Gisteren was het Prinsjesdag, traditioneel met hoedjes, koetsen en museale kledij. Nou boeit mij alles er omheen erg weinig en ben ik meer geïnteresseerd wat er in de Troonrede staat. Ik heb de volledige tekst van de Troonrede als pdf onder de documenten geplaatst, voor hen die haar willen lezen.
Maar wat mij nou wel boeit is het effect van de Troonrede op lokaal gemeentelijk niveau. Zitten er zaken of uitspraken in waar wij als gemeente rekening mee moeten houden of op termijn de effecten zullen zien? Een korte analyse op hoofdlijnen.
3e alinea: "Vanuit de ambitie....samenhangende keuzen: gezonde overheidsfinanciën en versterking van het economisch groeivermogen"
Lijkt mij niets dan logisch. Ook op lokaal niveau moeten wij de financiën op orde hebben, een sluitende begroting nastreven en de lokale economie en bedrijvigheid stimuleren.
5e alinea: "Daarbij hoort een kleine en krachtige overheid, die burgers en bedrijven meer ruimte geeft. Om die reden....creativiteit en innovatie te stimuleren"
Dit ligt geheel in lijn met de visie van het college en coalitiepartijen. Een kleinere overheid welke ruimte schept om ondernemerschap op wat voor een vlak dan ook te stimuleren en te faciliteren. Ondernemerschap klinkt voor veel (vooral erg linkse) mensen vies en wordt vaak alleen geassocieerd met geld verdienen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ondernemerschap is veel meer het zelf willen organiseren en het willen bereiken van doelen. Een definitie is onder andere: "Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen". Die ruimte moet er gewoon zijn en vooral geboden worden.
6e alinea: "Een overheid die....te versterken. Dat houdt in dat van migranten wordt verwacht dat zij in hun eigen levensonderhoud voorzien....binden"
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze groep inwoners hier nog lang niet aan voldoen. Het lijkt mij meer dan essentieel dat als je in een ander land gaat wonen, je door middel van het leren van de taal en het hebben van werk jouw integratie volledig benut. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Veenendaal er wat dat betreft voor staat.
8e alinea: "Waar dit mogelijk en nuttig is, draagt de regering taken over aan gemeenten"
Zoals bekend gaat het hier vooral om de jeugdzorg en de sociale werkplaatsen. De regering stelt dat "er zo beter ingespeeld kan worden op individuele behoeften en er tegelijkertijd geld bespaart kan worden". Dat laatste is de hoofdreden om het op het bordje van de gemeente te leggen. Natuurlijk staan wij dichter bij deze groepen als de landelijke overheid, maar dat betekent niet dat wij als gemeente dat automatisch goedkoper kunnen. Om deze taken over te nemen is wellicht veel meer specialistische kennis nodig, kennis die nog opgebouwd moet worden of in het duurste geval ingehuurd moet worden. Vrees dat het Rijk hieraan wel bespaard maar dat de gemeente duurder uit zal zijn.
Verder rept de Troonrede over de hoogwaardige voedsel- en landbouwsector (alinea 9). FoodValley komt dan gelijk in mij op en daarop aansluitend Veenendaal als ICT-centrum van de wijde regio. In alinea 13 komt veiligheid aan bod als maatschappelijke basisbehoefte. Ook dat staat in Veenendaal torenhoog op de wensenlijst. We hebben zelfs een projectwethouder hiervoor. Alleen de zichtbaarheid en daadkracht daarvan laat nog te wensen over of moet op z'n minst verbetert worden. In alinea 15 stelt de regering dat fraudeurs met uitkeringen strenger gestraft dienen te worden. Ook in Veenendaal zullen er ongetwijfeld fraudeurs rondlopen. Het is puur misbruik van publiek geld en is feitelijk domweg diefstal. Wat mij betreft kan de opsporing niet hard genoeg zijn.
Al met al is nu afwachten wat er precies naar de gemeente toekomt.