Weblog van een voormalig Veens gemeenteraadslid en controller van Stichting Amerpoort, instelling voor bijzondere mensen met een beperking.
Puur op persoonlijke titel. Reacties en opmerkingen, ook anonieme, zijn uiteraard van harte welkom!

woensdag 28 september 2011

Melmseweg

Gistermiddag kreeg ik een mailtje van een buurtbewoner van de Melmseweg. De buurt is verontrust over de bouw van twee torengebouwen op de kop van het gebied en op het gebied waar nu Wokplaza staat.

In 2006 is er ooit een aanvraag ingediend voor ontwikkeling van dat gebied, maar dat is destijds toen afgewezen. Blijkbaar zijn er nieuwe ontwikkelingen en de herontwikkeling van het Wokplaza-terrein is voor mij geheel nieuw. Alle reden om nader onderzoek te plegen. Wordt vervolgd.

Update 28 september: het schijnt dat ergens later dit jaar (november/december) een nieuw voorstel over de ontwikkeling van het gebied naar de raad toekomt. Ook zijn er 'vage' plannen voor het Wokplaza-terrein. Meer is mij op dit moment niet bekend.

woensdag 21 september 2011

Troonrede 2011

Gisteren was het Prinsjesdag, traditioneel met hoedjes, koetsen en museale kledij. Nou boeit mij alles er omheen erg weinig en ben ik meer geïnteresseerd wat er in de Troonrede staat. Ik heb de volledige tekst van de Troonrede als pdf onder de documenten geplaatst, voor hen die haar willen lezen.

Maar wat mij nou wel boeit is het effect van de Troonrede op lokaal gemeentelijk niveau. Zitten er zaken of uitspraken in waar wij als gemeente rekening mee moeten houden of op termijn de effecten zullen zien? Een korte analyse op hoofdlijnen.
3e alinea: "Vanuit de ambitie....samenhangende keuzen: gezonde overheidsfinanciën en versterking van het economisch groeivermogen"
Lijkt mij niets dan logisch. Ook op lokaal niveau moeten wij de financiën op orde hebben, een sluitende begroting nastreven en de lokale economie en bedrijvigheid stimuleren.
5e alinea: "Daarbij hoort een kleine en krachtige overheid, die burgers en bedrijven meer ruimte geeft. Om die reden....creativiteit en innovatie te stimuleren"
Dit ligt geheel in lijn met de visie van het college en coalitiepartijen. Een kleinere overheid welke ruimte schept om ondernemerschap op wat voor een vlak dan ook te stimuleren en te faciliteren. Ondernemerschap klinkt voor veel (vooral erg linkse) mensen vies en wordt vaak alleen geassocieerd met geld verdienen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ondernemerschap is veel meer het zelf willen organiseren en het willen bereiken van doelen. Een definitie is onder andere: "Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen". Die ruimte moet er gewoon zijn en vooral geboden worden.
6e alinea: "Een overheid die....te versterken. Dat houdt in dat van migranten wordt verwacht dat zij in hun eigen levensonderhoud voorzien....binden"
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze groep inwoners hier nog lang niet aan voldoen. Het lijkt mij meer dan essentieel dat als je in een ander land gaat wonen, je door middel van het leren van de taal en het hebben van werk jouw integratie volledig benut. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Veenendaal er wat dat betreft voor staat.
8e alinea: "Waar dit mogelijk en nuttig is, draagt de regering taken over aan gemeenten"
Zoals bekend gaat het hier vooral om de jeugdzorg en de sociale werkplaatsen. De regering stelt dat "er zo beter ingespeeld kan worden op individuele behoeften en er tegelijkertijd geld bespaart kan worden". Dat laatste is de hoofdreden om het op het bordje van de gemeente te leggen. Natuurlijk staan wij dichter bij deze groepen als de landelijke overheid, maar dat betekent niet dat wij als gemeente dat automatisch goedkoper kunnen. Om deze taken over te nemen is wellicht veel meer specialistische kennis nodig, kennis die nog opgebouwd moet worden of in het duurste geval ingehuurd moet worden. Vrees dat het Rijk hieraan wel bespaard maar dat de gemeente duurder uit zal zijn.

Verder rept de Troonrede over de hoogwaardige voedsel- en landbouwsector (alinea 9). FoodValley komt dan gelijk in mij op en daarop aansluitend Veenendaal als ICT-centrum van de wijde regio. In alinea 13 komt veiligheid aan bod als maatschappelijke basisbehoefte. Ook dat staat in Veenendaal torenhoog op de wensenlijst. We hebben zelfs een projectwethouder hiervoor. Alleen de zichtbaarheid en daadkracht daarvan laat nog te wensen over of moet op z'n minst verbetert worden. In alinea 15 stelt de regering dat fraudeurs met uitkeringen strenger gestraft dienen te worden. Ook in Veenendaal zullen er ongetwijfeld fraudeurs rondlopen. Het is puur misbruik van publiek geld en is feitelijk domweg diefstal. Wat mij betreft kan de opsporing niet hard genoeg zijn.

Al met al is nu afwachten wat er precies naar de gemeente toekomt.

dinsdag 20 september 2011

Straatverlichting overdag

De laatste paar maanden krijgen wij als raad regelmatig mailtjes over het branden van de straatverlichting overdag. "Zonde van het geld", "zonde van het milieu" zijn dan meestal de gebezigde termen. En terecht lijkt mij zo. Onderstaand bericht ontvingen wij vandaag van het college. Dit schept helderheid over het waarom. En ook al "betaalt" City-Tec de kosten van storingen en het verhelpen daarvan, deze kosten zijn ongetwijfeld wel opgenomen in de all-in tarieven die aan de gemeente in rekening worden gebracht. Dus indirect betaalt de gemeente daar gewoon aan mee. Maar goed, ik vermoed dat het op deze manier afdekken van storingen en het herstel daarvan, vele malen goedkoper is dan het in eigen beheer uitvoeren van lokaliseren en verhelpen. Wat mij betreft is deze discussie dan ook klaar.
Regelmatig ontstaan storingen aan het netwerk. Het uitvallen van meer dan één of twee armaturen van de aaneengesloten openbare verlichting duidt vaak op een probleem met de ondergrondse kabel. Regelmatig wordt tijdens graafwerkzaamheden de isolatie van de kabel beschadigd waardoor deze niet goed meer is. Dit soort storingen komt vaak in een later stadium pas tot uiting door de inwerking van vocht. Om dit soort storingen op te sporen moet de openbare verlichting op de dag ingeschakeld worden. Er moeten namelijk metingen verricht worden voor het traceren van de storing(en). Dat lijkt een vreemd beeld voor de inwoners, maar is noodzaak om de problemen te kunnen verhelpen. De gemeente Veenendaal betrekt de energie voor de openbare verlichting via het Stedin-net. Dit kabelnetwerk is niet zodanig dat je kleine gebieden of wijken apart kunt schakelen. Valt er dus verlichting uit en is het geen kabelbreuk of defecte zekering, kan het noodzakelijk zijn grotere delen van de openbare verlichting in te schakelen om een storing te kunnen lokaliseren. Voor het beheer van de openbare verlichting hebben we een contract met City-Tec. In dit contract is o.a. opgenomen dat de kosten die gemoeid zijn met het lokaliseren van storingen voor rekening komen van die beheerder. Alleen al om die reden lost City-Tec de problemen zo snel mogelijk op. We ontkomen er niet aan dat de verlichting overdag brandt. Dan moeten de storingen worden opgespoord. De brandtijd wordt zo kort mogelijk gehouden. Bij een storing informeren wij de burgers zo goed mogelijk. Bij het telefonisch service team wordt de burger helder geïnformeerd. Dit team weet hoe de storingsdienst werkt en wanneer er storingen zijn. Specifieke vragen handelen medewerkers van de afdeling WSB af. Concluderend stellen we dat de storingen helaas niet te voorkomen zijn en we adequaat optreden. We begrijpen dat het beeld daarover anders kan doen vermoeden omdat verlichting overdag vreemd aandoet. Er zijn geen extra kosten voor de gemeente.

maandag 19 september 2011

Inspraakprocedure toe aan update

Vandaag ontvingen alle raadsleden de onderstaande brief van de bewonerscommissie van het Franse Gat. Hierin roept de commissie het gemeentebestuur op de inspraakprocedures te analyseren en daar lering uit te trekken. En ik denk dat dat een goede suggestie is. De meest gehoorde uitspraak op zulke avonden is altijd "er gebeurt toch niks mee", "ze doen toch wat ze zelf willen" en "ze luisteren toch nooit". Ik weet uit ervaring dat er wel wat mee gebeurt, maar dat dat niet altijd goed en helder gecommuniceerd wordt. Vooral waarom zaken NIET zijn overgenomen behoeven goede uitleg. Dus een herijking van de inspraakprocedure kan m.i. geen kwaad. Juist met alle moderne (internet)technologieën van tegenwoordig, kan ook daar winst behaald worden.

Geacht college en raad,

Langs deze weg willen wij reageren op uw besluit met betrekking tot de aanleg van de Thorbeckesingel van17 juni jongstleden. Vanuit de gemeente is verzocht om inspraak bij de herinrichting van de Thorbeckesingel en Westersingel. Wij willen hier opmerken dat het ons verbaasd dat de “argumentatie” van de ambtenaren zwaarder weegt dan die van de aanwonende burgers. Wij begrijpen dat u de inspraak van de burgers waardeert. Echter als u meent op deze wijze om te moeten gaan met deze inspraak zal in de toekomst bekeken worden of wij onze kostbare tijd nog aan dit soort exercities zullen besteden. Om ieder misverstand te voorkomen wij vragen u nu niet het plan alsnog aan te passen. Wat wij u wel vragen is deze inspraakronde eens grondig te analyseren en er lessen uit te leren en de inspraak hiermee op een hoger plan te brengen. Op de wijze zoals u het nu heeft ingevuld blijven de direct betrokken bewoners met een kater achter en geven duidelijk aan “ze doen toch precies wat ze zelf willen, ik ga mijn tijd hier niet meer aan besteden”. Dit kan ons in ziens niet de bedoeling zijn!
In afwachting van uw reactie.

Met vriendelijk groet, namens bewonerscommissie Fransegat,
Voorzitter R. van den Berg

woensdag 14 september 2011

Veel Veenendaal

Met de perikelen rond de Veense PvdA achter onze rug en als de betrouwbare geruchten waar zijn, is er vanaf heden veel Veenendaal in de raad: Lokaal Veenendaal (de eerste en uiteraard enige lokale partij), Liberaal Veenendaal en dan nu ook Progressief Veenendaal. En wederom een eenmansfractie. Elf partijen voor 33 zetels. Het moet eigenlijk niet gekker worden. Maar goed, de verkiezingen in maart 2013 zullen ongetwijfeld de verhoudingen weer door elkaar schudden en het is maar de vraag wie er mee doen naast deze elf partijen. Nieuw Veenendaal? Veenendaal Anders? Wakker Veenendaal? Partij voor Veenendaal?

Zaken lopen zoals zaken lopen maar of deze setting nu goed is voor het bestuur van Veenendaal weet ik niet. Ik betwijfel het. Ook voor de inwoner zal het niet meer te volgen zijn. Hopelijk blijft het bij deze elf en ontstaan er niet nog meer eenmansfracties, want anders kunnen ze zich beter Eenendaal gaan noemen. Veenendaal verdient beter!

dinsdag 13 september 2011

Valse start?

Na de relatieve rustperiode die grote vakantie heet, kan mijn start van dit deel van het politieke seizoen een valse zijn geweest. Kort na m'n enige bijdrage in augustus bleek ik een frontaal gescheurde meniscus te hebben. En door de keurige 1-2-3 kniepoli van de Gelderse Vallei werd ik snel via rontgen, mri en chirurg naar de operatietafel geleid. Resultaat is een bijgewerkte binnenmeniscus aan m'n linkerknie en nog twee zwellingen van de apparatuur die naar binnen zijn gegaan. Wel de fracties bezocht, maar geen commissie gedaan en nu op naar de eerste raad van het nieuwe seizoen. En die wordt mogelijk kort. Op het Binnenveld na zijn er geen bespreekbare agendapunten.

In de fractie van vanavond hebben wij wel uitvoerig stil gestaan bij de Grote Pekken 11, zijnde de kerk in wording en de parkeerproblematiek rondom. Na een goede discussie is besloten af te wachten op de uitslag van de commissie bezwaar en beroep. Aan de dienstdoende wethouder zal worden gevraagd ons terstond te informeren als de commissie haar oordeel de wereld toevertrouwd. Als dan maken wij onze mind op en zetten wij onze acties uit.

Ondanks de magere agenda van komende donderdag, hoop ik dat de komende maanden er wel veel te doen is en dat wij onze acties, argumenten en opmerkingen verder kunnen uitzetten. De begroting komt er aan, de effecten van de landelijke oveheid zullen steeds meer zichtbaar worden en onze economie zal ons ook tot (nieuwe) keuzes dwingen. Genoeg te doen dus.