken op m'n blog en de politieke issues (vanuit mijn optiek) kenbaar maken.

zondag 20 november 2011

Voor als de tijd omgaat

Als het winter blijft
dan wordt het buiten
nog steeds donkerder

als we opstaan
dan is het donker

als oud en nieuw wordt
dan gaat de tijd heel snel
omdat Nieuwjaar is begonnen

Marcella Campfens
Namen Noemen
4 november 2011

maandag 14 november 2011

Politieke zorgreflectie

Vandaag kwam Alfons bij mij op de kamer met de idee om vanuit Amerpoort een vorm van politieke reflectiegroep op te richten om ons beleid richting de WMO vanuit Amerpoort naar de verschillende gemeenten te reflecteren.

Het blijkt dat er meerdere politiek actieve medewerkers zijn en aangezien Amerpoort in plaats van met 1 zorgkantoor van doen heeft, Amerpoort nu wel 30 gemeenten tot haar "klantenkring" mag gaan rekenen, is een goede afstemming noodzakelijk.

Niet alleen binnen de gemeenten geeft de uitbreiding van de WMO veel stof tot nadenken, ook binnen de instellingen zal dat het geval zijn. Onze cliënten met de twee lichtste ZZP's (1 en 2) 'verdwijnen' naar de WMO en voor iedere cliënt of groep cliënten zal met gemeenten aparte afspraken gemaakt moeten worden om de gevraagde en geboden zorg te waarborgen.

De gemeenten hebben onmiskenbaar de deskundigheid van de instellingen nodig, maar andersom zullen instellingen veel meer inzicht nodig hebben in de (lokale) politiek en gemeentelijk bestuur. Laten wij daar vooral dan ook SAMEN aan werken. In het belang van goede en efficiënte zorg voor hen die het daadwerkelijk nodig hebben.

zondag 13 november 2011

De Hemel

Ik fantaseer in mijn hoofd
achter de wolken
als het donker is
vol licht van de maandag daar achter is de hemel heb ik gezien
toen oma dood was
aan de hemel zelf

Marcella Campfens
Namen Noemen
4 november 2011

dinsdag 8 november 2011

Namen noemen

Afgelopen vrijdag 4 november was de tweede editie van Namen Noemen. Een hedendaags alternatief op Allerzielen en werkelijk iets unieks. Op de website van Namen Noemen staat meer informatie en wellicht meer beeldmateriaal de komende tijd.

Na afloop ontvingen de vele bezoekers een prachtig boekje met gedichten, verhalen en foto's van de eerste editie. En van die vele gedichten ga ik ieder weekend er eentje op m'n weblog publiceren.

Net als de Motorrun en de Wintertocht, zorgt Namen Noemen voor iets speciaals, iets waar je warm van wordt en waarvoor je je graag wilt inzetten. Op naar de derde editie dus.

maandag 7 november 2011

Hoezo op hoofdlijnen besturen !?!

En daar ging de raad weer... Afgelopen donderdagavond en deze maandagavond bij elkaar 8,5 uur vergaderd over wel geteld 14 agendapunten, waarvan 6 hamerstukken en formele punten waren.

Inhoudelijk dus over 8 onderwerpen gesproken welke ook al in de commissies voorafgaand aan de raad besproken waren. En dat terwijl de raad als hoogste bestuursorgaan binnen de gemeente eigenlijk op hoofdlijnen zou moeten vergaderen! Maar nee, commissies worden gewoon over gedaan, talloze amendementen en moties worden ingediend. En verandert er nu iets aan stuk? Nee, niet of nauwelijks!

Er komt binnenkort (en ook weer na vele avonden van vergaderen) een voorstel naar de raad over een ander vergadermodel. Niet 1 keer in de 6 weken, maar elke 3 weken een raadsvergadering. Als het goed is, met minder punten per vergadering zodat de besluitvorming sneller zou kunnen verlopen. Zou kunnen... hou m'n hart vast en m'n billen is optima zitvorm. Want minder punten geeft bij veel raadsleden meer tijd om erover te spreken. Een soort van omgekeerde effecten: minder punten = meer spreektijd.

En dat laatste zou m.i. per direct (1 minuut per fractielid) ingevoerd moeten worden!