
of hoe ondernemers aldaar het hoofd boven water houden.
Bovenstaande kop stond in de Rijnpost van 11 april j.l. Onze kaasspecialist Vonk vertrekt wegens gebrek aan klandizie en dus omzet.
Sneu voor Vonk zelf en de zijnen. Met veel inzet, vakmanschap en toewijding zet je je eigen bedrijf op. Werkt dag en nacht voor je zaak (en je toekomst) en dan na drie jaar kun je het niet meer bolwerken en moet je besluiten te stoppen. Helaas heb ik ook zo'n ervaring meegemaakt, weliswaar om andere redenen, maar ik weet precies hoe dit voelt. Ik heb veel gehuild kan ik u vertellen.
Maar terug naar Vonk en het Scheepjeshof. Want ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit niet alleen maar iets is wat Vonk overkomt. Vele ondernemers zijn hem voorgegaan en alweer vertrokken. Lege winkelpanden worden dan maar tijdelijk ingezet tot showrooms. Totdat weer een moedig persoon het aandurft aldaar te beginnen. Kort geleden nog de Lampenier. Andere verhuizen intern naar, mijns inziens, een mindere locatie zoals Techno Toys (van redelijk vooraan, tegenover de Blokker, naar nu achtergelegen naast de Aldi).
Wat is er toch aan de hand met het Scheepjeshof? Is het het gebouw en daarmee een stuk uitstraling? Is het de looproute? Is het het publiek? Ik weet het niet.
Voor de toekomst wordt in ieder geval de looproute van het publiek flink onderhanden genomen door de komst van Brouwerspoort en de nieuwe looproutes die dan gaan ontstaan. Maar zover is het nog lang niet, en is het maar de vraag of de theoretisch bepaalde looproutes ook daadwerkelijk zich als zodanig gaan ontwikkelen.
Maar tot die tijd zullen de Scheepjesondernemers het hoofd boven water moeten houden. En ik vrees dat nog vele ondernemers van plek zullen (moeten) wisselen en dat alleen de grote jongens (Aldi, Edah, Blokker, DA, etc.) het weten te rooien.
Brouwerspoort valt binnen mijn scope van commissiewerkzaamheden en zal daar waar mogelijk aandacht voor (blijven) vragen.